Mizeria din fiecare primăvară de care unii încearcă să scape cum pot sau cum știau, până nu demult că se face, ajunge mai nou obiect de ”anchetă penală”. Au căzut victime ale modificărilor aduse Legii Mediului niște muncitori de la Drumurile Naționale care au dat foc crengilor uscate adunate de la copacii de pe marginea drumului. Cineva a văzut fumul, a făcut sesizare, iar Garda de Mediu a acționat ”conform legii”.
”Am avut chiar un experiment neplăcut cu Drumurile Naționale unde am fost nevoiți să facem o plângere penală pentru incendierea vegetației rezultate din tăierea copacilor de la marginea drumului. În martie și aprilie vom desfășura activități de observare și impunere de măsuri (în ce privește curățenia – n.r.), urmând ca, în iunie să verificăm dacă aceste măsuri au fost realizate, iar acolo unde nu au fost realizate, să aplicăm măsuri de corecție, coercitive, respectiv sancțiuni contravenționale UAT”, a spus comisarul șef al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, Ioan Borș, în ședința Colegiului Prefectural.
El a adăugat că, până de Paști, Garda de Mediu are pretenția ”să se facă curățenie în zonele ușor accesibile”, urmând ca în toată luna aprilie, ”să se încheie acțiunea de salubrizare”.
Incendierea oricărui tip de deşeu și/sau substanță sau obiect, îngroparea deșeurilor și eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate, pot fi încadrate ca infracțiune și pedepsite cu închisoare de la 3 la 5 ani, potrivit unui Proiect de Ordonanță de Urgență aprobat anul trecut de Guvern.
România se confruntă cu un fenomen extins al abandonărilor și incendierilor de deşeuri în aer liber dar și a arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fiind practicat în gospodării şi spaţii publice, momente în care se eliberează în mediu cantități uriașe de substanțe nocive care pun în pericol sănătatea populației, conform datelor preliminare din studiile publicate atât în România, cât și în literatura internațională, se arăta în expunerea de motive a proiectului de ordonanță.
Foto: Facebook Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj
Mai bine v-ați da demisia, auzi unde au găsit ei marea poluare.
Ieșiți din birouri putorilor și dați amenzi la cei ce aruncă gunoiul, nu la primării! Voi faceți controale numai la firme, acolo unde iese cașcavalul și când e vorba de gunoaie, în loc să-i prindeți pe mocicoși, amendați primăriile.
La tv a fost un film cand imi arata un sarpe umflat si sa ghicesc ce a mancat!
Multi au spus ca o palarie altii un elefant.
Cred ca era doar o indigestie…exact si la fel cu prostia dintre garda de mediu si cei de la drumuri!!!!
PS voi stiti ca astia pot face orice si pot aduce orice prejudiciu pana in 200.000 lei la orice actiune, in fiecare zi, in orice misiune FARA SA PATEASCA NIMIC?7
Daca vine un evaluator si arunca un raport de evaluare in fata unui judecator de nota 6 in care scrie ca viata ta valoreaza 10.000 de euro astia te pot omori fara sa clipeasca in fiecare zi!!!!
Chiar incepe sa_mi fie frica. Eu am salariul minim si la un simplu calcul viata mea mi/o poate evalua la 5000 lei. Deci nu am nici o sansa daca bate cineva la usa la ora 06,00????
Amenda ca se ard niște crengi ,buruieni ,vai ca poluează,pai un distins specialiștii domeniu spunea la tv ,ca arderea acestor vegetatii controlate fac bine mediului ,purifica aerul ,mai mor din microbi ,sau trezit nu știu ce idiot ca poluează mediu ,dar ce se întâmpla in Ucraina,experimente in diferite zone ale planetei ,ce se numește
Domnilor de la Garda de mediu va întreb ce ziceți de multilarea copacilor din fața primăriei?
Ce măsuri ați luat?
In alta situație ați sărit de kur in sus și ați amendat poate așa era directiva.
Vreau sa vedem ce măsuri veți lua acuma.
O să urmărim cu interes.