Actualitate

Vom avea cărţi de identitate noi

Începând cu data de 1 iulie, vom avea cărţi de identitate noi, care vor respecta normele Uniunii Europene. Vom putea opta pentru un buletin electronic, care va conţine cip şi amprenta sau pentru unul normal. Reprezentanţii Ministerului de Interne precizează că buletinul electronic nu este obligatoriu, iar cine doreşte poate opta pentru cartea de identitate normală, ce nu conţine cipul şi amprentele deţinătorului.

Cartea de identitate normală va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. Printre acestea se vor număra numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura olografă, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu.

Cartea de identitate electronică va fi de tip smart card. Aici se înscriu, în plus, date în format electronic şi va avea şi un cip cu certificate digitale şi date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială, dar şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Amprentele se colectează numai cu acordul expres al solicitantului cărţii electronice de identitate sau, în cazul minorilor, numai cu acordul expres al părinţilor. În cazul cărţii electronice de identitate/rezidenţă, de tip smart card, aceasta conţine, suplimentar, date în format electronic, astfel: datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului, prenumele părinţilor titularului; certificate digitale; date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete;

Degetele arătătoare vor fi amprentate

În momentul în care veţi fi fotografiaţi nu trebuie să aveţi capul acoperit. Există o excepţie însă: persoanele care aparţin unui anumit cult religios şi care doresc să se fotografieze cu capul acoperit vor primi în acest dens aprobare. Însă, chiar şi în acest caz, faţa titularului de la bărbie până la frunte trebuie să fie vizibilă în mod clar.  Ochelarii sunt acceptaţi în fotografii numai dacă lentilele nu sunt colorate şi nu au porţiuni care să ascundă ochii.

Se vor lua amprentele celor două degete arătătoare. Dacă degetele prezintă răni sau amprentele nu sunt corespunzătoare, se va lua amprenta degetelor mijlocii, inelare sau mari ale solicitantului. În situaţia în care calitatea amprentelor de la aceste degete este necorespunzătoare sau preluarea amprentelor este temporar imposibilă se va elibera o carte de identitate provizorie. Fotografia şi amprentele se vor include în mediul de stocare electronică a cărţii electronice de identitate şi se stochează în baza de date a Sistemului naţional informatic de evidenţă a persoanelor. După personalizarea cărţii electronice de identitate, datele biometrice stocate în bazele de date de producţie se şterg prin procedură automată.

Buletinul va fi de dimensiunea unui permis de conducere

Atât cartea de identitate, cât şi cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6×54,0 mm, informaţiile fiind tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso. Pentru comparaţie, cărţile de identitate care sunt eliberate în prezent sunt format ID-2 (105 x 74 mm.) şi informaţiile sunt tipărite numai pe faţa documentului.

De la data punerii în circulaţie a cărţii electronice de identitate, cartea de identitate şi cartea electronică de identitate se eliberează: 8 cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; 8 cu valabilitate de 5 ani, după vârsta de 18 ani.

Calendarul schimbării actelor: 

– Actele de identitate eliberate persoanelor născute după data de 1 ianuarie 1981 se preschimbă în perioada 1 iulie 2013-30 iunie 2014;

– Actele de identitate eliberate persoanelor născute în perioada 1 ianuarie 1966-31 decembrie 1980 se preschimbă în perioada 1 iulie 2014-30 iunie 2015;

-Actele de identitate eliberate persoanelor născute în perioada 1 iulie 1946-31 decembrie 1965 se preschimbă în perioada 1 iulie 2015-30 iunie 2016;

– Actele de identitate eliberate persoanelor născute până la data de 31 decembrie 1945 se preschimbă în perioada 1 iulie 2016-31 decembrie 2016.

3 comentarii

  • Din nou o graba nejustificata generata de lipsa de coordonare sau pur si simplu din prostie cu schimbarea actelor de identitate, inainte de a se contura noua impartire administrativ-teritoriala a tarii. Actiunea cu preschimbarea actelor de identitate ar trebui amanata pana dupa finalizarea reformei administrativ-teritoriale si infiintarea regiunilor, cand fiecare cetatean va apartine inevitabil si unei anumite regiuni. Chiar daca se pastreaza si judetele actuale (ceea ce ar fi o prostie) pe cartea de identitate trebuie trecuta si regiunea. Cu atat mai mult daca se renunta la actualele judete, cartea de identitate va contine doar denumirea regiunii de care apartine localitatea de domiciliu a cetateanului.

  • Banul public sa curga in niste buzunare private, doar asta-i intereseaza pe onor politicienii si clientela din spatele lor. Doar noi carti de identitate ne lipsesc, cele vechi nu mai sunt bune? In rest, au rezolvat toate problemele onor politicienii – gata somajul, scumpirile, maidanezii, poluarea etc. Ce sa le dorim altceva decat sa le stea in gat respectivii bani dati total aiurea.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.