Social

Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” are doi elevi în Top 15 cei mai buni traducători români din UE

Doi elevi de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița fac parte din Top 15 ”cei mai buni traducători români ai Uniunii Europene”. Deși au participat pentru prima oară la această competiție, ei au obținut mențiuni speciale la concursul „Juvenes Translatores”, organizat de Comisia Europeană.

Cei doi elevi sunt Luca Someșan, din clasa a XI-a G (limba germană) și Alexandru Frandeș, din clasa a XI-a C (limba engleză).

”S-au publicat rezultatele la concursul „Juvenes Translatores”, organizat de Comisia Europeană, care recunoaște meritele celor mai buni tineri traducători ai Uniunii Europene. Datorită doamnei profesoare Renata Leonte, elevii Colegiului Național Liviu Rebreanu din Bistrița au participat pentru prima dată la acestă competiție, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate.

Doi dintre elevii noștri au obținut mențiuni speciale (ceea ce înseamnă că fac parte din TOP 15 „cei mai buni traducători români ai UE”), mesajul transmis de organizatori fiind mai mult decât relevant: Deși nu putem desemna decât un câștigător pe țară, numeroși alți elevi au demonstrat abilități remarcabile. Evaluatorii doresc să le acorde o diplomă de mențiune specială în semn de recunoaștere a traducerilor lor excepționale”, a transmis Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” pe Facebook.

Lista tututor elevilor premianți AICI.

8 comentarii

  • Despre Liviu si Andrei se scrie in fiecare saptamana. Bravo, bravo, bravo. Tataia Lenin ne spunea aia cu invatati, invatati, invatati. In Bistrita avem multe licee, din care avem celebrele loaze – Industrial 1, fostul CPL, Agricol, Servicii si pe la mijloc intra celalte de pe Bulevard, Logos si cei de la HAN.

    Ce facem cu ceilalti elevi care nu scriu sa se prezinte la nivel A2 in franceza, engleza ori germana? Sa-mi fie cu iertare, dar la Liviu si Andrei se produc studenti pentru export, iar pentru import avem muncitori necalificati pe la Industrial 1, fostul CPL, Agricol.

    Astept ziua cand cele trei loaze o sa devina licee in care o sa fie elevi in top 500 la nivel national.

    Sunt convins ca se poate ca la Industrial 1 sa scoatem elite, chiar daca acolo cei mai multi provin din clasa muncitoare, din lumpenproletariat.

    Liviu si Andrei reprezinta elita neoliberalismului, despre ei putem sa vorbim mai putin pentru ca sunt deja cu un picior spre Vest.

    7
    4
    • @Koni Wardor

      Toți elevii Bistriței sunt la fel de harnici din toate școlile, toți sunt la fel de egali, și frumoși în același timp.
      O îmbrățișare mare mare din partea mea tuturor elevilor 😉

      5
      5
    • @Levente Puskás.

      Cred ca putem sa lasam cinismul si sofismele pentru ca aici vorbim despre realitati crunte.

      Imi amintesc ca fostul Industrial 1, prin perioada anilor 2000, devenise la un moment dat Colegiul Tehnic din Liceul Tehnic. Asta pentru ca la BAC se fura cu cartea in brate si toti cei care au trecut pe acolo, chiar si noi cei trecuti prin perioada anilor ’80, stim cum acest mod de a trece BAC-ul a fost raspandit pana a venit Funeriu cu camerele video. De atunci, dezastrul s-a produs si acum din cei care termina liceul scoala promoveaza BAC-ul vreo 10-15%, restul il trec inca pe la Braila pentru a merge spre Dobrogea.

      Toti sunt fel de egali ? Despre ce egalitate vorbim cand in realitate aveam un clivaj istoric intre lumpenproletari si elita de la Andrei si Liviu.

      5
      3
  • Când o să Terminați o dată cu laudele acestea fără rost ?! Arătați-mi un politician la aceste standarde , din milioanele de olimpici vânturați de-a lungul anilor !

    • Din fericire acești olimpici au standarde înalte. Politicienii nostrii, din pacate, sunt cei care au luat BAC-ul cu cartea pe genunchi, pe la 25 de ani. Bravo copii frumoși!

      6
      1
  • Am terminat la CPL (clasă de liceu, nu de SAM) în 2009, am două facultăți (una la stat, una la privat) + un master. Lucrez (din Bistrița) în domeniul IT, ca freelancer, am clienți doar din afara României (din țări precum SUA, Germania, Danemarca, etc), am fost plecat și afară.

    Cea mai mare minciună pe care am auzit-o în 33 de ani de viață a fost că doar dacă termini liceul la „Liviu sau Andrei”, preferabil cu nota 10, vei fi „om”. De ce?

    1. Școala din România, așa cum a fost, este și va mai fi (că nu vine nimic bun din urmă, de la MEd) te „învață” multe despre nimic. Cu siguranță nu te învață nimic despre ce urmează după liceu, despre viața reală. Singura dată când am fost întrebat la ce liceu am terminat a fost la un interviu, când am încercat să intru într-o instituție militară de învățământ. După ceva timp, aveam să aflu că nu avea nicio relevanță aspectul ăsta, oamenii „de succes” cu care am candidat pe locurile respective erau fie copii, fie nepoți sau tot felul de rubedenii ai ălora din sistem. Nu mai discutăm de sumele vehiculate pentru acces în școală/ sistem, mi se par astronomice și pentru anul 2023, nu doar pentru 2009.

    2. Cât am fost eu la liceu, între 2005-2009, niciodată nu am auzit de droguri la CPL. In schimb, se știa de cei de la Liviu (mai ales ăia de la uman) că trag pe nas la greu. Asta fiind perioada de dinainte de etnobotanice. De ce? Probabil pentru că la CPL erau mai puține fițe, elevii fiind, preponderent, de la țară.

    3. Lăsând la o parte situația din România unde tot PCR ul îi baza (fie că vrei un loc bun de muncă, fie că ai o firmă și vrei sa nu ai probleme cu organele), că..na, îi România, cred că depinde de fiecare unde își dorește să ajungă.

    Concluzia: să nu generalizăm, calitatea actului educațional pur și simplu nu ne permite să generalizăm. Sunt loaze destule și la „Liviu”, și la „Andrei”.

    10
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS