Politică

Cât de mulți bani au adunat parlamentarii județului Bistrița-Năsăud

Cei mai mulți dintre parlamentarii județului Bistrița-Năsăud au reușit să adune bani frumoși pe care fie i-au economisit, fie i-au primit în dar sau i-au moștenit. Unii și-au cumpărat mașini scumpe, alții case de vacanță, alții i-au investit în criptomonede.

Pe baza declarațiilor de avere publice am întocmit topul celor mai bogați deputați.

 1. Deputatul Bogdan-Gruia Ivan (PSD) are în conturi circa 100.000 de euro și suma de 18.320 de dolari în criptomonede. Botezul fiului i-a adus alți 60.000 de euro. Indemnizația de parlamentar a fost echivalentul a 27.728 de euro.
 2. Deputatul Daniel Vasile Suciu (PSD) a dobândit în 2022 o casă de vacanță de 323 de mp și un teren în Borșa, Maramureș a căror valoare nu o menționează. A vândut proprietăți în valoare de circa 72.000 de euro (vezi precizarea de mai jos). De la Camera Deputaților a încasat o indemnizație echivalentă cu 35.000 de euro și a mai moștenit, via soție, 15.000 de euro.
 3. Deputatul Lorant Zoltan Sas (neafiliat) are în conturi de 88.732 de euro și a mai câștigat în 2022 de la Camera Deputaților echivalentul în lei a 26.547 de euro, conform declarației de avere.
 4. Deputatul Robert Ionatan Sighiartău (PNL) a obținut din dividende de la două firme 21.830 de euro, iar indemnizația de parlamentar i-a adus echivalentul a 26.547 euro. Nu a declarat că are depozite sau plasamente financiare.
 5. Deputata Diana-Olivia Morar (PNL) a obținut 20.410 euro din cedarea folosinței bunurilor și echivalentul a 27.058 de euro din salariul de parlamentar. Potrivit declarației de avere, nu are niciun ban în conturi. Nu a făcut investiții și nici plasamente. În 2021, a cumpărat 2/20 dintr-un imobil în București de 268 de metri pătrați cu terenul aferent.

Cei doi senatori ai județului au reușit și ei să facă investiții și economii:

1. Senatorul Ovidiu Florean (neafiliat) conduce o mașină nouă Hyundai Santa Fe, an de fabricație 2021, a cărei valoare de achiziție este de 50.000 de euro. Conform declarației de avere, a reușit să economisească echivalentul a peste 33.000 de euro. De la Senatul României a încasat în 2022 o indemnizație anuală echivalentă a 25.000 de euro. Tot anul trecut, Ovidiu Florean a mai încasat 37.050 lei pentru că a câștigat un proces împotriva Consiliului Județean.

2. Senatorul Ioan Deneș (PSD) a adunat în conturi 30.591 de euro, la care se adaugă echivalentul a 26.547 de euro, indemnizația pe care a primit-o ca senator.

Fiecare parlamentar a mai avut la dispoziție lunar suma forfetară de 28.000 de lei, bani pentru funcționarea cabinetelor parlamentare. De anul acesta suma forfetară pe care primesc parlamentarii este de 35.500 de lei pe lună.

ACTUALIZARE

Deputatul Daniel Suciu a precizat referitor la declarația sa de avere: ”Nu am vândut proprietăți de 72.000 euro. A vândut soția mea împreună cu surorile ei o moștenire comună – în valoare de 46.000 euro (casa și terenul de la Măgheruș după moartea socrului meu). Partea soției mele a fost de 15.300 de euro. Diferența am împrumutat-o eu și sotia (apare în declarația de avere la datorii) circa 31.000 euro. Valoarea terenului achiziționat este de circa 11.000 euro. Valoarea casei de vacanță nu o pot trece pentru ca este în construcție și până la înscrierea ei în circuitul civil nu am cum”

7 comentarii

 • Ce inseamna sa votam in Romania!
  Noi votam cui sa i fie mai bine!
  Atata timp cat noi ne adancim in saracie, alimentele cresc, economii zero in cont si ei …PROSPERA inseamna ca asta e scopul votului nostru!!!
  NOI VOTAM PERSOANELE CARE DORIM SA PROSPERE!!!
  O tara esuata dupa cum spunea primul pilot al tarii!
  Sa inceapa si lista primarilor!

  36
  1
  • 60.000€ Adunați la botez …. Dacă aceasta nu ar fi altceva mascat in dar de botez atunci pentru domnul Ivan cel mai bine ar fi să facă doar botezuri …

   29
   1
 • Cel mai bine se câștigă de la stat, nu de la muncă. Cu cât stai, trândăvești mai mult, cu atât o să-ți fie contul mai mare. Câte vieți ar fi trebuit să muncească cei doi purtători de geantă danieluc și ivanuc să adune aceste averi. Și când te gândești cum se străduie ei să ridice mâna două zile pe săptămână, cum au rezolvat ei problema drogurilor…chiar, oare ce fumează ăștia, sau noi când punem ștampila? No, numa zâc…

  25
  3
 • Cu două botezuri ca ale lui Bogdan, te-ai scos. Din două botezuri face bani căt pentru două mandate în Parlament. Bravo, România, cănd vrei să speli bani o pui de-un botez. Sau dacă ai de spălat mai mulți, o pui de-o nuntă. George Simion a făcut 400.000 de euro la nuntă, și asta-i numai ce a declarat.

  21
  1
 • Imi vine in minte un articol mai vechi intitulat „Ce ştii să faci?” publicat in Dilema Veche sub semnătura lui Andrei PLEŞU, în care se spune” „A fi parlamentar sau ministru, prefect sau şef de partid e altceva decît a fi jurist, economist, inginer, mecanic auto sau agricultor. Încet-încet, politicianul devine cineva care nu mai ştie să facă nimic, în afară de politică. Luaţi din scurt, puţini dintre reprezentanţii elitei noastre conducătoare ar şti să răspundă prompt şi cinstit la întrebarea „Ce-ai face dacă ai ieşi din politică?“ şi, în definitiv, „Ce ştii să faci?“ în afara coregrafiei electorale curente. Politicianul e, de regulă, un profesor care s-a lăsat de profesorat, un medic care s-a lăsat de medicină, un cizmar care s-a lăsat de cizmărie.”
  Altfel spus, parlamentarul este un individ care îşi abandonează meseria, pe care de multe ori n-a practicat-o niciodată si „trece de la fapte la vorbe” , cum recent grăit-a gura păcătosului Ciolacu.
  Vezi: https://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-si-opinii/situatiunea/ce-stii-sa-faci-590339.html

  17
  1
 • Si bajetzii din noul val o ard tot pe vechile gainarii. Se folosesc tot panselutele ,Nunti ,botezuri.Sa vedem cand vor declara ca alti bani le-au sporit averea in urma inmormantarilor.

 • Toți ciocoflenderii își dau cu părerea. Oameni care n-au făcut nimic în viață belesc ochii în declarațiile de avere ale demnitarilor. Păi intrați voi în politică, faceți-vă voi senatori, deputați, primari, să vedeți cât e de simplu și demonstrați-vă voi competențele în folosul public. Nu aveți școală, nu știți scrie, nu aveți nimic în cap, aveți doar curiozități precum babele care stau în geam zi lumină și comentează despre ce văd pe drum. De aia merge țara asta ca curu, pentru că e prea înrădăcinată chestia cu capra vecinului.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.