Actualitate

Florin Urîte: Avem obligația să modernizăm orașul într-o viteză mult mai mare

Consilierul Florin Urîte, care prezidează ședințele Consiliului Local Bistrița, a declarat că municipalitatea, care are un grad de îndatorare de sub 20%, ”nu este deloc în pericol”. ”Banii se fac cu bani. Avem obligația să modernizăm orașul într-o viteză mult mai mare pentru că la asta ne-am angajat”, a spus Florin Urîte.

Primăria Bistrița are un grad de îndatorare între 16 și 20%. Nu este deloc în pericol. Cele mai titrate firme din oraș – nu le dau nume – au grad de îndatorare între 60 și 70% și au curajul în continuare să ia credite. Banii se fac cu bani. Avem obligația să modernizăm orașul într-o viteză mult mai mare pentru că la asta ne-am angajat.

Discuția despre gradul de îndatorare al municipiului a apărut înainte ca CL să modifice Hotărârea nr.161/28.10.2021 privind aprobarea contractării și garantării cu veniturile proprii a unei/unor finanțări rambursabile interne în valoare totală de maxim 100 milioane lei pentru realizarea de investiții publice de interes local, cu o maturitate de maxim 15 ani.

Un consilier PSD a întrebat de ce se iau atât de multe credite și nu se fac parcări cu bani din bugetul propriu al orașului. Primarul Ioan Turc a răspuns:

Pe măsură ce vom avansa cu șantierele pe culoarele de mobilitate, pe măsură ce vom închide proiectul pentru pistele pentru cicliști un număr uriaș de oameni din acest oraș nu vor mai avea unde parca. Este motivul pentru care am recurs la această soluție de accesare a unui credit pentru rezolvarea problemei parcărilor în oraș. Tot ce putem să edificăm, să reparăm, să restaurăm, o facem din bani europeni. Au apărut oportunități pe această componentă. Ce nu putem rezolva cu bani europeni rezolvăm cu sume accesate prin credite. Deschidem anumite linii de finanțare. Banii din bugetul local merg tot pe investiții, fie pentru cofinanțarea unor lucrări de investiții, fie pentru lucrări finanțate integral din bani de la bugetul local. Deci nu cumva să credeți că păstrăm banii din venituri proprii undeva într-un cont și, pe de altă parte, contracăm credite. Creditele sunt destinate să cofinanțeze proiectele cu finanțare europeană și pe de altă parte s-ă ne ajute să realizăm acele investiții pentru care nu există linii de finanțare din bani europeni.

Și consilierul PNL Cristian Munthiu a explicat că peste tot în lume administrațiile iau credite pentru dezvoltare.

Noi am scos marota asta că ne împrumutăm și luăm din banii copiilor noștri. Să fim serioși. Facem lucruri pentru viitorul copiilor noștri.

Din creditul luat în 2021, Consiliul Local a decis că va face parcare etajată P+1 pe strada Năsăudului, parcare etajată D+P pe strada Vasile Lupu și parcare etajată D+P în zona străzii Ion Minulescu.

Cu 18 voturi ”pentru”, proiectul a fost aprobat.

9 comentarii

 • No bine bugat !
  Dar ce se aude de amenajarea parcarii din spatele bisericii ROMANO-CATOLICE de 100 locuri aspect intermediat de Bistrita-Civica adica de Marius Balan personal.
  Pentru prima data in istoria orasului de 33 de ani in folosirea unui loc(teren) apare un contract public- biserica de alt rit.
  Astept raspuns de la Primarie sau de la Florin Urate daca a aflat si el ce poate face un bistritean.

  14
  3
  • Voi distrugeți orașul! Nu-l modernizați. Nici proiectele pe care le-ati moștenit de la Crețu nu sunteți in stare sa le duceți la capăt.

   11
   2
 • Deci marmota zise:toti banii din taxele cetatenilor si firmelor se duc pe salarii la meseriasii din primarie,iar banii pentru investitii sunt luati imprumut si returnati tot de cetatenii platitori de taxe!!V ati transferat la stat toti meseriasii,in speranta ca sclavii o sa va platesca veniturile babane.(…) comentariu editat

  41
  1
  • …toti banii cetatenilor si firmelor se duc pe salariile din primarie iar pentru investitiile se fac din bani imprumutati si returnati de cetateni din TAXELE CARE LE VOR MARI AN DE AN prin grija consilierilor ce vor vota ca prostii ce le propun acesti administratori de primarie!!!!!

   19
   3
 • Cine ti a spus bre ca firmele se pot imprumuta pana la nivel de 60 -70 la suta? Poate alea cu epoleti care duc pe cei care le finanteaza in cap. Bancile in Romania iau garantii de 2-3 ori mai mari decat imprumuturile pe care le dau.Sau nu mai apelati la banci ca in ultima vreme cam toate v au refuzat si apelati pe la fonduri de investiti si ifn uri?Dupa modelul echpei Batman-Catzu o sa dati orasul la amanet iar dupa ce o sa pierdeti pe buna dreptate alegerile o sa latrati ca orasul e prea indatorat.

  22
  2
 • si asta , consilieru muntiu, se pricepe la gradele de indatorare si stie sa le neglijeze foarte subtil prin…fuga!

  20
  1
 • Ha ha, Munthiu vorbește care dă țepe cu firmele lui private?
  Lasă-ne, lasă-ne!
  Că ne-am plictisit…

  26
  2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS