Sănătate

Documentul fără de care nu ar trebui să plecați în vacanță în nicio țară europeană

Infarct poți face în orice țară UE, iar dacă ești asigurat la Casa Națională de Asigurări de Sănătate e bine să nu pleci în vacanță fără să ai la tine cardul european de sănătate care te scutește de cheltuieli mari și neprevăzute, atrage atenția Vilhem Szekely, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud.

”Infarct poți face oriunde. Te duci sănătos și poți face infarct în Franța, în Belgia, în Irlanda. Spitalizarea costă între 1000 și 1500 de euro/zi, la care se adaugă intervenția într-o astfel de situație și se poate ajunge la costuri între 25.000 și 40.000 de euro”, a declarat pentru Timp Online directorul general al CJAS Bistrița-Năsăud.

Cunoscând beneficiile acestui document, mulți locuitori ai județului solicită cardul european de sănătate.

”Cei care vin în regim de urgență și-l cer fiindcă trebuie să plece în vacanță sau într-o țară UE primesc de la noi certificatul acela de înlocuire a cardului care are aceeași valabilitate ca și plasticul respectiv, iar după ce vine cardul european de sănătate îl primește și pe acela. Lună de lună plătim serviciile de care au beneficiat asigurații noștri în regim de urgență. E formularul 112 acum S2 și aprobăm tratamente. Bolnavul vine cu un referat medical dintr-un centru universitar și solicită să meargă într-o clinică dintr-o terță țară UE fiindcă serviciile nu se pot presta la noi sau sunt timpii de așteptare mai mari la noi decât într-o clinică de afară și atunci este spitalizat în străinătate și noi plătim factura. Cei care muncesc afară sunt asigurați acolo și beneficiază de servicii de sănătate pe baza asigurării de servicii din țara unde își desfășoară activitatea. Am avut de plătit la un moment dat o factură de 245.000 de euro pentru un șofer care a suferit un accident rutier, cea mai mare de până acum”, a menționat Szekely.

El le recomandă celor care sunt asigurați în sistemul românesc de sănătate și au de călătorit să se adreseze CJAS și să solicite cardul: ”Să aștepte să vină cardul, iar dacă nu, să ceară acel document care atestă că este asigurat în sistemul românesc, iar noi preluăm plata serviciilor care se prestează în caz de regim de urgență pentru ei în altă țară membră UE”.

În cursul anului trecut, CJAS Bistrița-Năsăud a plătit facturi de 8,4 milioane de lei pentru servicii medicale pe care le-au primit asigurații din județ în țările Uniunii Europene.

8 comentarii

  • L-am solicitat in ianuarie si a venit in mai… Am plecat in aprilie din tara. Ce imi place procesul de digitalizare si munca in folosul oamenilor din romanica…

    18
    1
    • Si eu l am cerut in 2019 si am murit in 2022. Ce mi place procesul asta de raiditizare care l am aici. Nu e palpabil dar e ivan aici cu sf petru!!!

      3
      4
    • Cetățeancă sub acoperire „Ana”, în toate comentarile dumneavoastră veniți numai negativ și cu neîncredere în istituțiile statului. Nu este chiar așa. Eu sunt foarte mulțumit cum se aplică digitalizarea la Casa de Sănătate, Casa de Pensii, permise, pașapoarte, cărți de identitate, impozite și taxe, repartiția profesorilor ș.a. Nu mai ține vraja, să ai pe cineva, undeva și cum deschizi ușa. Suntem pe drumul cel bun. Constituțional toți avem drept de vot și de opinie, atât optimiștii cât și negativiștii și nihiliștii.

      2
      5
  • Vreau sa va spun ca in urma cu doua saptamani am solicitat eliberarea cardului si in 4 zile lucratoare am intrat in posesia lui, deci puteti apela cu incredere la Casa de Asigurari de Sanatate ca o sa primiti cardul in scurt timp.

    4
    4
  • Nu ar trebui sa dureze mai mult de 14 zile.
    Cum procedezi in Danemarca?
    Intri pe o pagina de internet “ cetațean.dk” si soliciți pașaport, buletin, card albastru de sănătate UE si îl primesti prin Poșta in cel mult 14 zile.
    Îl găsești in cutia poștala, nu trebuie sa semnezi de primire, nimic.
    Tot asa e si cu Pașapoartele. Le găsești in cutia poștala.
    Si cardurile bancare, tot asa, In plic in cutia poștala.

    Ati citit articolul, sa vedeți cât costa spitalizarea in unele tari UE, pe zi, sau factura finala?
    Cred ca ar trebui sa ne plângem mai puțin, avem pretenții foarte mari si nu platim aproape nimic la CAS.
    300 lei pe luna !
    Iar 12-15milioane de romani nu plătesc nimic la CAS! Nu o sa caut cifra exactă acum, informațiile sunt pe internet.

    2
    7
    • Ce e nornal la tine?
      Ca cetatean european sa mergi prin europa si sa mori pd strada ca nu ai card?
      Daca esti european atunci sa fim pana la capat!!!!
      Atunci sa ramana in tara profitul facut aici!!!
      De vrei 3 saptamani la tine cuvantul nornalitate e ca virgula…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.