Actualitate Recomandări

CL Bistrița și-a dat OK-ul pentru sania de vară. Ioan Turc: Astupăm gaura neagră

Consiliul Local Bistrița a aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru o sanie de vară tip Alpine Coaster pe amplasamentul Pârtiei Cocoș din Unirea. Investiția este estimată la peste 29 de milioane de lei, pe care municipalitatea vrea să îi obțină dintr-un credit bancar și să acopere ratele din încasările obținute cu sania de vară.

”Pârtia de schi este o gaură neagră, știe toată lumea, pentru buzunarul bistrițenilor, iar prin sania de vară rezolvăm două probleme: oferim o facilitate deosebită de agrement, de divertisment, și astupăm gaura neagră prin cuprinderea infrastructurii existente în noua investiție. Dacă acum am fi avut sanie de vară în loc de pârtie de schi, am fi avut o investiție care i-ar fi bucurat pe oameni și ar fi adus profit. O investiție similară la Toplița are un grad mediu de încărcare de 70-80%, peste tot astfel de investiții sunt profitabile. Va merge și la Bistrița. Nu avem niciun fel de emoție cu privire la succesul saniei de vară. Cu această sanie de vară ne propunem să astupăm gaura neagră. Nu este o investiție meteo sensibilă, este o reală variantă de agrement, care alături de viitorul bazin olimpic, de parcul de aventură, de pistele de downhill, de sala polivalentă, să completeze o zonă de maximă atractivitate”, a spus primarul Ioan Turc în ședința Consiliului Local.

El a adăugat: ”Acest studiu de fezabilitate este un document extrem de serios, au fost șase întâlniri tehnice pentru ca acest studiu să fie conform. Au fost două scenarii din care am ales unul, cel mai bun din punct de vedere tehnic și economic. Această sanie de vară, care va costa circa 29 de milioane de lei, va avea un traseu de 1.150 m la urcare și 2.640 m la coborâre, urmând să fie cel mai lung traseu din România. La Sibiu, unde costă cu 15 milioane de lei mai mult decât ar urma să ne coste pe noi, este cu totul altceva: 692 m la urcare și 963 m la coborâre. Și pentru a nu încărca bugetul, intenționăm să mergem pe un format tip credit-furnizor, ratele pe câțiva ani urmând să fie plătite din veniturile obținute prin exploatarea saniei de vară. Investiția se va plăti practic din încasările pe care le vom face. Realizatorul studiului de fezabilitate ne-a asigurat, în urma studiului geotehnic, că această investiție poate fi realizată pe Pârtia Cocoș”.

Consilierii municipali Nicolae Pavelean (USR) și Augusta Săsărman (PSD) i-au solicitat primarului Ioan Turc să retragă proiectul de pe ordinea de zi.

Proiectul a fost supus aprobării Consiliului Local, care a adoptat hotărârea cu 16 voturi ”pentru” și 4 abțineri.

Ce prevede studiul de fezabilitate

Investiția constă în realizarea unei instalaţii tip sanie de vară cu o lungime pe partea de urcare de 1.150 m, respectiv de 2.640 m pe traseul de coborâre, și o lățime de maxim 3 metri.

Conform studiului de fezabilitate, lungimea propusă este de 3.790 m, fiind prevăzute 50 de vehicule cu câte 2 locuri, cu o capacitate de transport de 250 de persoane pe oră. Viteza maximă: 40 km/h. Diferența de nivel: 252 m.

Pe tot traseul căii de rulare se va monta un sistem de protecție, astfel încȃt nu va fi posibil accesul pe traseul instalației. Coborȃrea se face automat datorită gravitației, astfel încȃt nu este necesar alt tip de energie pentru propulsarea vehiculelor. Pe traseul de coborâre se vor executa fundații doar pentru zonele cu poduri suspendate, spirale sau în zonele cu viraje pe traseu mai mari. Pe majoritatea traseului, instalația de coborâre va fi montată pe sol.

