De Buna Vestire, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca a fost sărbătorit hramul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului și au fost celebrați 12 ani de la întronizarea IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Slujba care a marcat împlinirea a 17 ani de existență a Mitropoliei a fost oficiată de un sobor format din șapte ierarhi: IPS Andrei – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, PS Iustin – Episcopul Maramureșului și Sătmarului, PS Nicodim – Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Petroniu – Episcopul Sălajului, PS Nestor – Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Benedict Bistrițeanul – Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și PS Gherontie Hunedoreanul – Arhiereul-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, în prezenţa credincioşilor, a unor personalităţi din lumea culturală şi academică și a reprezentanților autorităților civile și militare din întreaga Mitropolie.
La sărbătoarea Mitropoliei au participat și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, prefectul Teofil Cioarbă, subprefectul Ioan Zăgrean, primarul Bistriței, Ioan Turc, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany.
Ziua de 25 martie a devenit, prin actul reînfiinţării, în 2006, sărbătoarea Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului (inițial Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului), ea marcând momentul întronizării primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după cinci ani a IPS Andrei Andreicuț.
”La aniversarea a 17 ani de la înființarea Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului și împlinirea a 12 ani de la întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, în scaunul mitropolitan, credința este cea care ne aduce speranță și încredere că Dumnezeu le așează pe toate. Mulțumim, IPS Andrei pentru grija pe care o purtați județului nostru, pentru toate cuvintele pline de har și rugăciunile către Dumnezeu. Sunteți parte din județul Bistrița-Năsăud, din acest frumos loc, unic, binecuvântat de Dumnezeu”, a postat pe pagina sa de Facebook președintele CJ Radu Moldovan.
Mare șmecherie! Aceeași gașcă de joi de la marginea gropii. Acum au făcut un pas in față. Au sărbătorit duzina la Cluj. Mare eveniment, mare sărbătoare pentru bistrițeni. Ia uns Dumnezeu pe toți! Duamne ajută! Să ne închinăm și să-i pupăm toți când se apleacă înspre noi.
Oare când avem și la Bistrița episcopie?
În ultima vreme, continuând și pe acest plan tradiția comunistă rusă, biserica ortodoxă s-a apropiat până la confundare cu administrația și politica aflate la putere.
Este o ofensă și o discriminare adusă celorlalte culte ori față de atei, care nu se simt reprezentați și ei în astfel de manifestări.
Pe de altă parte, biserica, de orice rit ar fi ea, trebuie să fie separată de stat.
Iar la manifestările care o impun, să fie invitați toți reprezentanții cultelor, nu numai cei mai înalți.