”Luna aceasta s-au împlinit patru ani de la celebra declarație de curaj a lui Rareș Bogdan: ”Tăiem pensiile speciale în 30 de zile”. Azi, la peste patru ani mai târziu, pensiile speciale tot netăiate sunt, iar ei încasează pensii exagerate, abuzive, în timp ce oamenii de rând se chinuie să treacă de la o lună la alta cu o pensie mică din care este greu de supraviețuit”, spune USR Bistrița.
USR susține într-un comunicat că ”soluția corectă este trecerea pe contributivitate a tuturor pensiilor speciale, exact așa cum prevede Jalonul 215 din PNRR, iar asta ni se confirmă în fiecare zi ca fiind soluția corectă și dorită de majoritatea cetățenilor din municipiul Bistrița”.
”În discuțiile cu aceștia, majoritatea declară că s-au săturat de minciunile PSD și PNL. România are nevoie de școli moderne, care să-i pregătească pe copiii noștri pentru viitor, nu de pensii speciale. Avem nevoie de spitale la standarde europene, nu de pensii speciale de 18.000 de lei/lună, cât câștigă prim-ministrul României, Nicolae Ciucă. Avem nevoie de o autostradă si de o centură pentru Bistrița, nu de bani mai mulți pentru privilegiați. PSD și PNL vor să renunțe la banii din PNRR de dragul specialilor de partid. PSD și PNL, cu susținerea tacită a AUR, nu vor desființarea pensiilor speciale. Ei vor să avem o Republică a Specialilor, o republică în care există o clasă de privilegiați și noi, ceilalți, cu pensii obișnuite. Ne vom lupta până la capăt pentru echitate, pentru un sistem normal de pensii, în care fiecare să primească pe cât a muncit și a contribuit. USR face apel încă o dată la PSD și PNL să taie pensiile speciale, nu doar să mimeze acest lucru, pentru că pericolul să rămânem fără banii de autostrăzi, școli și spitale din PNRR este real și uriaș”, se mai arată în comunicatul USR Bistrița.
Da parlamentarii USR nu încaseazā pensii speciale? Da USR nu a fost la guvernare?Mai terminati cu populismele .
Parlamentarii noștri sînt buni de promisiuni pînă primesc votul dar de făcut fac doar pentru ei,specialii. Au facut legea 127/2019 și alte legi reparatorii publicate și în Monitorul oficial apoi amînate sau retrase. E rușinos de-a dreptul.
Daca ati face politica ati intelege ca toata politica e o minciuna pentru a ajunge la Os…
Dar nu i inteleg pe apolutici:: IN 34 DE ANI NU V ATI DAT SEAMA CA ASTIA NU S IN STARE DECAT SA MINTA???
….
Astia din partidele noi stau si si fac planuri:: cum a reudit nastase in afaceri…cum a reusit dragnea….etc…dupa cum se vede au memorie scrta ca gaina si aplica metoda lui rares bogdan!!!
CONCLUZIA???
NISTE AMATORI!!!!
Măsurile sugerate de USR pentru reducerea deficitului bugetar sunt necesare dar nu suficiente. Acestea nu rezolvă problemele economice pe termen lung.
De aceea, este nevoie de reforme structurale profunde care să ducă la alocarea mai eficientă a resurselor bugetare. In sens larg este vorba despre trei tipuri de reforme:
-Reforma guvernamentală adică reforma aparatului guvernamental;
-Reforma teritorială care este una învechită și care costă mult prea mult;
-Reforma ANAF care să poată recupera datoriile de la marii contribuabili.
La mai bine de 32 de ani de la Revolutia Română din Decembrie, 1989 si de la căderea comunismului România este incă un stat nereformat . Aceasta este principala cauză a prelungirii starii de tranzitie, cu consecinte dezastroase pentru tară, in plan economic, social si cultural. Romania a ieșit din comunism o țară săracă, obosită, incapabilă să se adapteze repede la modelul economiei de piață. Ca nivel de dezvoltare, eram cu zeci de ani în urma Europei Occidentale. Tranziția României a început cum nu se putea mai prost si practic nu s-a incheiat nici până astăzi. Noi încă ne conducem după legi comuniste din 1968, adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism este o frână a dezvoltării economice. Nici după aderarea la Uniunea Europeană in anul 2007 România nu a profitat prea mult din cauza lipsei de reforme interne si a centralizarii excesive, soldată cu atragerea scazută de fonduri europene.