Lucrările presupun: executarea săpăturilor pentru fundațiile stațiilor de plecare, sosire și stâlpilor în zona intermediară, turnarea betonului de egalizare, montarea armăturilor, executarea lucrărilor de decofrare și hidroizolare a fundațiilor, realizarea umpluturilor și compactărilor pe lângă fundații, refacerea zonelor afectate în timpul execuției.

Pentru sania de vară se propune un tarif de 25 lei/adult și 18 lei/copil la o estimare de 125.000 turiști/an, din care 100.000 adulți/an și 25.000 copii/an. Programul de funcționare va fi de 8 ore/zi, 300 zile/an. Conform informațiilor prezentate, se constată că investiția va genera un venit anual de 2.950.000 lei.

Valoarea estimată a investiției este de 29.189.502 milioane lei. În bugetul Bistriței pe 2023, care va fi aprobat vineri, suma respectivă este prevăzută la capitolul credite de angajament.

16 comentarii

  • (După Liviu Deleanu)

    Sanie cu zurgălăi,
    Cu ciolaci și ciucălăi,
    Cu păsări și alte curci
    Condusă de creți și turci,
    Sanie cu zurgălăi.

    Sanie cu zurgălăi,
    Cu bani de la prostălăi,
    Pe Cocoș cobori și urci,
    Condusă de creți și turci,
    Sanie cu zurgălăi.

    35
    2
  • Vorbe!
    La pagina 108 concluzia Studiului de Fezabilitate este următoarea:
    „Pentru Rata Internă de Rentabilitate a fost obţinută valoarea de 5.80 %, ceea ce indică
    ca investitia este sustenabilă si nu necesitatea finanţării nerambursabile. Având în vedere că RIR este mai mare decât rata de actualizare financiară (r) de 5%, implică automat, o valoarea actuală netă VAN>0 ( 3.156.467 lei).”
    Atâta doar că:
    Potrivit actului normativ, Ordinului comun nr. 2.580/177/2022 al președintelui ANAP și al președintelui CNSP se stabilește pentru anul 2023 rata de actualizare ce va fi utilizată la atribuirea contractelor de achiziție publică la 9,5%.
    Hotărârea CL aprobă un SF care demonstrează lipsa de fezabilitate a proiectului. Se vede cu ochiul liber fără să fi doctor în inginerii că 5,8 e mai mic decât 9,5 ceea ce face ca valoarea netă actualizată a investiției propuse să fie mult negativă. Pe înțelesul tuturor, SF-ul demonstrează că proiectul va pierde bani, că este o gaură neagră pentru bugetul public.
    Să vedem cum va trece HCL-ul de viza de legalitate a noului prefect și mai departe cum vor proceda cu achiziția publică.

    43
    2
  • O gaura neagra nu poate fi astupata,ea tot inghite,mai ragaie,dar nu se satura in vecii vecilor.Asta sunteti voi,ciuma portocalie,o gaura neagra,care o sa ne pape pe toti!!

    56
    5
  • Doamne ajuta-ne te rugam sa scăpăm de prosti. Este de noaptea minții ce se întâmpla in acest oraș. Fără cuvinte! Dnu Nelu nu va este Rușine la nas?! Chiar defel !?

    39
    6
    • Dar prioritatea zero pe cand? Adica organigrama. Is tare curios ce minuni face la organigrama buclucasa.. om trai si om vedea.

      12
      3
  • Cei ce ne conduc, Bistriță,
    Sunt la fel de vulnerabili
    Ca niște pui orbi de mâță,
    Ca cățeii incapabili.

    20
    3
  • Citat:
    Expresia „aruncă bani buni după răi” se referă la cheltuirea mai multor bani pentru ceva problematic pe care cineva a cheltuit deja bani, în speranțele (probabil inutile) de a o remedia sau de a recupera o investiție inițială.

