Sănătate

Gabriel Lazany: Procentul celor care dau șpagă în spital este altul

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a reacționat la acuzațiile aduse unității pe care o conduce, cum că ar fi ”șpăgarul nr. 1 al Transilvaniei”.

Potrivit unei statistici realizate pe baza datelor colectate de Ministerul Sănătății, în luna martie a.c., 3,23% dintre cei care s-au internat în Spitalul Clinic Județean de Urgență au raportat că li s-a cerut șpagă, procentul fiind în creștere față de lunile ianuarie (1,78%) și februarie (2,37%).

”Am decis să am un punct de vedere legat de faptul că Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița este șpăgarul nr. 1 al Transilvaniei. De pe site-ul acelui ONG care a făcut publice informațiile rezultă că, în luna martie 2023, șase persoane au răspuns afirmativ (că au dat șpagă în spital – n.r.), în februarie 2023 – 0, în ianuarie 2023 – 3. În cursul anului trecut, au fost luni cu 1, 2, 4, 1, 0, 3, 1 răspunsuri afirmative. Mi se pare totuși irelevant cum s-au stabilit procentele șpăgarilor. De la SCJU au răspuns 279 de persoane la acel chestionar. Este vorba de un chestionar pe care Ministerul Sănătății îl trimite tuturor pacienților care au fost internați în spital. În luna martie 2023, la Bistrița, au fost internate 3.870 de persoane, iar dintre acestea, șase au răspuns că au dat șpagă. Eu cred că 6 raportat la 3.870, procentul este altul.

În opinia managerului SCJU Bistrița, ”matematica este frumoasă, o interpretăm cum vrem”. ”Dacă doi oameni se întâlnesc și unul mănâncă două pâini, iar altul niciuna, în medie fiecare a mâncat o pâine, dar în realitate unul e rupt de foame și altul e sătul. Așa e și cu aceste procente. Dacă făceam raportarea la numărul real de 3.870, procentul ar fi ieșit 0,2%, dar, dacă vrem să căutăm senzaționalul, prezentăm datele într-un anumit fel”, a spus el.

El a reamintit că, din 2019, Spitalul Clinic Județean de Urgență a fost primul din România care, la internare, le aduce la cunoștință pacienților care sunt obligațiile lor legale de plată, aceștia semnând o declarație pe propria răspundere că nu vor oferi bani personalului medical și altor angajați, respectiv că vor sesiza organele penale dacă actul medical este condiționat de primirea unor foloase necuvenite de bănești și de altă natură.

”Să presupunem că datele sunt reale, că pot fi reale, nu putem nega declarația unui om, șase pacienți au spus că au dat șpagă sau foloase necuvenite. Ei ar fi trebuit să sesizeze organele abilitate de drept. Poate le-au sesizat. Eu nu am primit o informare în acest sens, dar, dacă au fost sesizate, rog organele abilitate să își facă treaba și să îi prindă pe cei care au solicitat aceste bunuri și foloase bănești necuvenite. Raportat la numărul de pacienți din luna martie mi se pare irelevant procentul. Rata de răspuns este diferită de la lună la lună, de la spital la spital. Au fost foarte multe luni cu zero, la noi. Dacă se făcea referire la luna februarie, am fi fost demni de laudă. Ca să facem un studiu trebuie să luăm date concrete, iar din propria mea experiență vă spun că rata de răspuns a pacienților mulțumiți este foarte mică. Pacientul mulțumit nu mai pierde timpul să completeze acel chestionar. Din punctul meu de vedere, procentul celor care dau șpagă este de 0,2%, nu exclud că se dă”, a spus Lazany.

”Vreau ca pacienții și aparținătorii să înțeleagă că banii pleacă din buzunarul lor, ei trebuie să respecte ce au semnat și să anunțe organele de drept pentru a putea să îi scoatem din unitate pe cei care au astfel de pretenții. Eu nu am cum să fac lucrul acesta dacă nu am sprijinul celor care dau”, a spus el.

