Sănătate

CJAS atenționează medicii peste 70 de ani că e momentul să plece din sistem

Medicii specialiști care au împlinit vârsta de 70 de ani și lucrează în spitale private din Bistrița-Năsăud nu mai pot oferi, de la 1 iulie, consultații decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Decizia aparține Consiliului de Administrație al instituției care a transmis și unui număr de 15 medici de familie din județ care au împlinit sau urmează să atingă vârsta de 70 de ani că este momentul să-și vândă praxisul.

”În ședința Consiliului de Administrație al CJAS Bistrița-Năsăud din 29 mai a.c. am adoptat o hotărâre prin care dorim să intrăm în legalitate, să respectăm articolul 391 din Legea 95 unde spune că medicii, când se pensionează, la cerere, mai pot rămâne în activitate și, dacă citim toate cele 7-8 alineate din articolul 391, ajungem la concuzia că peste 70 de ani pot lucra numai profesorii universitari, cercetători de gradul I, medici care sunt membri ai Academiei de Științe Medicale din România, membri ai Academiei Române dacă sunt prinși în lucrări de cercetare. La noi sunt în instituțiile publice și la spitalul privat un număr de medici care au depășit limita de vârstă de 70 de ani, majoritatea lucrează numai în gărzi. Spitalele vor găsi soluții ca să rezolve situația. Am adoptat această hotărâre ca să simtă că este o presiune din partea CJAS, că dorim să cumpărăm servicii de calitate”, a declarat directorul general al CJAS Bistrița-Năsăud, Szekely Vilhelm pentru Timp Online.

Ce se întâmplă cu medicii peste 70 de ani care lucrează în spitale publice

”Acolo unde nu contractăm direct – fiindcă avem contract cu spitalul nu cu medicul specialist sau cel primar din unitatea sanitară – deci acolo unde medicul e singur pe secție o să avem în vedere să mulțumim și capra, și varza, adică îi mai lăsăm până ce este scos postul la concurs și este ocupat de către un medic mai tânăr care vine dintr-un centru universitar și vrea să ocupe un post de medic specialist la noi în Bistrița-Năsăud. Nu avem solicitări de la spitalele din Bistrița și Năsăud pentru a oferi aceste dispense. Nu le dau eu aceste dispense. Este o comisie care funcționează la nivel de CJAS, formată din specialiști din cadrul CJAS, DSP, de la Colegiul Medicilor Bistrița-Năsăud. Suntem 5 care votăm fiecare decizie care se ia. Stabilim numărul de medici pe fiecare specialitate în parte și numărul de posturi necesar pe fiecare specialitate în parte. Acolo unde sunt specialități deficitare, se aprobă menținerea în activitate a medicului până peste 70 de ani până ce se va ocupa postul prin concurs. De la Spitalul Năsăud nu am niciun semnal. A semnalat o situație managerul Tușa de la Beclean pentru o specialitate pe care are un medic de peste 70 de ani. Postul e scos la concurs, iar când se va ocupa postul, medicul de peste 70 de ani va pleca”.

Decizii care vizează unitățile medicale private care lucrează cu pensionari

”Unitățile medicale private pot menține medicul într-o formă de contract de muncă sau de prestări servicii, dar nu în relație contractuală cu CJAS. Spitalul încasează sume consistente de la pacienți și poate continua să lucreze cu medici pensionați, dar nu în relație contractuală cu CJAS, subliniez. Spitalele private pot semna contract cu CJAS, dar în nomenclatorul de personal transmis CJAS nu trebuie să apară acești medici. Repet, ei pot presta în continuare servicii, dar contra cost”.

Câți medici de familie ar urma să plece din sistem

”I-am numărat pe cei din medicina primară, sunt 15 care până în 31 decembrie 2023 vor împlini vârsta de 70 de ani dintre care 5 au împlinit deja vârsta. Ei au primit o dispensă pentru că își pot vinde praxisul până la 31 decembrie 2023 și atunci ies din activitate. După aceea, pot primi licență de la Colegiul Medicilor și atunci când un medic pleacă în concediu, timp de 10-15 zile îi pot înlocui. Până la finalul anulului încheiem contracte cu ei, iar din 1 ianuarie 2024 vin cu solicitare că vor să continue activitate și cu explicații de ce doresc să rămână după 70 de ani. Dacă nu au o motivare serioasă că au găsit un rezident care să preia praxisul, atunci menținem relația cu medicul respectiv și vom vedea cum se va vota în comisia respectivă. Eu am un singur vot.

Rămân localități fără medici?

”Nu vor rămâne localități fără medic. Unii lucrează deja cu medici rezidenți în anul III. După trei ani de rezidențiat în medicina de familie se dă un examen și se obține statutul de medic specialist în medicină de familie și vor prelua praxisurile din localitățile respective. Sunt și în Bistrița două cabinete, unul este la Feldru și cred că pe valea Ilvelor mai e o comună unde este o doamnă care va lua probabil examenul în octombrie și adeverință că e medic specialist anul viitor în martie. În județ sunt 125 de medici de familie. Urmează și alții, dar acum e un lot de medici destul de mare. Apoi vor fi ani cu 3-4-5 în fiecare an”.

De ce nu vor medicii să profeseze la țară

”Cei care au un cabinet medic medical în mediul urban greu părăsesc orașele chiar dacă sporul rural acolo unde nu e cabinet e de 100%. Să zicem că, dacă un cabinet încasează în mediul urban 25.000 de lei în relația cu CJAS, în mediul rural ar încasa dublu, 50.000. E totuși 10.000 de euro, dar deocamdată nu a apărut niciun medic din urban care să vrea să meargă în una din cele 5 UAT care nu au medic. La întâlnirea cu medicii le explicăm despre aceste facilități și oportunități. E tot ce putem face. Sunt 5 UAT care nu au medic de familie. Nu este atributul CJAS să aducă medici de familie în județ. În Legea 95, la atribuțiile CJAS și al CA nu scrie că noi ne ocupăm cu adusul medicilor de familie sau a altor medici”.

La 1 iulie 2023 intră în vigoare noul contract cadru pe care CJAS îl va semna cu furnizorii de servicii medicale, inclusiv cu cabinetele medicilor de familie din județ.

1 comentariu

  • Medicii stomatologi nu prea sunt interesați să-și obțină și titlul de medic primar. Lucrează în regim privat iar cererea pentru tratamente este tot mai mare. Gândiți-vă că toți din diaspora vin vara acasă deoarece este foarte ieftin comparativ cu occidentul, până într-o zi.

    4
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.