Politică Sănătate

Deneş, portavocea copiilor cu dizabilităţi care au nevoie de tratamente stomatologice

”Am aflat cu prilejul Zilei de conştientizare a autismului că problemele stomatologice ale copiilor cu dizabilităţi nu sunt tratate de medici din cauza lipsei finanţării”, i-a transmis senatorul PNL Ioan Deneş ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pe care l-a întrebat dacă analizează o soluţie în acest sens.

”Stimate domnule ministru, copiii cu dizabilităţi reprezintă o categorie aparte de pacienţi care are nevoi speciale în acordarea asistenţei medicale. Din informaţiile pe care le deţin, acordarea asistenţei medicale pentru copiii cu dizabilităţi implică proceduri care sunt mai costisitoare faţă de cele acordate celorlalţi pacienţi şi spusele medicilor arată că banii primiţi prin decontarea unor servicii prestate persoanelor cu dificultăţi nu acoperă în totalitate cheltuielile.

Un exemplu în acest caz a fost prezentat curând, cu prilejul Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, când am aflat că inclusiv copiii cu dizabilităţi aflaţi în centrele de plasament au probleme stomatologice care nu sunt tratate de medici din cauza lipsei finanţării adecvate pentru serviciile medicale prestate.

În acest context, vă rog, domnule ministru, să aveţi amabilitatea să-mi precizaţi dacă responsabilii din Ministerul Sănătăţii analizează posibilitatea înaintării unei soluţii în astfel de cazuri”, a spus Deneş în plenul Senatului.

Deneş i-a adresat o întrebare şi ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, cu privire la posibilitatea realizării unor lucrări pentru refacerea DJ172 Poienile Zăgrii – Suplai şi a podului peste râul Ţibleş.

”Ploile abundente din ultima perioadă au afectat infrastructura în mai multe zone din judeţul Bistriţa-Năsăud şi vă aduc la cunoştinţă situaţia întâlnită pe DJ172 Poienile Zăgrii – Suplai. În urmă cu două săptămâni, apele ieşite din matcă au afectat infrastructura în această zonă, iar calea de acces către satul Suplai a fost blocată pentru câteva ore din cauza ruperii podului provizoriu peste Valea Zăgrii. Podul existent peste acest curs de apă este în curs de reabilitare. Vă rog, domnule viceprim-ministru, să-mi precizaţi dacă analizaţi posibilitatea acordării unui sprijin autorităţilor locale pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii şi dacă se poate analiza şi eventualitatea sistematizării cursului Valea Zăgrii în această zonă”.

6 comentarii

  • Nu stiu din ce cauza omeni nu merg pe strada sa protesteze. Au dreptul la tratamente daca cu assigurare si punct. Unde exista asa ceva sa ai drepturi si statul sau institutiile lui spun ca nu au bani? Doar in Romania balcanica.

    • Au dreptul la tratamente gratuite, dar in limita unei sume care se deconteaza lunar, adica, in speta, daca vorbim de tratamente stomatologice, contractul cadru cu Casa de Asigurari de Sanatate prevede in felul urmator: daca eu fac contract cu casa pentru a oferii tratamente gratuite asiguratilor, Casa imi deconteaza cheltuielile (cu sume neconforme cu realitatea, mult subdimensionate), in limita a 1.100 lei pe luna. Asta inseamna ca eu am doua optiuni:
      1.Sa lucrez strict de 1.100 de lei pe luna, si restul pacientilor sa-i programez in lunile urmatoare (asta duce la liste de asteptare care cresc pe masura ce trece timpul, pot sa-ti fac programare peste 7-8 luni), sau
      2. sa lucrez toti pacientii care solicita tratamente, dar asta inseamna ca lucrez pe banii mei, si statul imi deconteaza fix 1.100 Ron pe luna, chiar daca eu lucrez de 10.000 Ron spre exemplu (adica eu creditez statul cu banii mei). Din acest motiv, eu personal nu fac contract cu Casa de asigurari.
      In mod normal, ar trebui sa se deconteze absolut tot ceea ce lucrez pacientilor care au asigurare, fara plafon lunar. Dar, la asta se raspunde de 23 de ani cu „NU SUNT BANI”.
      Fix asta o sa-i raspunda ministrul Domnului Senator Denes.
      Nimeni nu pare totusi sa inteleaga ca preventia costa MULT mai putin decat tratamentele ulterioare. Atata vreme cat nu exista un program national de preventie care sa inceapa sa educe copiii de la nivel de gradinita in sus referitor la sanatatea dentara, restul povestilor sunt de pomana. O pasta de dinti si o periuta costa fix 5 lei, amandoua. Daca te speli pe dinti de doua ori pe zi, scade riscul de carie cu 50%, e atat de simplu. Dar pe copii nu ii invata nimeni asta, si ajung adulti cu probleme dentare majore, care solicita servicii medicale infinit mai scumpe, pentru care nu sunt bani. Cerc vicios.

    • Aveti perfecta dreptate : ” In mod normal, ar trebui sa se deconteze absolut tot ceea ce lucrez pacientilor care au asigurare, fara plafon lunar. ”

      Si asta este si parerea mea. Obligatia sistemului de sanatate trebuie sa aiba premisa sa trateze pe toti, nu pe cine vine primul. si sa aiba un popor sanatos care pe urma este si in stare sa produca impozite. Dejaba avem impozite daca sint risipite in totfel, numai nu unde trebuia.

      Pe urma trebuie stabilite „tarife de caz” pentru rambursare ca sa stie dentistul sau medicul cit primeste pe un dinte scos, pe o receta de algocalmin, pe un picior rupt, o nastere, o operatie la rinichi.

      Dar in primul rind statul ar trebui sa stabileasca prioritatiile fiind educatie, sanatate, locuri de munca reale si infrastructura. Pe urma wonderlanduri, mere din plastic si turism. Scuze, am amestecat iar si pe astea care nu imi ies din cap 🙂

  • Si separat de asta. Asa de tare m-as bucura sa vad un senator sau deputat care sa vina si sa zica: „gata, am rezolvat problema X”. Avem atatea „portavoci”, si atat de putini oameni care „rezolva”. Stiu ca copiii cu dizabilitati sunt un subiect sensibil si daca esti „portavocea” lor castigi capital emotional, dar…rezolvati intai o problema si apoi veniti sa-mi spuneti ca ati facut ceva. Declarativ, suntem toti altruisti. Portavoci avem destule, vorbe poarta toti, mai putini poarta realmente de grija oamenilor. Domnule Senator, daca se poate, as vrea sa ma tineti la curent, personal, cu ceea ce rezulta din aceasta interpelare, cat de departe o sa mergeti cu acest demers.
    Sincer, o sa primiti un raspuns strict financiar, nu o sa mai faceti nimic altceva, si ai bifat o actiune foarte sensibila emotional. Acesta cred ca o sa fie parcursul acestei actiuni. Demonstrat-mi, va rog, ca gresesc. Imi doresc sa gresesc. Va urez succes in demersul Dumneavoastra.

  • Demagogia este cu atât mai evidentă prin recunoaşterea faptului „că banii primiţi prin decontarea… nu acoperă în totalitate cheltuielile”, dar îl roagă pe acelaşi ministru ce zice – gata nu mai sunt bani pentru voi. Finalitatea demersului este acest articol şi suma totală a interpelărilor la final de mandat.

  • Continuarea demersului prin urmărirea unei finalităţii legilative este o corvoadă „nedemnă” pentru iubiţi noştri parlamentari.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS