Recomandări Social

O treime din problemele de fond funciar din județ nu sunt rezolvate nici acum. Cine va restabili adevărul

Problemele proprietății nu sunt rezolvate nici acum în județul Bistrița-Năsăud fiindcă legile s-au schimbat de la un an la altul, iar lucrurile făcute greșit într-o anumită perioadă trebuie corectate, a declarat prefectul Mica Oprea, potrivit căreia ”cadastrul general va stabili realitatea și adevărul”.

”În privința proprietății, sunt probleme mai vechi sau mai noi fiindcă legislația în acest domeniu a fost actualizată constant. Problemele sunt create de neînțelegeri sau de neaplicarea corectă a legii. În acest domeniu, Comisia județeană aprobă măsurile stabilite de comisiile locale și contează foarte mult cum funcționează acestea, cu ce aparat și cu ce nivel de înțelegere și de pricepere se ocupă de gestionarea lor. Sunt multe memorii pe care le fac oamenii și la Guvern, și la Minister. Problema cea mai mare este la comisiile locale. De felul cum ele instrumentează și tratează rezolvarea problemelor, depinde și activitatea Comisiei județene. Nu putem face controale toată ziua și să verificăm pe toată lumea. S-au făcut progrese mari în aplicarea legii, dar mai este un procent de – estimez eu – 30% care trebuie rezolvat”, a declarat prefectul Mica Oprea într-o emisiune al AS-TV.

Potrivit acesteia, acum au rămas de rezolvat ”lucrurile complicate, lucrurile făcute greșit într-o anumită perioadă, iar peste asta a venit cadastrul general care stabilește realitatea și adevărul”.

”Acum se face suprapunerea între titlurile eliberate și teren. Apar foarte multe neclarități pe care trebuie să le corectăm. Se face suprapunerea cu ce s-a scris cu ceea ce e în teren. Asta face cadastrul. E foarte bine că s-a început cadastrul, ce-i drept destul de târziu. Dacă se făcea mai devreme, s-ar fi eliminat multe litigii și probleme și foarte multe neînțelegeri. Nu e târziu nici acum, eu am încredere că așa se va rezolva problema proprietății și fiscalității în România, dar trebuie să avem răbdare că acesta este ritmul în care se lucrează. Trebuie corectate multe lucruri. Nu dau vina pe nimeni, dar … Până acum sunt emise 75.247 de titluri de proprietate. Cred că mai sunt circa 30% din probleme nerezolvate. Nu depinde de mine dacă vor primi oamenii titluri, ci de comisiile locale, de modul în care se soluționează litigiile din instanță. Sunt mai mulți factori. Contează foarte mult obiectul cererii, iar oamenii trebuie să se adreseze primăriilor din UAT unde locuiesc și acolo pot primi informații. Aici vin propunerile lor, iar noi emitem hotărâri. Am ținut și anul acesta ședințe de fond funciar, chiar dacă au fost atâtea lucruri de rezolvat. Nu am vrut să ținem aici documentațiile foarte mult la noi. S-au emis 66 de hotărâri în câteva luni”, a spus Mica Oprea.

Prefectul a reamintit tuturor celor care lucrează în instituții publice că legea trebuie respectată: ”Toată lumea trebuie să respecte legea, atât cetățenii, cât și funcționarii publici și aleșii locali atât cât se poate și împreună să rezolvăm problemele, nu să facem controale politice sau nu știu ce”.

Luna viitoare, la nivelul Instituției Prefectului va fi organizată întâlniere cu secretarii generali de UAT.

”Am constatat o anumită stare de amorțeală. Sunt multe activități care sunt organizate și la care trebuie să particip, dar nu am renunțat la ceea ce am început când eram subprefect de a avea o relație cât de cât (cu secretarii generali – n.a.) și de a-i îndruma. Suntem în faza în care colectăm informații și le centralizăm ca să am o imagine clară asupra a ceea ce se întâmplă. Nu aș face aprecieri nici într-un sens nici în celălalt. Și eu am fost secretar general și mai bun și mai puțin bun. Până nu mă edific exact ce se întâmplă și care e nivelul de implicare al fiecăruia, nu m-aș pronunța. Se constată că nu se găsesc persoane pregătite pentru această funcție. Sunt comune care nu au secretar general definitiv, temporar sau cu delegație pentru că nu participă nimeni la concurs. Este o criză în acest domeniu și nu știu cum se poate rezolva pentru că sunt diferite oferte de job-uri și oamenii nu merg. Răspunderea este foarte mare fiindcă secretarul este al doilea sau al treilea om în comună”, a spus prefectul.

