Satul Bichigiu din comuna Telciu aniversează, în a doua zi de Rusalii, 500 de ani de atestare documentară. Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop Andrei, alături de un sobor de preoți și dianconi, va săvârși liturghia la Mănăstirea Suplai-Bichigiu care își va sărbători cu această ocazie hramul de vară – Sfânta Treime.
Parohia Ortodoxă Bichigiu, în colaborare cu Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, vor organiza cu această ocazie ”Sărbătoarea portului şi a jocului tradiţional la Bichigiu, ediţia a V-a”.
Programul începe la ora 15.00 cu sfințirea și inaugurarea Căminului Cultural Bichigiu și va continua de la ora 16.00 cu un spectacol folcloric la care vor evolua grupuri folclorice din localitățile Telciu, Bichigiu, Romuli și Coșbuc, dar și soliștii Amalia Țuțuruga din Salva, Ioana Pleșcan din Bichigiu, Maria Eliza Pop din Năsăud și frații Trifoi din Telciu
Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Bichigiu-Suplai a fost înfiinţată în anul 1997, pe locul uneia mai vechi, amintită în documentele istorice ca datând din anul 1523. La sfârşitul anului 1997 a fost terminată clădirea ce cuprindea chiliile, trapeza şi paraclisul şi au fost începute demersurile pentru construirea bisericii mari. În anul 2002 toate imobilele au fost mistuite de foc. Obștea a ridicat o nouă clădire, care cuprinde şi un paraclis ce poartă hramul „Sfântul Tănase Todoran din Bichigiu” întrucât aici s-a născut Tănase Todoran, cel care a condus revolta din anul 1763 împotriva condițiilor impuse de autoritățile austriece românilor grăniceri din Țara Năsăudului. A fost tras pe roată pe platoul cunoscut sub numele de Mocirla, din satul Salva.
Satul Bichigiu a făcut parte, până în 2004, din comuna Coșbuc, însă, prin Ordonanța de Urgență Nr.30 din 5 mai 2004 semnată de Adrian Năstase, la vremea aceea premier, a trecut din componența comunei Coșbuc în componența comunei Telciu.
Adaugă comentariu