    Nu știu ce sa zic, cât de profitabila o sa fie aceasta investiție. Probabil ca nimeni nu stie, sunt prea multe variabile. Numărul de turiști – câți o sa fie? Zece pe zi sau 500 pe zi? Nimeni nu stie, asa ca nu poți să faci un plan de afaceri!
    Sania de vara nu este un sport, ca schiatul, înotul, tenisul etc, deci nu este un sport, nu contribuie la îmbunătățirea sănătății bistrițenilor. Este o activitate sedentara.
    Si cat o sa fie tariful? 100 lei pe zi?
    Cred ca Primaria Bistrita si CJ ar trebui sa se limiteze la lucrurile de importantă vitala si sa lase restul in seama privatilor.
    Apropo, ce se mai aude de Cartierul Tinerilor si de locuințele promise? Parca era vorba de sute de case, iar atât PSD scat si PNL se lăudau ca e ideea lor. Ba ca le fac lângă Wonderland, ba ca le fac lângă Liceul Agricol.

    20
    25
    • PUZ Dealul Cocoșului va distruge iremediabil Pădurea Cocoșu și așa greu lovită de pârtie și posibila ” sanie de vară ” . Din alt punct de vedere acolo este aproape cea mai proastă zonă pentru constructii de la marginea Bistriței asta sa văzut clar la pârtie și la întârzierea construirii săli polivalente. Construcțiile de acolo in timp se vor duce în ” paulista „. Poate că un cartier pentru tine este nevoie în Bistrița însă se se facă într-o zonă dacă nu bună măcar a acceptabilă din oraș nu pe Cocoș. Mai este o condiție ca în acel cartier să stea într-adevăr tineri și nu neamurile celor din primărie și mafioți din oraș că deja propunerea acestui cartier a căpătat conotații dubioase.

      24
  • 6 milioane de euro investiti intr-o sanie care aduce un venit anual de 600 000 de euro.
    Asta daca 300 de zile pe an se vor da pe sanie 10 copii si 40 de adulti in fiecare ora din cele 8 ore cat functioneaza zilnic.
    Poate la inceput va fi inghesuiala, dar dupa ce trece hype-ul cati clienti vor mai fi, avand in vedere ca nu e tocmai ieftin?
    Cred ca trebuia asteptat cu investitia asta si studiat un timp mai indelungat ce s-a facut prin alte parti.
    Oricum nu va plati nimeni daca va fi un esec.
    Felicitari consilierilor Augusta Sasarman si Nicolae Pavelean!

    23
    • Dnu Gicu. Din pacate toti isi dau cu parerea pe unde pot , fara a fi informati. Stiti ca in Romania sunt multe proiecte de acest tip si cu mare succes ? Stiti ca s-au amortizat investitiile in max 4-5 ani ? In Ungaria sunt peste 20 de instalatii , Slovacia la fel , Polonia la fel. Poate ca ar trebui sa le dati mai mult credit acestor oameni care au facut analize de piata etc. Vedeti la Toplita , Ghimes , Cheile Gradistei , Sibiu , Gheorgheni, Resita , Oradea, Harghita, chiar… Oameni vor sa va aduca in oras atractii care au deja succes si voi nu vreti…Cum zic , informati-va corect si apoi dati-va parerea…

      4
      12
    • Nu sunt impotriva investitiei si recunosc ca nu sunt informat suficient in legatura cu aceste sanii de vara. Daca spuneti ca sunt de mare succes nu va contrazic.
      Dar niste lucruri din studiul respectiv mi se par fortate, nu ma conving si ma fac sa-mi pun unele intrebari:
      Daca e asa profitabila afacerea de ce nu a venit o firma privata sa investeasca?
      Daca investitia s-ar realiza cu banii consilierilor, oare ar mai fi votat la fel?
      De ce consilierii nu se asociaza intr-un srl si sa faca ei investitia, sa beneficieze ei de profit si nu Primaria?
      Daca cel care a luat decizia sufera de un bias de judecata si arunca cu bani buni peste bani rai dupa cum a comentat altcineva?
      Ma opresc aici, decizia e luata, le doresc sa aiba succes si eu sa ma insel.

  • Gușterița din Sibiu vine la veveriță din Bistrița,bravooo Nelu primarelui frumoasa combinație o sa fie ,bravo și să curgă banii 🐿️🐍

    11
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.