6 comentarii

  • Transmit doamnei Prefect MICA OPREA ca eu cetateanul Balan nu pot iesi dint-o indiviziune fortata si impusa de comunisti nici in ziua de astazi.
    Din 2008 am un dosar la Judecatoria B-ta in care solicit acest aspect.
    De atunci si pana astazi Primaria si statul nu au fost prezenti la nici un termen , aprox. 50 in care m-am adresat cu avocat cu tot peretilor Palatului de Justitie.
    Cu un tata avocat, procuror si Judecator cu acte de proprietate beton, cu schite si relevee cu semnaturi si notariale intre vecini , actualii justitiari ma amana pana la sfantul asteapta .
    Sistemul acesta juridic depasit si greu de abordat cu bani multi pe la avocati ca sa te justifici ca mostenesti de la parinti ceva isi bate joc de simplul cetatean.

    13
    17
    • Da bre Balane…zici tu ca justitia din 2008 incoace conspira impotriva ta.Adica toti sunt incompetenti .Ai noroc ca astia te iau ca atare ,ca pe un clovn si nu te baga in seama.Dupa capul tau toate instantele care efectiv au pierdut din timpul alocat altor cauze respectand legea care spune ca orice ametit poate incurca lumea cu vopsitura de proces pe care il tot porti,in ciuda evidentelor ca ai casa construita fara autorizatie.Acum ,daca ai luat o pe calea de a face pe nebunu satului…n ai decat sa suporti postura pe care ti ai ales o.Vezi ca unii au luat condamnari desi aveau autorizatii dar nu au respectar detaliile.In cazul tau singura solutie justa e demolarea .

      16
      9
    • Cum dumneata ai vopsit pomii cu vopsea portocalie prin oraș, cum ar fi ca și noi să îți vopsim casa la fel pentru că nu are autorizație? Demolare!

      12
      2
    • După umila mea experiență juridică, îmbătrânind și înțelept nici vorbă, tot citindu-vă și recitind postările dumneavoastră siropoase acolo se vede că ați construit o casă fără autorizație. Întâi se clarifică situația terenului și apoi se construiește. Și atunci vorba românului „Bea Grigore, agheazmă”! Poate și aici e de vină arbitrul de fotbal Ciobănică care v-a luat „caimacul” și partidul. Empatie și toleranță. Cu Doamna de Fier nicio șanșă.

  • Realitatea nu poate fi stabilita. Ea exista si gata. Adevarul este pentru fiecare altfel. Comisiile locale „lucreaza” (cam) pentru membrii si familiile lor. Se stie.Pentru acestea au existat si exista terenuri intotdeauna. Pentru restul nu si nu. Intocmai cum exista bani pentru pensiile „specialilor” care pot fi marite desi nu au contribuit la fondul de pensii iar pentru „prosti” nu exista bani , deci nu pot fi marite . Iar cand exista cica ar genera inflatie…

    30
    1
  • Doamna Mica, cu tot respectul – prefectul este președintele Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor , comisie prin a cărei activitate se finalizează activitatea de reconstituire/atribuire a terenurilor în proprietate privată.
    Cam ce face onor comisia și cât timp îi trebuie pentru a a lua/da o hotărâre și cât la sută din hotărârile astfel date și atacate în justiție au fost anulate de aceasta ?
    Ca să vedem și noi cam care este operativitatea și calitatea muncii unei ”comisii” bine plătită altfel – din bani publici.
    Că așa, de vorbit pentru bunici și seniori, să sune bine, o face pentru toți domnul Budăi, consăteanul nostru !

    8
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.