Actualitate

Noile meniuri din localuri, în mare parte greșite. Dolha: Au pus niște poze în plus, dar nu e ce trebuie

Restaurantele, fast-food-urile sau cantinele sunt obligate, de luna aceasta, să schimbe meniurile, astfel încât să conțină informații detaliate despre fiecare preparat – de exemplu, numărul de E-uri, caloriile și ingredientele care pot provoca alergii.

Dintre cei 44 de administratori de localuri care au venit la o întânire de informare și consiliere organizată de Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Stelian cei mai mulți au încercat să se conformeze, dar au dat greș.

”M-am bucurat să văd 44 de operatori din HoReCa la întâlnirea pe care CJP a organizat-o cu ei pentru informare și consiliere. O bună parte au schimbat meniurile, însă au apărut niște firme care profită de această noutate legislativă și fac meniuri după ureche. Oamenii plătesc o grămadă de bani și se trezesc că meniurile sunt greșite. Au luat niște rețete, Dumnezeu știe de unde. Dacă intrau pe nutrimeniu, un site care le spune cum să-și facă meniul, astăzi veneau cu un meniu în mare parte bine făcut. L-au făcut ei cum au crezut, au mai pus niște poze în plus, dar nimic din cerințele Ordinului 201 sau prea puțin. Banii i-au dat, vin la noi cu meniurile și le spunem că nu sunt bune. Noi avem pagina de Facebook și acolo postăm informații despre ceea ce trebuie să cuprinsă noile meniuri, dar se pare că încă funcționează varianta cu îți fac eu, te rezolv, o să fie foarte bine și, din păcate, nu e bine. Revenind însă la cei 44, mai mult de jumătate au venit cu meniurile noi. Vom avea o perioadă de tatonare și de consiliere și pe urmă se va intra și pe sancțiuni, categoric. Le-am spus și lor: tot ce e în farfurie trebuie să ai în blocul alimentar. Produsul trebuie să-l ai, nu să-l aduci din altă parte”, a spus Stelian Dolha în ședința Colegiului Prefectural.

Noile reguli, stabilite printr-un ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ar fi trebuit să intre în vigoare din decembrie 2022, însă aplicarea acestora a fost amântă până în 15 martie, la solicitarea mai multor asociații patronale și federații.

Potrivit ordinului Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, patronii de restaurante, firmele de catering sau fast-foodurile au obligația să schimbe meniurile astfel încât:

  • Să ofere informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20 de grame în produsul finit / mâncarea furnizată;
  • Să afișeze informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.
  • În ceea ce privește ultimele două categorii de informații, acestea trebuie să respecte prevederile europene, cele privind declarația nutrițională trebuie să fie în vigoare și să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.
  • Informațiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.
  • În cazul în care preparatele furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități, informațiile referitoare la ingrediente trebuie prezentate consumatorului în fiecare dintre aceste locuri.
  • În cazul preparatelor expuse spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile trebuie să figureze pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.

12 comentarii

  • La voi,ciumelor,cand faceti curatenie si ordine?Stati pe capul privatilor,dar voi puteti fura pana 50000 de euro,aveti salarii si pensii speciale de banditi,procurate din imprumuturi pe care le vor platii tot iobagii acestei tari.Faceti va cantine comuniste de stat(cu meniuri scrise corect) ca sa puteti papa laturi linistiti!!

    38
    5
    • Foarte adevarat, cum naiba acești atotstiutori se pricep si la politică și la bucătărie, dar cel m-ai bine se pricep la minciună.,fac ce fac și găsesc numai locuri de muncă bine plătite și călduțe, deci până nu scăpăm de acești paraziti nu o să ne fie bine.

