Salariații din instituţiile şi autorităţile publice vor avea o minivacanță de cinci zile cu prilejul sărbătorii de Sfântul Andrei și a Zilei Naționale a României.
Ziua de Sfântul Andrei (30 noiembrie 2022, miercuri) și Ziua Națională a României (1 decembrie 2022, joi) sunt sărbători legale, zile libere nelucrătoare prin lege.
Guvernul a decis la începutul acestui an ca ziua de 2 decembrie 2022 (vineri) să fie și ea liberă, pentru a face punte între cele două sărbători și week-end (sâmbătă 3 decembrie 2022 și duminică 4 decembrie 2022).
Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.
Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie sau participanţilor în aceste procese.
Pentru recuperarea zilei libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2022, potrivit planificărilor stabilite.
Zile libere în 2023
Conform unui proiect de hotărâre de Guvern care va fi aprobat în perioada următoare, la inițiativa Ministerului Muncii, în 2023 vor fi declarate încă trei zile libere nelucrătoare pentru angajații instituţiilor și autorităților publice.
Este vorba de 23 ianuarie (luni), 2 iunie (vineri) și 14 august (luni), pentru a face punte între week-end și sărbătorile legale de Ziua Unirii (24 ianuarie, marți), Ziua Copilului (1 iunie, joi) și Adormirea Maicii Domnului (15 august, marți).
Astfel, minivacanțele respective vor fi în perioadele sâmbătă 21 ianuarie – marți 24 ianuarie, joi 1 iunie – duminică 4 iunie, sâmbătă 12 august – marți 15 august.
Ulterior, zilele vor fi recuperate prin prelungirea timpului de lucru în mod corespunzător până la datele de 28 februarie, 30 iunie, respectiv 31 august 2023.
În dezbatere se află și un proiect inițiat de PSD prin care zilele de 6 ianuarie (sărbătoarea Botezului Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul) vor fi declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Astfel, în 2023, se preconizează următoarele zile libere:
luni 2 ianuarie – Anul Nou (1 ianuarie cade duminică)
vineri 6 ianuarie – Boboteaza (Sf. Ioan – 7 ianuarie cade sâmbătă)
luni 23 ianuarie și marți 24 ianuarie – Ziua Unirii
vineri 14 aprilie – Vinerea Mare înainte de Paște
luni 17 aprilie – a doua zi de Paștele ortodox (prima zi – duminică 16 aprilie)
luni 1 mai – Ziua Muncii
joi 1 iunie și vineri 2 iunie – Ziua Copilului
luni 5 iunie – a doua zi de Rusalii (prima zi – duminică 4 iunie)
luni 14 august și marți 15 august – Adormirea Maicii Domnului
joi 30 noiembrie – Sfântul Andrei
vineri 1 decembrie – Ziua Națională a României
luni 25 decembrie și marți 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun
Fuga la CIUBARUL cu spuma la SPA si la cate o sampanie adusa cu tarabonta si care costa 500-1.000 euro glaja.
Fitele ne asteapta la tot pasul.
Rezervarile sunt in toi si pe la Biserica mai incetut .
Spor de zile libere nu se da?
Nu le da idei.
Dumitrule , pune mana pe carte si vezi ce inseamna diferenta intre o constatare si o jignire.
Pana una alta fa un efort de intelegere corecta a celor descrise de mine.Si tu o sa devi mos nu peste putin timp , iar eu la 66 de ani nu ma consider deloc mos, la viteza si kilogramele si tinuta mea. Sa vi si la o intrecere in panta la suit in padure sa vedem daca te poti tine dupa mine sau la un inot la rau la vara. OK ?
Sa ai o zi buna !
Gandesti ca un clovn si arati ca un clovn.Te crezi si frumos al naibii sifonarule.