Sănătate

Bani în plus de la CJAS, începând cu 1 iulie, pentru Spitalul de Urgență Bistrița

Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița va primi, de la 1 iulie, mai mulți bani de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud de când intră în vigoare noul contract cadru. Banii nu vor ajunge dacă unitatea medicală nu internează cât contractează, atrage atenția directorul general al CJAS, Vilhem Szekely.

”Începând cu 1 iulie 2023, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița va avea un tarif unic pe caz ponderat de 1854 de lei, mai mare decât cel actual. În prima fază a crescut tariful cu 50 și ceva de lei, iar acum cu o sută și ceva. La aproape 30.000 de cazuri rezolvate într-un an, încă acum ne referim la jumătate de an, deci vor fi a„proximativ 15.000 de cazuri, vor fi aproape 3 milioane de lei în plus. Vedem dacă le ajung sau nu banii. Eu aș fi bucuros să realizeze contractul pe care îl încheie cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și mă refer la faptul ca serviciile pe care le contractăm de la SCJU să fie executate 100% și atunci le vor ajunge și banii. În acest moment nu sunt prestate. Noi contractăm un număr de cazuri pe secțiile de acuți și un număr de cazuri pe secțiile de cronici și avem secții unde nu este realizat numărul de cazuri contractate. Deci asupra activității spitalelor împietează foarte mult perioada pandemică, cei doi ani 2020 și 2021 când am plătit indiferent de numărul de cazuri rezolvate toate cheltuielile. Din 22 de secții munceau 4 care erau supraîncărcate cu bolnavi Covid, iar celelalte nu prea aveau voie să spitalizeze. Spitalele au respectat niște acte normative stabilite la nivel național. Acum le e foarte greu să reintre în circuit și să tureze motoarele în toate secțiile, la capacitate”, a spus Vilhem Szekely, directorul general al CJAS Bistrița-Năsăud.

Potrivit acestuia, pacienții din Bistrița-Năsăud ajung, de regulă, la spital când starea lor este foarte gravă.

”Cei care au boli cronice ajung la spital când starea lor de sănătate este agravată, ceea ce nu este bine. Mai bine să fie să fie spitalizați 3-5 zile decât să stea 10-20 zile. Nu este vina spitalului că pacienții se prezintă așa, ci e lipsa de educație a oamenilor mai ales din mediul rural. Ei pun pe prim plan alte activități din gospodărie, iar când vin sărbătorile și iarna vin să fie spitalizați”, a spus directorul general al CJAS Bistrița-Năsăud.

Începând cu data de 1 iulie 2023 va intra în vigoare noul Contract-cadru care va reglementa multianual condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

În asistenţa medicală spitalicească se extind listele serviciilor medicale care pot fi acordate în regim de spitalizare de zi cu peste 100 de servicii noi și se introduce condiţia ca unităţile să asigure un program în spitalizare de zi de minimum 5 zile/săptămână şi de 7 ore/zi acoperit de prezenţa a cel puţin unui medic de specialitate. Contravaloarea serviciilor de cazare solicitate persoanelor asigurate de unităţile sanitare cu paturi nu va putea depăși 300 de lei/zi.

1 comentariu

  • Sa platesti la numar de internari!
    Un numar mai mare de internari inseamna o perioada mai mica pe internare cu ineficienta in tratament!
    Un fel de …fusareala!
    Propun sa inventati o formula in care sa fie evidentiat si numarul de morti care in alte spitale ar fi iesit in…picioare!

    10
    7
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS