Economie

Primăria Dumitra vrea să schimbe iluminatul actual cu sistem LED

În comuna Dumitra se dorește schimbarea iluminatului actual cu sistem LED, ceea ce va duce la reducerea cu 25% a cheltuielilor cu energia, iar în acest sens să depună o cerere de finanțare la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Prin proiect ar urma să fie montate 560 de aparate de iluminat noi tip LED, mai ușor de întreținut și cu eficiență ridicată.

Investiția se ridică la peste 2 milioane de lei cu TVA și se va face într-un an prin Programul privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public.

Programul reprezintă un sprijin pentru comunele, oraşele și municipiile din România care doresc să-și modernizeze sistemele de iluminat public, întrucât prevede o finanţare de până la 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie.

Beneficiarii vor putea accesa fonduri pentru înlocuirea corpurilor de iluminat existente având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu surse LED, completarea sistemului de iluminat public existent cu corpuri de iluminat cu surse LED, în situaţiile în care stâlpii de pe tronsonul respectiv nu sunt echipaţi cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deteriorate/nefuncţionale, extinderea sistemului de iluminat existent, precum şi achiziţionarea şi instalarea sistemelor de telegestiune aferente obiectivelor de investiţii. Aceste îmbunătățiri se vor reflecta în optimizarea consumului de energie și, implicit, în reducerea facturilor la utilități, precum și în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Finanţarea în cadrul acestui program se va acorda în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale, respectiv:

  • pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori – maximum 1.000.000 lei;
  • pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 de locuitori – maximum 2.000.000 lei (cazul comunei Dumitra)
  • pentru oraşe – maximum 3.000.000 lei;
  • pentru municipii de rang 0 – municipiul Bucureşti – maximum 50.000.000 lei;
  • pentru municipii de rang I – maximum 6.000.000 lei;
  • pentru municipii de rang II – maximum 5.000.000 lei.

În sesiunea 2022 a Programului Iluminat public, au primit finanțare două primării din județ: Urmeniș (peste 870.000 de lei) și Poiana Ilvei (997.000 de lei).

Etichete

4 comentarii

    • Levi face exercitii de dezvoltare personala aproband tot, crezand ca si poate pacali subcontientul care i spune in dosul urechi….levi, iar nu vrei sa deranjezi neuronul???

  • În alte sate sunt schimbate de multă vreme…. Dumitra sa mai asfalteze ceva sau măcar sa pietruiasca străzile ca sunt cratere.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.