Sănătate

Farmaciile independente dispar una câte una. Predomină cele din lanțuri

Farmaciile independente din Bistrița dispar una câte una. Sunt cumpărate de lanțuri. Din 33 de farmacii independente au mai rămas doar 11.

În ultima perioadă, Nordpharma a cumpărat patru farmacii, iar Dona una, din Piața Morii, ultima fiind deschisă de curând. Procesul nu se va opri aici. Este posibil ca, în perioada următoare să mai urmeze și alte tranzacții

”Din 33 de farmacii independente au mai rămas Clematis, Mona, Hygea, Athea, Iliria, Remedia, Santofarm, Salvia, Farmila, Elitfarm și Analgetica, dacă nu mă înșel. Am tot tras semnale de alarmă de-a lungul timpului, însă asta este”, a spus Cristian Roth-Gross, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Bistrița-Năsăud.

Încă din 2021, Cristian Roth-Gross atrăgea atenția că lanțurile de farmacii pun foarte mare accent pe vânzări și prea puțin pe exercitarea profesiei.

”Mie mi-ar plăcea ca farmacia să redevină ce a fost odată. Anul trecut, la Facultatea de Farmacie din Cluj, nu s-au ocupat nici măcar locurile fără taxă, ceea ce înseamnă că, peste 5 ani, nu vom avea farmaciști. E o facultate foarte grea, comparabilă cu Medicina, iar după 5 ani grei să ajungi să lupți pentru target (în farmaciile din lanțuri -n.r.) sau să ajungi să vinzi cu obstinație nu știu ce produs? Latura profesională e diminuată spre zero și e pusă în valoare știința de a vinde. Poate sună dur, dar eu sper ca, prin serviciul farmaceutic, să se readucă farmacia în locul ei cuvenit. Eu m-aș specializa pe pediatrie fiindcă mulți vin și întrebă cum îi pot administra unui bebeluș un anume medicament. Se pot găsi nișe, putem veni în ajutorul sistemului medical pe care să-l degrevăm, dar cu niște costuri, probabil prin altfel de contracte cu CJAS. Se pot găsi modalități de recompensare a farmaciștilor”, a spus Roth-Gross.

Cum lanțurile au ocupat orașele, zona rurală a fost degrevată de criteriul demografic, așa încât se pot deschide oricâte farmacii.

”Sunt 4-5 farmacii într-o comună chiar și la noi în județ. Oricât ar fi comuna de mare, 4 farmacii nu au ce face, așa încât se încearcă supraviețuirea prin orice mijloace”, a declarat el.

Criteriul demografic se aplică în prezent doar la oraș, așa încâ, în curând, potrivit afirmațiilor sale, vor rămâne câteva farmacii independente la țară și câteva lanțuri la nivel național.

”Acest lucru nu e bine nici pentru populație, nici pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate care va trebui să negocieze cu 2-3 entități”, a spus el.

9 comentarii

  • Este mare păcat! Exista retete”magistrale” prescrise de medici și care trebuie preparate în laboratorul farmaciei! Sunt rețete foarte bune, care se folosesc și vindeca de foarte mulți ani! Eu, prescriu astfel de rețete! NU ESTE ÎN INTERESUL NIMĂNUI SA DISPARĂ FARMACIILE PARTICULARE! Poate doar, a unor” baieti destepti”…. Cu respect, DrMNPop

    41
    5
    • Eu, sunt de acord cu dumneavoastră. Respect pentru curaju’ de a pune punctu’ pe i

      11
      1
  • Orice turist care vizitează România remarca numărul mare de farmacii. Numărul farmaciilor nu este dublu, triplu este de 10 ori mai mare ca la ei.
    Esbjerg (70.000 locuitori are 8 farmacii)plasate strategic, la gara, pietonal, port, spital, Moll.
    In Copenhaga, partea veche a orașului, care a existat înainte de dărâmarea zidurilor de apărare a orașului (1850) sunt 4 farmacii.
    Una langa Palatul Regal (lucrător la Casa Regală) una lângă Gara Centrală, una pe Pietonal si una pe insula artificiala Christianshavn.
    Patru farmacii la 50.000 locuitori , 50.000 turiști si 50.000 navetiști care se afla prin acea zonă.

    Cred ca in România asta e doar începutul.
    Farmaciile private sunt cumparate de lanțuri.
    Lanțurile de farmacii se vor cumpara unele pe altele
    Vor rămâne doar câte o farmacie in fiecare cartier.
    Una la Sensil Vechi, una pe Impararul Traian, una pe Independentei, una la Gara CFR, una in Stefan Cel Mare, una in Decebal, una pe la Lamā.
    In total 10 in Bistrita, plus Viisoara, Sigmir, Unirea etc
    In total 15 farmacii peste douazeci de ani.
    Oricum e greu sa găsești forța de munca calificata, asa ca la 15 farmacii va fi mai ușor.

    19
    5
    • Iar ești tu mai Moșule!
      Nu e prima oară când mă ataci.
      Ăsta este unul dintre motivele, pt care “scriu și fug”, in majoritatea cazurilor, adică nu mai revin, sa citesc răspunsurile la comentariul meu.
      Pentru că mi-e groaza de ce citesc, si nu vreau sa-mi stric buna dispoziție.
      Am scris 30 de rânduri. Foarte bine, Sunt unii care scriu trei cuvinte și mai bine nu ar scrie deloc. Ori dezvolți, argumentezi etc ori nu scrii deloc.
      Treaba e in felul următor.
      In România sunt sute de abatoare. zeci de farmacii in fiecare oraș in timp ce in Scandinavia selecția naturală a triat piața.
      Ai 1 producător de lactate Arla care are 90% din piața.
      Ai Danish Crown care are abatoare 90% din piața si exporta mai mult decât vinde pe piața interna.
      Carlsberg a cumparat Tuborg si au împreuna 90% din piața si exporta mai mult decât vînd in Danemarca.
      Farmaciile sunt putine, una la 10.000 de locuitori.
      Pentru ca foarte multe medicamente sunt pe rețetă si nu ai ce caută la farmacie. Sunt și farmacii online si poți comanda medicamentele acasă (online).
      E si foarte scump sa ai o farmacie, pentru ca ai cheltuieli mari.
      Patru case deschise simultan in doua schimburi, plus Weekend, plus înlocuitor pentru cei care sunt in concediu de odihna, concediu medical sau in concediu de maternitate, înseamnă 14 angajați cu salariu brut de 6000 € pe luna. 84000 euro cheltuieli salariale.
      Chirie 10.000 euro pe luna.
      Trebuie sa ai vânzări mari pentru a acoperi cheltuielile.
      Piața românească nu e consolidata. Sunt sute de firme de lactate, de carne, fabrici de bere, farmacii.
      Cu timpul cei mai puternici o sa aibă o cota de piața din ce in ce mai mare, îi înghit pe cei mici (privați) după aceea fuzionează între ei si la urma rămân 2-3 lanțuri de farmacii, 2-3 fabrici de lactate, 2-3 abatoare.
      Mai mult ca sigur Lactatele de Monor di Lechinta vor fi achiziționate de LaDorna sau sau alt mare producător.

      9
      4
  • @calator prin lume
    Monopolul nu e de dorit nicăieri , e periculos sa ai 2-3 jucatori mari ce acaparează toată piata. Deja nu mai e piata libera.
    In momentul in care Monor si Lechinta se vând o sa pice total zootehnia pe zonele respective. Lapte adus din alte lanțuri de producție mega industriale.
    Conceptul farm to table prinde avânt, un pic de mândrie locală nu strica in alegerea produselor ce au corespondent local.
    Soarta farmaciilor e cam clară, s-au transformat in ABC uri farma la supraprețuri. Medicamentele fără reteta in majoritatea cazurilor se găsesc online la prețuri mult mai decente .
    De blamat ar trebui sa fie farmaciștii in primul rând, s-au canibalizat între ei in loc sa se asocieze. In lanțurile mari nu poti fi sigur pe sfatul lor – iti recomanda un produs pt ca e bun sau pt ca are marja mare de profit.
    Sa faci 5 ani de farmacie ca sa vinzi in magazin e deja masochism.

    14
    11
    • Ar fi bine sa nu generalizam.
      Ca sa zic asa, nu farmacile s-au transformat, ci au fost transformate.
      Influenta celor mari, a reclamelor si a targeturilor au modificat esential zona asta.

      Or fi si farmacistii de blamat pe alocuri, dar e foarte greu sa lupti cu legislatia potrivnica, care se modifica regulat si dupa principii cateodata foarte indepartate de zona medicala in care se regasesc farmaciile.

      Pana la urma, depinde de fiecare stat in parte cum isi gestioneaza zona farma, e una din putinele zone in care UE da mana libera.

      Eu as vedea asa: farmacia farmacistului, limitarea numarului de absolventi, criteriul demografic si geografic. Si aplecarea catre zona de MEDICAMENTE si a serviciilor farmaceutice.
      Dar e un sector foarte apetisant, mai ales de cand s-a pornit afacerea cu exporturile paralele. Nu-i bai ca pacientu roman e privat de medicatie. Profitul facut in astfel de cazuri este enorm.

      18
      2
    • Decat sa limiteze nunarul de absolventi nu mai bine sa ridice diplomelele la cei cu litera R si sa i trimita in Rusia?

      3
      22
    • Ar fi si asta o solutie :).
      Ideea e ca in ultimii 2 ani, facultatile din Cluj si Bucuresti (adica cele de top) nu si-au ocupat locurile (la buget, deci fara taxa!!!) la prima sesiune de admitere. Asta inseamna ca au intrat toti cei cu minim 5.
      Nu stiu daca este o situatie de dorit. Eu as prefera sa stiu ca absolventii de farmacie sunt cei mai buni, chiar daca sunt mai putini. Oricum sunt prea multe farmacii, nu-i asa?
      Inteleg si unde se bate. La restrangerea unor drepturi. Nu mi se pare, subiectul la admitere e acelasi pentru toti.

  • Ai dreptate,draga farmacist Cristian ! Si la admiterea la Medicina,inclusiv Dentara, situatia este aceeasi ! Am ajuns la grile, ca la luarea permisului auto! Si in loc de Chimie, Fizica, Anatomie si oral , in unele centre universitare se dau doua materii,in altele o materie la alegere!!Deci,in loc de patru examene,doar max.doua! Asta e …evolutia spre excelenta!! Nu conteaza cum se exprima scris sau vorbit un candidat, cum gandeste subiectele, se invata pe de rost grilele….plus nota de la Bac! Dar…asta e!Dr.MNPop

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.