O companie din zona industrială a Bistriței activează și în industria privată de apărare, a spus, de curând, ministrul Economiei, Florin Spătaru, care a făcut o vizită la Bistrița.
”Sunt foarte interesat să discut inclusiv cu cei de la Comelf care înțeleg că sunt în industria de apărare privată, să discutăm despre industria de apărare”, a spus Florin Spătaru (AUDIO).
Societatea Comelf fabrică piese pentru TAB-uri americane, în obiectul de activitate al compaiei fiind, printre altele, fabricarea armamentului și muniției, autovehiculelor de transport rutier și vehiculelor militare de luptă (pagina 34 din Raport, dat publicității de Bursa de Valori București).
În același raport de activitate, se arată că, în 2022, produsele fabricate la Comelf au ajuns în Italia, Franța, Anglia, Olanda, Suedia, Austria, Norvegia, Germania, Belgia, Elveția, Ungaria și SUA.
În portofoliul companiei, au intrat, de altfel, clienți noi din Polonia, Olanda, Austria și SUA.
În 2022, cifra de afaceri a crescut cu 30,63%, iar volumul veniturilor realizate din operațiuni de export, inclusiv livrări intracomunitare directe, a crescut cu 29,83% comparativ cu anul anterior, se arată în același document.
Vizita ministrului poate avea legătură cu faptul că, de curând, Comisia Europeană a început să analizeze posibilitatea de a acorda statelor membre mai mult timp pentru a-şi echilibra bugetele, dacă acestea investesc în creşterea producţiei de muniţie, o prioritate după invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite Bloomberg.
Cheltuielile militare, inclusiv cele pentru producţia de gloanţe şi obuze, ar putea fi considerate drept unele care sprijină obiectivele strategice ale blocului comunitar şi în consecinţă ar putea da statelor membre mai mult timp, până la şapte ani, pentru a-şi echilibra bugetele, susţin oficialii europeni consultaţi de Bloomberg.
Producţia de muniţie a devenit o prioritate pentru UE după invadarea Ucrainei de către Rusia. Blocul comunitar s-a angajat să doneze Ucrainei un milion de obuze în următoarele 12 luni şi în paralel va fi nevoit să îşi refacă propriile sale stocuri şi să îşi consolideze producţia în vederea evitării viitoarelor deficienţe.
Propunerea Comisiei Europene are însă nevoie de aprobarea statelor membre şi a Parlamentului European.
Adaugă comentariu