Actualitate Recomandări

Cotele de TVA se majorează din 2023, cu implicații în sectoarele alimentar și real estate

O serie de noutăți legislative în domeniul TVA vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 ca urmare a modificării Codului Fiscal prin Ordonanța Guvernului nr. 16/2022, cel mai mare impact urmând să fie în sectoarele alimentar, turism și de real estate.

Creșterea cotei de TVA pentru anumite băuturi

Pentru unele băuturi (ape minerale și ape gazeificate care conțin zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate, sau alte băuturi precum băuturile pe bază de soia), cota de TVA va crește de la 9% la 19% începând cu 1 ianuarie 2023. Creşte TVA de la 9% la 19% pentru sucuri, berea fără alcool, pentru cidru.

Creșterea cotei de TVA în sectorul turism și HORECA

În ceea ce privește serviciile de cazare, restaurant și catering, a fost majorată cota de TVA de la nivelul actual de 5% la 9% începând cu 1 ianuarie 2023.

Creșterea cotei de TVA pentru livrările de locuințe

Plafonul pentru livrarea locuințelor către populație pentru care se aplică TVA în cotă redusă de 5% va fi diminuat de la 700.000 RON la 600.000 RON (echivalentul a 120.000 euro) pentru o locuință de cel mult 120 metri pătrați. Drept măsură tranzitorie, pentru livrările de locuințe către populație pentru care sunt încheiate până la 1 ianuarie 2023 antecontracte, se aplică TVA 5% potrivit regulilor actuale (e.g. în limita sumei de 700.000 lei). Totodată, dacă în prezent pot fi achiziționate mai multe imobile cu cota redusă de TVA de 5% în limita a 450.000 RON (fără TVA), începând cu 1 ianuarie 2023, doar o singură locuință a cărei valoare nu depășește 600.000 RON va putea fi achiziționată în regim de TVA 5%, în mod individual sau în comun. Vor fi excluse de la numărătoare ante contractele încheiate anterior 1 ianuarie 2023. Similar cu mecanismul anual, se va organiza un nou Registru al achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023, în format electronic, pe baza informaţiilor furnizate de notarii publici.

Chiar de la 1 ianuarie 2023, creşte TVA de la 5% la 9% pentru fiecare masă la restaurant, pentru servicii de catering şi cazare.

Din 2023, persoanele fizice vor achita impozit pe venit la vânzarea proprietăților 

Noua reglementare se aplică proprietăților care au valoare sub 450.000 Lei și în funcție de câți ani sunt deținute. Astfel, pentru proprietățile deținute mai mult de 3 ani, impozitul pe care îl va plăti vânzătorul este de 1%, iar în cazul în care vorbim de proprietăți deținute de mai puțin de 3 ani de la momentul vânzării, cota de impozitare este mai mică, de 1%. 

Etichete

7 comentarii

  • Vă rog să corectați: „Astfel, pentru proprietățile deținute mai mult de 3 ani, impozitul pe care îl va plăti vânzătorul este de 1%, iar în cazul în care vorbim de proprietăți deținute de mai puțin de 3 ani de la momentul vânzării, cota de impozitare este mai mică, de 1%.” 

    8
    2
    • Exact pe dos față de alte țări !!!
      Pentru a descuraja specula, trebuie ca impozitul pe apartamentele deținute o perioada scurta de timp, sa fie mai mare decât impozitul pe apartamentele deținute zeci de ani.
      Sa nu cumpere samsarii de apartamente, doar pentru a le vinde peste doi/ trei ani, la un preț mai mare. Fără a locui in ele.

      2
      1
  • Deci pentru berea fara alcool marim pretul prin modificarea TVA-ului.
    Buna ideea, oricum parca nu sunt destui care umbla cu masina beti ranga.
    O sa fie si mai interesant….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.