Actualitate Recomandări

Prețul lemnului de foc va fi plafonat pentru șase luni. Exportul va fi limitat temporar

Ministerul Mediulu anunţă, joi, că pregăteşte un act normativ pentru plafonarea preţului lemnului utilizat pentru încălzire. Măsura a fost aprobată în coaliţie şi ar urma să se aplice pentru şase luni.

”În urma deciziei Coaliţiei de guvernare de joi, 15 septembrie 2022, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea preţului lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni”, a transmis, joi, Ministerul Mediului.

După elaborare, proiectul va fi supus aprobării Guvernului.

”În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum şi a perspectivelor pe termen scurt şi mediu, constatăm o serie de creşteri artificiale ale preţurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate.

Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să devină victimele unor creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii. În prezent, specialiştii noştri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp”, a declarat ministrul Tánczos Barna. 

În paralel cu plafonarea preţului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât şi în afara UE.

5 comentarii

  • O prostie cat casa !
    Preturile ar scadea natural ,daca padurile ar fi ale cetatenilor si nu ale statului mafiot!
    Dar mafia bolsevica nu este interesata de bunastarea poporului !

    12
    7
  • …impart prafa frateste…
    Cind vrea sa si faca un plan de viitor sa se gandeasca la cartile de istorie …perioada sclavagismului….modern!!!

    9
    1
  • In actuala criza, și la gradul grav de saracie din Ro, ar trebui INTERZIS urgent exportul de masa lemnoasa.Se pare ca lemnul din Ro, nu apartine românilor, ci unei firme de dorginte Austroungara, care a cumpărat partide politice si conducerea Romsilva, iar cetătenii vor plati 600 ron/ mc.

  • Calcul explicativ, de forma.
    Înainte de război:
    oferta de lemn era de 100m3
    cererea era de 100 m3
    Pretul de vânzare al m3 de lemn 100€.

    Acum din cauza sancțiunile si a războiului a scăzut cantitatea de lemn importată din Ucraina, Rusia, Bielorusia.
    Iar cererea de lemne de foc a crescut, pt ca oamenii vor sa scape de facturile mari la gaz si energie electrică.
    Oferta 50 m3
    Cerere de lemne de foc 150 m3.
    E normal ca pretul sa se tripleze.

    Poate statul sa plafoneze cât vrea, să tipărească bani, sa dubleze salariul minim si pensia, cantitatea de lemn e de 50 m3 si nu ajunge toti (care vor sa cumpere 150 m3).

    3
    2
    • Daca la un concurs de director cu salariiul de 3000 euro vin trei candidati atunci tu micsorezi salariul la 1000 euro si daca nu vine niciunul il dublezi in anunt la 6000?

      4
      1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.