De aceea, pentru reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, sunt necesare reforme structurale precum:
-Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
-Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
-În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
-Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
– Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
In prezent diferențele economice dintre județe sunt imense, iar birocrația omoară multe proiecte în fașă, desi aparatul administrativ este supradimensionat, fără să facă nimic. De aceea, trebuie recurs la o restructurare a acestor unități administrativ- teritoriale pentru ca structurile respective să fie compatibile cu cele europene, să devină funcționale si eficiente economic, deoarece in prezent cele mai multe dintre judete sunt adevărate feude pentru baronii locali. Trebuie in sfârsit să fie realizată regionalizarea, dar nu formal asa cum o avem acum, cu ADR-uri (Agentii de Dezvoltere Regională) ca organizații nonguvernamentale, ci cu regiuni administrative funcționale, cu forță juridică, adică să poți merge direct la Bruxelles să depui proiecte pe bani europeni fără să mai fi nevoit să treci prin București. Prin regionalizare s-ar desfiinţa foarte multe structuri inutile populate cu tot felul de nepotisme. Un alt avantaj este decimentarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi, s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară.
Uniunea europeana nu recunoaste caracterul de regiune decât dacă ai minimum 800.000 de locuitori, iar in România nici un judet nu indeplineste acest criteriu. Dacă nu ai 800.000 de locuitori nu esti considerat regiune si deci nu poti sa depui direct proiecte pentru accesarea de fonduri europene, nefiind eligibil. Din această cauză România pierde multi bani europeni fiindcă totul depinde de guvernul de la Bucuresti unde lucrurile se miscă foarte greu.
Există două căi de a face regionalizarea. Prima este prin revizuirea constitutiei si introducerea categoriei administrative de „regiune” in legea fundamentală. A doua cale este mai simplă si se poate face fără modificarea constitutiei , printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Aceasta se poate face mai simplu prin reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene.
În plus la noi dintre cele 3.228 de orase si comune sau UAT -uri (unităti administrativ-teritoriale), cel puţin 1.000 nu-şi pot asigura din venituri proprii, cheltuielile de funcţionare şi a oferi servicii minimale pentru viaţa cetăţenilor: salarii, iluminat public, gospodărire. Toate stau cu mâna intinsă si se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul judeţean.
De aceea, in loc de tot felul de tergiversări fără noimă trebuie făcută cât mai curând posibil reforma administrativă. In plus, atragerea fondurilor europene, in special cele prevăzute pentru proiectele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), este conditionată si de îndeplinirea celorlalte reforme propuse de România si agreate împreună cu oficialii Comisiei Europene, si anume:
-Reforma pensiilor;
-Reforme în politica fiscală;
-Revizuirea cadrului legislativ pentru companiile cu capital de stat;
-Revizuirea sistemului de salarizare în administrația publică;
–Crearea și operaționalizarea Bancii Naționale de Dezvoltare;
–Un nou sistem pentru a accede în funcțiile publice;
-Modificarea legilor justiției și consolidarea cadrului anti-corupție;
-Transport fără emisii de carbon;
-Energie Regenerabilă.
Au mai fost unele încercări să se facă reforme, dar de fiecare dată au întârziat, ori au eşuat pentru că nu a existat vointa politică si nici capacitatea administrativă de a le implementa.
@Liviu
👍🏻
România nu e pierdută și are capacitatea de a o lua pe o altă direcție!
E aicea fiindcă se vrea să fie aici.
Teoria e pentru dezvoltarea inteligentei….tu crezi ca din cuvinte insiruite GASESTI O SOLUTIE???
Romania de mult nu are o solutie…singura solutie e …plusvaloarea!!!