Politică

Pensiile parlamentarilor, eliminate. ”Când vrei să îndrepți lucrurile…”

Parlamentul a votat, în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, cu 382 de voturi pentru şi 3 împotrivă, eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. 

”Când vrei să îndrepți lucrurile, întotdeauna începe cu tine ca să fii credibil. Am votat eliminarea pensiilor parlamentarilor, un prim pas pentru reformele ce vor urma!”, a comentat pe Facebook vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.

La rândul său, deputatul Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a anunțat: ”Pensiile speciale ale parlamentarilor, tăiate prin votul meu și al colegilor din PSD”.

Iniţiativa legislativă adoptată are ca obiect de reglementare abrogarea dispoziţiilor capitolului XI din Legea nr. 96/2006, care vizează acordarea dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă, drept de care beneficiază deputaţii şi senatorii.

Potrivit legii adoptate, de la data promulgării și intrării în vigoare a actului normativ încetează plata acestor indemnizații.

În prezent, peste 700 de foști parlamentari încasează pensii speciale. Cei care au minim trei mandate beneficiază de suma maximă de 10.951 lei.

În Parlament urmează adoptarea unui proiect de lege care prevede interzicerea cumului pensiei cu salariul în sistemul bugetar.

Reamintim că, în 2021, peste 100 de foști parlamentari din toată țara au dat în judecată Camera Deputaților pentru că le-a tăiat pensile speciale. Printre ei se aflau și 7 foști parlamentari de Bistrița-Năsăud: Ioan Oltean, fost președinte al filialei PD și PDL Bistrița-Năsăud, deputat FSN, PD, PDL și PNL (6 mandate), Viorel Pupeză, fost președinte PSD, deputat, Emil Rus, fost deputat PRM, Emil Scurtu (PDAR), Ioan Sonea, fost deputat PRM (3 mandate), Ioan Țintean, fost deputat PNL, și Viorel Ilișiu (senator PUNR 1992-1996).

În octombrie 2022, Tribunalul Bistrița-Năsăud i-a repus pe toți cei 7 în drepturi:

Mai precis, instanța a respins excepţiile lipsei calităţii procesuale pasive a Secretariatul General al Senatului României şi a Secretariatului General al Camerei Deputaților, excepţii invocată de către pârâţii Parlamentul României – Senatul și Parlamentul României – Camera Deputaților și a admis în parte acţiunea civilă formulată de reclamanţii Ioan Oltean, Viorel Pupeză, Emil Rus, Ioan Sonea și Ioan Țintean foști deputați și a anulat ordinele emise de Camera Deputaţilor privind încetarea plăţii indemnizaţiei pentru limită de vârstă ca fiind nelegale. De asemenea, Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus ca Parlamentul României – Camera Deputaților și Secretariatul General al Camerei Deputaților să-i repună în plată a indemnizaţiei pentru limită de vârstă începând cu data de 27 februarie 2021 şi până la data de 09 iunie 2022.

Ioan Oltean a primit dreptul de a-și recupera cheltuielile de judecată de 1359,99 lei, Viorel Pupeză de 1359,99 lei, Emil Rus de 1275 lei, Ioan Sonea de 1359,99 lei și Ioan Țintean de 1359,99 lei.

De asemenea, instanța a admis și acţiunea civilă formulată de reclamanţii Viorel Iișiu și Emil Scurtu, în contradictoriu cu pârâţii Parlamentul României – Senatul şi Secretariatul General al Senatului, a anulat ordinele emise de instituție privind încetarea plăţii indemnizaţiei pentru limită de vârstă pentru ambii ca fiind nelegale și a obligat la repunerea în plată a indemnizaţiei pentru limită de vârstă începând cu data de 27 februarie 2021 şi în continuare la zi.

Lui Viorel Ilișiu i s-au aprobat 1380,31 lei cheltuieli de judecată, iar Emil Scurtu la 1359,99 lei plătite de Senat. Sentința a fost pronunţată în 13 octombrie 2022.

Foto credit: Facebook Camera Deputaților

6 comentarii

  • ..dar cheltuielile forfetare ale europarlamentarilor?
    Dar nejustificarea cheltuielor de la cabinetele parlamentarilor ?
    Dar nu de alta…dar mai vine cate unul de la fisc sa mi controleze mie cheltuielile din banii mei si pe ai vostri din banii nostri nu i verifica nimeni!! Oricum ii trimit prima oara la voi!
    Ce chestie, eu nu mi pot deconnta la firma mea de carti bisericesti, din banii mei, un costum, ceva mancare, chirie iar voi lastat puteti!!!

    31
    0
  • Foarte bine! A procurorilor și a judecătorilor când le tăiați? Aveți curajul?… Nu prea cred. V-ați făcut vouă harakiri… nu-i problemă, să vedem dacă vă ține sa umblați la pensiile magistraților, curajoșilor.
    Până ajungeți voi la pensie introduceți pensiile speciale iară.

    26
    1
  • Bine ați făcut! Și așa ne rupeți cu impozitele pentru salariile voastre nesimțite și doar vă frecați dosul prin avioane când la București, când la Bistrița și în afară de poze și demagogie nu faceți nimic. Ce pensii speciale meritați voi?

    28
    1
  • Mai domnilor ipocriți ce sunteți !
    Pe cine credeți că prostiți ? de când vă credeți mai deștepți și mai țiitori de minte decât alegătorii voștri ?
    Credeți că alegătorii au uitat cine AU ÎNFIINȚAT ACESTE PENSII ?
    Nu cumva au fost înființate cu votul mneavoastră , domnule Suciu și domnule minister Gruia?
    V-ați sucit din interes, nu de grija poporului !
    Ați lăsat o gaură largă în lege , ca să fie neconstituțională, cum au fost și ”tentativele” anterioare ?!
    Ca să ziceți apoi : noi am vrut, dar n-am putut că nu ne-a lăsat Curtea constituțională (trăgând șmecherește cu ochiul, plini de mulțumire interioară că v-a ieșit iar și că ne-ați ”făcut” din nou).
    Are și prosteala asta un capăt, dacă nu suntem un popor de imbecili !

    21
    1
  • Ăsta e nutreț pentru cretini! Pensiile parlamentarilor sunt puține și mici în comparație cu a magistraților. Parlamentarii sunt deja putrezi de bogați, nu ai cum să ajungi pe o listă de candidați dacă nu LICITEZI locul pe listă, așa că pensia specială pentru ei e bani de țigări. Grosul pensiilor speciale e la justiție, acolo sunt cele mai multe și mai mari, acolo să văd dacă au „cohones” parlamentarii să le taie.

    22
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.