Întrebat de ce crede că oamenii simt nevoia să ofere în continuare bani, el a răspuns: ”Vorbim de mentalități și de cutume care au fost înțelenite în mentalul colectiv român. Am fost anunțat că un pacient vrea să vină în audiență. L-am primit. M-a întrebat de ce boală suferă fiindcă doctorul nu vrea să ia nimic și înseamnă că el e pe moarte. Când i-am spus că medicul nu ia bani, m-a rugat să iau eu banii să-i dau medicului. I-am explicat că acest lucru nu este normal și că medicii sunt plătiți pentru ce fac. Nu știu ce a înțeles. E un exemplu pe care l-am trăit eu pe pielea mea”.

5 comentarii

  • Banul e ochiul dracului ! Daca actul medical este conditionat de o spaga atunci gestul e condamnabil. Daca pacientul sau apartinatorul ofera bani personalului medical probabil o face din frica sa nu fie ignorat sau tinut pe tusa. Mai este si varianta cind se ofera bani, dar personalul medical refuza sa-i primeasca ( Cinste lor ! ). Eu am avut parte si de ultima situatie .

    23
    1
    • Bun PR!!! Si da, acuzam pe cei care fac sondaje…care culmea…umbla cu cioara vopsita si nici la matematica nu stiu decat sa numere,restul competentelor sunt inexistente,operatiile sunt prea complexe…or fi dat bacu’?testarea de cls a II-a?
      Acuzatii,nu solutii! De prins in flagrant in propria ograda e imposibil, sa faca altii…mda. Sa vina vecinu’ sa faca curat!Sau sa stea acas’ pana la Pastele viitor,eventual Pastele cailor, cand mai dam cu mopu’,cârpa etc.
      Spagarii din sănătate, precum si cei din alte domenii au fost, sunt si vor rămâne:invizibili, intangibili.
      Tot pacientu’ -i vinovat! El are ideologii invechite. L-a spalat pe creier perioada dinainte de ’89.I-a inoculat numa idei,idei,idei si iarasi idei!
      Dar de s-ar trata toti pacientii din RO in afara tarii,i-ar lasa un pic cu ochii in soare? Oricum exodul de oameni sanatosi- si la minte si la trup – e tot mai mare.
      Noua,pacientilor care alegem sa ramanem aici, ne raman traumele!!!
      Respect personalului medical, de la vladica pana la opinca,acel 0.2%, care se ferește de șpagă!
      Vlad Țepeș nu mai veghează! Cine veghează oare??? Spiritu’ civic,posibil,si acesta șubred,in baston care trece subtil pe lângă noi precum un iz primavaratic.

      12
      2
  • D-nul director mai cautati,mai cautati daca vreti,la bolnavi sau la apartinatori l-e frica sa spuna de spaga sau o dau la cabinetul privat(asta e la moda acum).Mai cautati adevarul.Medicii sunt obisnuiti cu spaga cu toate ca avind in vedere salariile prezente ar trebui sa le fie rusine.Rusine.

    21
    3
  • Să presupunem că doar un singur medic chirurg ar percepe mită și să ne spună dl manager cîți pacienți operează un medic într-o lună. Numai 2?, numai 6?, sau mai mulți? Dar dacă sunt doi medici, 3 medici? ….
    Si sunt puțini pacienți care declară că au dat mită din multe motive, unul pentru că mai are de venit la control, doi pentru că omul bolnav este mai iertător și se bucură că a scăpat etc.
    Domnul manager mai bine s-ar abține să apere această „tradiție” și să acționeze pentru diminuarea ei prin a o incrimina cu orice ocazie, inclusiv acuma.
    Câte afișe vizibile sunt în tot spitalul atât pentru pacienți cît și pentru personalul spitalului (toate categoriile) cu deviza „nu dăm… / nu primim… Asta este treaba domnului manager în acest caz.

    9
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS