Social

A început plata beneficiilor sociale. Peste 10% din populația județului are un handicap

Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud anunță că a început să facă plata alocațiilor de stat, a indemnizațiilor pentru creșterea copilului, respectiv a stimulentelor de inserție, urmând ca, până la finalul lunii, să vireze banii și pentru restul beneficiarilor.

Alocații primesc circa 59.000 de copii (în total 16,6 milioane de lei), indemnizații de creștere a copilului peste 3400 în cuantum de 7,6 milioane de lei, iar stimulente de inserție peste 1300 de mame care s-au întors mai repede la serviciu (peste un milion de lei).

În luna februarie 2023 plata beneficiilor sociale în conturi se va face astfel:

  • începând cu 08.02.2023 – alocațiile de stat, indemnizațiile/sprijin creștere copil și stimulentele de inserție;
  • începând cu 15.02.2023 – indemnizații nevăzători, indemnizații persoane cu handicap și buget complementar;
  • începând cu 20.02.2023 – ajutoare sociale, alocațiile pentru susținerea familiei, alocațiile de plasament și indemnizațiile de hrană.

Ajutoare sociale primesc în jur de 1700 de persoane – cele mai multedin Tiha Bârgăului, Teaca, Târlișua și Zagra – cuantumul acestora fiind de puțin peste 410.000 de lei.

Alte 2300 de familii primesc alocații de susținere în valoare de circa 457.000 de lei.

Peste 35.000 de persoane cu handicap primesc în total 14,3 milioane de lei.

Raportat la populația rezidentă care este de 296.000 de persoane conform ultimului recensământ, rezultă că peste 10% dintre locuitorii județului au o anumită formă de handicap, fizic sau psihic.

17 comentarii

    • 1% sunt cu handicap restul primesc banii moka.De ce nu se fac controale sa verifice?Tara se duce pe râpā😭😭😭😡😡😡

      34
      6
    • dar stiti cati au certificate de handicap si de fapt nu au mare lucru? si cei care au nevoie nu sunt niciodata constatati cu grad de handicap fiindca este o comisie care face cume vrea si ce vrea???

      23
      4
  • Fiecare trebuie evaluat si stabilit câte ore pe săptămâna este capabil să muncească.
    Unii pot munci 32 ore (patru zile)
    Unii pot munci 24 ore (luni, miercuri, vineri)
    Unii au handicap fizic sau psihic sever, pot munci doar 12 ore pe săptămâna. Este cazul unui coleg de-al meu, care muncește de la 8:00-12:00 (luni, miercuri, vineri)
    Angajatorul îi plateste alea 12 ore muncite, Promaria îi plateste diferența pana la 37 de ore (adică 25 ore).
    Sunt unii care muncesc 4 sau 8 ore pe săptămâna.
    Oricât de puțin si putea sa muncești, ești obligat sa muncești atât cât poți. Iar Primăria sa-ți plătească diferența.

    25
    5
    • Aveți dreptate. Fiecare trebuie evaluat și stabilit câte ore pe zi/săptămâna poate lucra.
      Dar acum intervine problema. Ce angajator este de acord sa angajeze in Romania o persoana care este cu handicap pentru 2,4,12 ore pe săptămână? Cred ca nimeni.

      16
      2
    • Adrian C.

      Ce ai făcut mai sus Adrian??..😃
      Încrețesc crețul să fie mai creț…
      Tu într-o țară care se situează în primele rânduri în UE mă așteptam la altceva… fă un experiment cu oricare Danez sau primul Danez care îți iese în cale, și cere-i părerea cum ar soluționa cazul Bistriței dacă s-ar întâmpla la el acasă.
      Vei vedea că îți va răspunde, nu avem nicio necesitate de acei care în loc să soluționeze problemele le încurcă mai mult… În ziua votului voi ieși la vot și să vină alții cu alte viziuni.
      În 90% sunt sigur că răspunsul va fi în această direcție 🙂

      Doar votul schimbă soarta Bistriței și a României.
      Ai grijă de tine bărbate 😉

      1
      7
  • Cred că noi, ceilalți 90% , avem un handicap mare.
    Acela că suntem proști.
    Conduși de cei mai ”evidenți” dintre noi, aleși, desigur, democratic.
    Este corect și necesar să fi solidar cu nevoiașul dar nu este corect să tolerezi sau să încurajezi nemunca, sub paravanul handicapatului.
    De suferit suferă mai ales adevăratele persoane cu handicap, care sunt discriminate, fiind indemnizate la fel cu leneșii sănătoși, și diminuându-li-se astfel suma pe care statul și-ar permite-o altfel să o aloce.

    23
    2
  • Dacă s-ar expertiza la sânge cei 10%, așa cu simț de răspundere, de autorități bineînțeles, ar rezulta că mai bine de jumătate sunt apți de muncă și nu au nici un handicap…Medicii de familie poartă vina în acest caz și eliberează certificate medicale în fals contra șpagă!Asistații sociali stau bine mersi în detrimentul celor care lucrează și care plătesc impozite și taxe…Instituțiile statului,angajații acestora, pe care tot noi îi remunerăm la urma urmei,de ce nu i-au măsuri ferme să elimine acest fenomen național de a sta pe bani nemunciți?

    22
    1
  • dar stiti cati au certificate de handicap si de fapt nu au mare lucru? si cei care au nevoie nu sunt niciodata constatati cu grad de handicap fiindca este o comisie care face cume vrea si ce vrea???

    10
    5
  • Japca pe fatza.O gramada de trantori si jmekeri iau din banii celor cu adevarat indreptatiti la ajutoare de handicap.Totul cu complicitatea unor mugetari spagari si a eroilor in halate albe.Sa ai un judet cu 10 la suta din populatie cu handicap…Ar trebui sa le cam sune goarna de adunare de prin vacante si city- break uri esentialilor si specialilor.Pe la țară sunt o gramada de ,,orbi” ,,surzi” si declarati tembeli care conduc tot felul de tigai second de pri Germania si care merg sezonieri in Europa.Tara asta nu lai e tara…e un trib .

    11
    1
  • Ce populatie are județul d-voastră? pare că aveți mai mulți asistați decit salariați? Mulțumesc și sănătate tuturor – o româncă curioasă 🌹

    4
    1
  • C
    ine face referire la cei cu handicap ,noi vorbim aici de bolnavi inchipuiti de persoanele care sub Ceausescu nu au vrut sa se angajeze niciunde, iar domni doctori cu toate ca au salari la nivel european fac pe banda rulanta pensionari ,as avea o propunere pentru guvernanti, cand fac bugetul pensionari pe caz de boala fara vechime sa fie trecuti de la ministerul munci la ministerul sanatati si cred ca ar avea efect

  • E kterink tot ce tzine de platzi-handikp: unu’ cu ZERO shcoala shi ZERO muncit (vreodata) ia peste (nu peshte) 3000 ron uar altu’ cu vechume + facultate ia 2500 ron … tzara + institutiile penisului, nu pasaricii . ciorditoru’ shef neicushor dan(utz) shtie klculele(le).

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.