În această perioadă, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud pun în siguranță malurile râului Someșul Mare, în localitatea Nimigea de Sus.
Este vorba despre o lucrare prietenoasă cu mediul, o consolidare vegetativă realizată din materiale locale: pari din lemn pe care se fixează împletituri din nuiele, pământ și bolovani de râu, alternative ”verzi” pentru prevenirea inundațiilor, anunță Apele Române.
Anii trecuți au mai fost executate lucrări similare pe alte tronsoane ale cursului de apă, în localitățile Șanț, Braniștea și Rebrișoara.
Acestea au ca scop limitarea eroziunilor malurilor și asigurarea stabilității acestora la acțiunea distructivă a apei.
Mai „prietenoase” si chiar verzi ar fi fost niste salcii sau rachiti ori plopi , despre care se stie de secole ca sunt specii mari iubitoare de apa iar Dumnezeu le-a trimis sa-si traiasca viata pe malul raurilor si paraurilor. Acestea se inradacineaza deosebit de usor si consolideaza malurile. (Asadar acei pari ar fi putut sa fie „uzinati” din cele trei specii amintite.) Ma mir ca cei care sunt decidenti nu cunosc aceste lucruri. Dar nu-i tarziu nici de-acum. Succes!
Apreciem ca sunteti un cunoscator in domeniu.
Va asiguram ca lucrarea este executata corect.Speciile folosite pentru confectionarea nuielelor sunt din categoria salcie, rachita, plop, anin.Consolidarea vegetativa finala se realizeaza din materiale locale: fascine din nuiele, pari din lemn, pamant sau piatra (bolovani de rau).
#Justitiar . Nu sunt un mare cunoscator. Ce am scris stiu multi oameni care au trait sau traiesc la sat. Eu ma refeream la acei pari batuti in pamant. Aceia trebuie sa fie de salcie , rachita , plop. Nuielele nu fac radacini ! Parii pot sa faca radacini daca sunt confectionat din lemn viu si sunt batuti in sol la momentul prielnic (adica primavara devreme) si mai sunt si udati din cand in cand. Ei (adica parii!) ar putea fi buni si pentru altceva …Daca nu stiti sau ati uitat va reamintesc versurile cantecului oltenesc : „Foaie verde salcioara / Ia un par de ma omoara!/ Parul sa fie de plop / Sa nu ma omori de tot…”Asadar e vorba de lemn de esenta moale care face bine mediului si nu e chiar asa de periculos…
Eu nu am auzit de Someșul Mare, doar de Someșul Mic care se varsă în Someș
Mai tata mai !!!
V-o venit si voua mintea la cap !
DOAMNE ajuta !!!
Pana se trezește vreunu ca ii tre lemne de foc 🤣🤣