  • Sunt curios ce va scrie firma lu peste prajit pe produsul halit cand la micul dejun papi omleta de oua care provin de la gaini stresate hranite cu stimulente pentru a se oua dar si vaccinate in ultimul hal pentru toate bolile de peste an.Nu mai vorbesc de friptane si alte meniuri stropite din belsug cu sosuri dubioase aduse de prin toata Asia si toate insulele din Pacific.
    Sunt convins ca nimeni inainte de a baga la burdihan papa cat de mult si consistent nu va citi un cuvintel din toate aceste masuri si exact ca la raft la Supermarket unde la fel isi indeasa carurtul cu euri fara sa citeasca nimeni produsul.
    Nu ai cum sa rezolvi asta daca deja au aparut baietii destepti care iti ofera ceva neverificat scris la intamplare contra cost.
    Totul este o mare inselatorie in stil romanesco-balcanic- sudisto- ticalosit iar cetateanul consumator intr-un tarziu ajunge tot la spital.
    Ca orice lege romaneasca totul este scris aici doar pentru impresie si cu siguranta fara valoare.
    Un lucru trebuie stiut, nimeni nu va manca in aceste conditii ca la mama acasa , deoarece mai nimeni din tanara generatie de fite nu mai gateste in casa.
    Pana una alta toata lumea sa aiba-n buzunar cate un BILOBIL.

    14
    8
  • Corect era sa dati mai multe exemple de site-uri unde respectabilii patroni pot sa-si faca singuri meniul, probabil ‘https://www.allview.ro/era/horeca/’ este peste ‘nutrimeniu’ , Chat GBT, dar cel mai tare si mai tare mi se pare ‘ION’ chat-ul marelui guvern din care si de care sunteti numit nu ales in functia pe care cu atata patos si ura proletara o ocupati, ‘viitor de aur tara noastra are si prevaz prin veacuri a ei RUINARE !!!’

    3
    2
  • Acesti baietasi dastepti care fac meniuri seamana izbitor cu alti baieti care emit facturile de gaz, apa, electricitate dupa o alta metoda stiuta doar de ei.
    ESTIMARE .Nici mama zmaului nu se descurca din prima cand citesti ce contine o factura .
    Asa ca, si la papica vom afla un meniu estimat insa realitatea nu o stie nimeni ce ai in blid.

    7
    8
  • Ca si client restaurantelor ma intereseaza doar astea:
    Ingrediente principale.
    Eventuale arome sau ingrediente artificiale sau naturale.
    Daca produsele devin dintrun sistem congelat sau prefabricat sau daca sint prospate de producator sau preparate la restaurant.
    Eventual continut de glutamat daca este.
    Cantitate de pe meniu sa corespunde cu ce vine pe farfurie, pentru ca asta mereu nu este corect. Tind sa merg la unele restaurante cu cantarul 🙂
    Si sa fiu informat cind fac comanda, daca unele ingrediente nu vor fi, adica modificarile fata de meniu.

    Nu ma intereseaza:
    Reteta
    Gramaje de condimente daca nu depasesc 10 grame la portie si ele sint naturale
    Calori sau kilojoule sau alte valorile nutritive ca la restaurant nu merg sa fac dieta, stiu ca uneori depasesc limitele si multe mancaruri nu sint sanatoase.

    Toate astea mentionate ar fi de bunul simt si nu exagerate.

    9
    6
  • Un domn inteligent,ca de alt fel toata protectia consumatorilor. Pricep domnii de toate.De la meniuri la kilowati,chiloti,lighene,autoturisme,etc…Ma mir ca nu l-au pastrat in functia de perfect. Oricum tot bine a ajuns. Sef de meserie,nu conteaza unde.

    12
  • PAI….DE CE SUNTETI PLATITI???DOAR CA SA AMENDATI SAU SI PT A INDRUMA????
    MAI TRIMITETI VA INSPECTORII/OARELE PT INDRUMARI, CORECTII SI APOI DACA CINEVA NU SE CONFORMEAZA AMENDATI !!!

  • Sigur ca asa este…in comentariile de mai sus bine surprins!!!
    Cand iesi la un local stii ce vrei , vrei sa fie proaspat , gatit pe loc si gustos….
    exact…..nici mama zmaului nu ma intereseaza ce scrie…multi nici nu citesc meniul(altii nici nu stiu sa citesca) decat titlul preparatului si daca i place il comanda….

  • Aș vrea să văd o lege care vine în sprijinul mediului privat, a cetățeanului plătitor de taxe, o relaxare a birocrației, micșorarea aparatului bugetar stufos, eliminarea unor taxe si amenzi absurde, simplificarea procedurilor, digitalizarea instituțiilor de stat, eliminarea frecătorilor de mentă. Când vreodată?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.