O parcare inteligentă, un generator de ozon care funcționează cu panouri solare, un detector de radiații, o grădină inteligentă. Toate sunt mici invenții ale elevilor care frecventează Cercul de electronică de la Palatul Copiilor din Bistrița.
La parcarea inteligentă lucrează un elev din Ilva Mică, Traian Catarig, pe care l-am găsit la Palatul Copiilor meșterind în afara orelor de cerc.
”Studiez electronică și automatizari la Colegiul Tehnic InfoEl și anul trecut am și venit aici. Sunt pasionat de acest domeniu. Lucrez acum la o parcare inteligentă este cea care numără locurile libere și deschide bariera în caz că mai sunt locuri. Dacă nu mai sunt, nu se mai deschide. Este activată de o rampă.Cam două săptămâni am lucrat la ea. Mai am câteva detalii și e gata”, a spus Traian.
Grădina inteligentă creată la Palatul Copiilor a fost dusă la un alt nivel de Cristian Cornea.
”Eu am implementat-o la mine, la Pintic, la solar. E cam a cincea versiune. Din 2020, lucrez la ea și tot evoluează. Am schimbat între timp tehnologii. Vara, când sunt temperaturi foarte ridicate, foloseam un geam mare pe care trebuia să-l tot deschidem și era o bătaie de cap să te duci la amiază să deschizi geamul. Așa că am făcut un sistem automat de deschidere. Acum, când noaptea e frig, avem nevoie de o sobă în interior pentru răsaduri și în soba respectivă trebuie verificată temperatura. Plus că are și un ventilator care îi dă curentul de aer. La asta lucrez acum”, ne-a spus Cristian Cornea.
După ce a văzut documentarul despre Cernobîl și-a făcut propriul detector de radiații.
Acum, Cristian Cornea lucrează la un amplificator stereo cu tuburi. ”Am fost la București și am găsit tuburile la un târg de vechituri. Le-am luat pe toate la 2 lei și, dacă tot le am, am vrut să văd ce iese”.
”Mulți sunt chemați și destul de mulți sunt și aleși. De-a lungul anilor au venit mulți copii de la licee tehnologice, dar și de la cele teoretice. Sunt copii pasionați care vin aici și lucrează. Cercul este dotat destul de bine. Pentru grupele de performanță două ședințe a câte două ore pe săptămână înseamnă puțin, însă cei care au proiecte vin și lucrează și atunci când nu avem cerc”, a spus prof. Dorel Nicoară, coordonatorul Cercului de electronică de la Palatul Copiilor.
Foști elevi care au frecventat pe vremuri cercul nu au uitat de unde au plecat și unde au prins gustul pentru meșterit. Este și cazul lui Radu Pop din Blăjenii de Jos, acum inginer cercetător. În 2017, când lucra la firma Intel a intermediat o donație substanțială de aparatură Palatului Copiilor. Acum lucrează la o firmă multinațională, iar altă donație constând în 6 laptopuri și 6 echipamente de calcul a ajuns la Palat.
Un alt fost elev, Ionel Chereja, student la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, lucrează acum la un motor electric pentru motociclete. Și-a înghețat un an fiindcă a primit un contract în străinătate.
”În clasa a 9-a am intrat pentru prima dată în Palat și nu regret nici o secundă, m-am regăsit din prima zi într-un colectiv atât de potrivit pentru mine. Nu exista o programă rigidă, nu eram obligați să învățăm ceva ce nu ține de interesele noastre, în schimb, eram încurajați să explorăm ceea ce ne place, iar coordonatorii erau mereu acolo să ne ajute să dăm viață proiectelor noastre. În cei patru ani petrecuți la Palat, am participat la zeci de concursuri, am lucrat la o grămadă de proiecte, de la cele mai simple, cum ar fi amplificatoare audio, până la imprimanta 3D și gravatoare cu laser. Am avut ocazia să cunosc persoane minunate din întreaga țară și să îmi fac unii dintre cei mai buni prieteni. Acum, că am trecut într-o altă etapă din viață, începând facultatea, continui să am o legătură foarte bună cu Palatul Copiilor și abia aștept să îl vizitez cu prima ocazie. Sper ca această instituție să își continue mult timp activitatea, găzduind minți creative care să dea forma viitorului!”, a transmis după ce a devenit student.
Miercuri, Cercul de electronică de la Palatul Copiilor din Bistrița a organizat un Demo cu ocazia Săptămânii Altfel – Primăvara la Palat.
🙂