Social

Firmele care produc vinurile de Lechința, de top. Care sunt cele trei crame de succes

Trei firme care dețin crame în zona Lechința sunt considerate de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud cele mai de succes afaceri în domeniul cultivării strugurilor. Este vorba despre Transilvania`S Wine SRL (Crama Lechburg), Vie-Vin Lechința SRL și Vites Saxonum SRL

Locul 1 – Transilvania`S Wine SRL – Crama Lechburg cultivă urmatoarele soiuri de struguri roșii: Pinot Noir, Fetească Neagră și albi: Gewurztraminer, Chardonnay, Fetească Regală, Muscat Golden, Pinot Gris, Riesling de Rin, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel. În această cramă se face vinul Gewurztraminer, de culoare galbenă cu reflexe aurii, cu miros de scorțișoară, trandafir, cuișoare, coajă de portocală.

Gewurztraminer este un vin corpolent, cu gust extrem de plăcut, plin de mirodenii. Este un vin care se asociază perfect cu peștele, crustacee, cu mâncarea din bucătăria asiatică, cu brânzeturile de capră, pui cu curry sau cu ștrudel cu mere.

Locul 2- Crama Vie-Vin Lechința – 0 de hectare de viță-de-vie replantate în pământul-mamă al viilor de la Lechința cu denumiri populare vechi de câteva sute de ani – Dealurile Kofenberg și Vermeș, unde se cultivă soiurile de struguri: Fetească Albă, Fetească Regală, Neuburger, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Riesling de Rhin, Pinot Noir și Merlot. Prima recoltă îmbuteliată a fost în 2016, iar vinurile produse sub brandul Vie – Vin Lechința sunt deosebite, cu personalitate și vioiciune. În portofoliul cramei găsim și celebrul vin Neuburger, care este un vin alb sec, de calitate superioară, robust, cu o culoare galben-verzuie și aromă specifică. Vinul are aciditatea de 4.5 – 6 (echilibrată) și un potential alcoolic de 12-13 grade. Se obţin 200 g zahar/litrul de must, într-un sortiment bogat, de la vin sec până la dulce.

Locul 3 – Vites Saxonum SRL, firmă deținută de o familie originară din Italia. Crama a fost înfiinţată în anul 1962. În interior se procesau strugurii din podgoria Lechinţa cu o capacitate de stocare de 20.000 de hectolitri de vin cu Denumire de Origine. Crama a fost achiziţionată în anul 2015, şi, de atunci, a început practic povestea și a brandului Lechburg. În Cramă se maturează exclusiv vin DOC certificat Bio, din care, 20% vin roșu și 80% vin alb. Filozofia de lucru e bazată pe asigurarea unui echilibru corect între tradiție și progres, formulă performantă care asigură condițiile pentru a obține vinuri de înaltă calitate, vinuri niciodată banale. Bazinele de beton au fost recuperate și modernizate împreună cu retehnologizarea liniilor de producție.

Toate cele trei firme sunt microîntreprinderi, au până la 9 salariați și realizează o cifră de afaceri anuală sau netă (sau dețina ctive totale) de până la 2 milioane de euro, echivalent în lei.

Etichete

6 comentarii

  • Eu produc pentru familie si prieteni „renumitul vin de tarnat”.Are un miros sublim , desi miroase num-a vin . Are un gust dumnezeesc si de acea-l pretuiesc. Se poate bea oricand , de esti satul ori esti flamand. Asa de bun e al meu vin , dar ce pacat …ca e putin!

    34
    7
  • Motto:
    „Un vin trebuie să aibă cinci calităţi: „Să fie alb, sec, rece, mult şi gratis!”
    (Fănuş Neagu)
    Podgoria Lechinţa este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri. De-a lungul timpului în podgorie lucrările din vie, soiurile cultivate, tehnologia din viticultură şi vinificaţie au fost o preocupare majora a podgorenilor. A fost o concurenţă continua în realizarea celor mai frumoase plantaţii, a cultivării celor mai renumite soiuri, a realizării celor mai bune vinuri. Din aceasta continuă concurenţă a câştigat vinul şi consumatorul.
    Vinurile din Podgoria Lechinţa, poarta amprenta soiului, solului, microclimatului, a viticultorului si vinificatorului , caracterizându-se prin: fructuozitate, prospeţime şi o aciditate ceva mai ridicată. Sunt vinuri fine şi cu o mare bogaţie de arome tipice şi specifice soiului.
    Calitatea vinurilor cu denumire de origine controlata „LECHINŢA” este asigurată în primul rând de clima şi solul regiunii. Condiţiile naturale intalnite aici sunt dintre cele mai favorabile cultivarii vitei-de-vie, intreaga zona fiind incadrată in categoria B.
    Astăzi, mai bine de 100 hectare sunt plantate cu vechile soiuri care au dus faima Lechinţei peste hotare. Crama înfiinţată în anul 1962 cu o capacitate de stocare de 20.000 de hectolitri de vin era destinata pentru , prelucrarea strugurilor din podgoria Lechinţa pentru obtinerea vinurilor cu Denumire de Origine Controlată.

    10
    4
  • Multa apa cu pastile pe rafturile magazinelor, era si in vremea lui Ceausescu suc de struguri cu aroma de mar, asa si vinurile astora cu arome exotice.

    13
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.