Angajaţii Casei Județene de Asigurări de Sănătate vor întrerupe lucrul timp de două ore luni 10 iulie, pentru a protesta faţă de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea şi complexitatea activităţii prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat şi reducerea drastică a numărului total de angajaţi.
”Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate informează că, în data de 10 iulie 2023, în intervalul orar 10:00-12:00, toţi angajaţii din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) judeţene, a municipiului Bucureşti şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranţei Naţionale şi a Autorităţii Judecătoreşti vor protesta prin întreruperea lucrului timp de două ore. Principalul motiv al protestului este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea şi complexitatea activităţii prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat şi reducerea drastică a numărului total de angajaţi, la nivel naţional, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane”, anunţă sindicaliştii.
Aceştia reclamă că situaţia a ajuns într-un punct în care concursurile de angajare nu mai atrag candidaţi întrucât salarizarea a devenit extrem de nemotivantă, în raport cu volumul uriaş de muncă.
”În câteva exemple, subliniem volumul impresionant de activitate desfăşurat anual în sistemul CNAS/CAS. Astfel, în vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de reţete şi 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultaţii în ambulatorii clinice şi 8.000.000 de servicii medicale spitaliceşti. Programul Naţional de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din ţară din sistemul public. În aceste condiţii, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea şi responsabilitatea activităţii”, argumenetează reprezentanţii angajaţilor caselor de asigurări de sănătate.
Ei solicită soluţionarea problemelor expuse la nivelul Casei Naţionale de Sănătate şi a Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi atrag atenţia că întârzierea rezolvării problemelor şi întreruperea activităţii prin declanşarea conflictului de muncă vor avea următoarele consecinţe:
– Nedecontarea prestaţiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare, etc.) va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanţă, etc., şi va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienţii cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naţionale de sănătate, pentru care medicaţia este vitală.
– Serviciile furnizate de angajaţii CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naţionale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale şi eliberarea adeverinţelor, nu vor putea fi prestate.
– Cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite.
”Menţionăm că lucrătorii din sistemul naţional de asigurări de sănătate sunt cei care contractează validează, verifică şi decontează serviciile realizate de toţi furnzorii din sistemul naţional de sănătate. În consecinţă, facem un apel urgent către autorităţi să ia măsuri imediate pentru rezolvarea problemelor semnalate. Ne dorim să găsim soluţii viabile şi să reîntregim sistemul de asigurări de sănătate cu specialişti corect plătiţi, astfel încât să putem continua să oferim servicii de calitate populaţiei şi să asigurăm condiţii decente de trai şi de muncă angajaţilor noştri”, conchid sindicaliştii.
Corect ar fi redus numarul de functionari la jumatate in dunxtie de performante si capabilitati si impartirea fondului de salarii la cei ramasi .Banii se cam termina.Nu mai merge ca la colhoz.
Avem ministru tanat SI capabil la digitalizare,nu se vede graba merge CA pe roate pur SI simplu exact CA la casa de pensii cu digitalizarea dosarelor de pensii ,totul este simplu cu diditalzare muncii😀
stai linistit ca banii de salar la stat nu se termina niciodata.
Tot timpul se va gasi modalitatea pentru a nu-i supara pe saracii bugetari.
Ei reprezinta un capital bun electoral.
Domnule V
Puteți să ne spuneți în ce perioadă îndeplineați calitatea de funcționar public ? Vă rog să nu mai postați chestiuni despre care nu aveți informații-doar din auzite- și nu mai îngroșați rândurile ” băgătorilor de seamă”
Omul, domnul V e privat si are dreptate indiferent ce vrea el sa afirme…pentru ca el sjmte cel mai bine mersul economiei. Si eu sunt privat si spun ca parca mi se termina banii din aia care VA PLATESC VOUA IMPIZITELE…DACA MIE MI SE TERMINA BANII E NORMAL CA SI VOUA SA VI SE TERMINE Banii de la mine
P.S. V are dreptate si tu …daca eram Dragosel de la starea natiei…va spunea…hai sictir..eu sunt mai civipizat si nu va spun nimic!
Daca ar fi corecti, ar trebui sa publice declaratiile de avere – pe site nu exista pagina – http://cnas.ro/casbn/declaration/index/ – poate ca asa i-am crede ca au salarii mici
Nu dezinformați. Declarațiile de avere sunt publicate. Le-am citit, sunt datate cu iunie 2023. Pa.
https://cnas.ro/declaratii-avere-interese/ Noi nu suntem in stare sa cautam ceva pe un site si vorbim de altii, cand nici macar nu stim cu adevarat ce e in interior acolo.
domnule Teo ,
Sunt publicate toate declarațiile de avere, trebuie doar răbdare și pricepere
@super b…niciodata nu am lucrat la stat buey mugetare .E destul ca stai tu si neamurile tale la trantoreala.
poate la CAS ar trebui ca aceia pe functii care se cred pe tarlaua lor sa mai puna mana la treaba nu doar sa urmareasca cine intra si iese de la directiune, poate daca s-ar imparti munca egal si nu pe prietenii si daca atmosfera ar fi una profesionala, sa existe dotari si conditii …..
Va recomand sa va dati demisia daca sunteti nemultumiti de venituri pentru ca doar asa la anu se vor dubla anii lumina de concedii medicale aprobate de angajatii [usor identificabili] ramasi care aproba/garanteaza asa ceva!!!
N-am vazut acolo salariu mai mic de 6100 lei net lunar.
La privat cu greu vezi astfel de salarii…
Pt. Gogu:
Selectati pe judet, nu va uitati la declaratiile celor de la CNAS, ei sunt cei de la capitala, normal ca au salarii mai mari, doar sunt mai aproape de guvern! La ei e sefia!!! Pe judet sunt mai mititele, in jur de 4000 de lei. Du-te zilnic pe la CAS, vezi cata lume este zilnic, calculeaza cate spitale, cabinete, farmacii sunt in judet, cate persoane cu diverse probleme merg zilnic acolo si fa un calcul.
RB si Super B puneți link către declarațiile de avere ale celor de la Bistrița, să vedem și noi, cei mai proști, care nu știm să căutăm. Eu am pus link către ceea ce afișează site-ul Casei Județene BN.
Pe cele de la Casa Națională le-am văzut și eu.
După umila mea părere, accesul la informații de interes public ar trebui să fie simplu, nu să fie ascunse prin a nu știu câta pagină.
Dar probabil voi sunteți niște bugetari relaxați care au suficient timp să caute.
Corect ar fi ca o comisie, prin rotatie, formata din privati sa faca salariile bugetarilor. Ca oricum ei nu aduc plus valoare la nimic, doar strica pe ce pun mana!!!
Statiiiii….era o gluma!! Voi suntei baza acestei tari, sunteti peste tot si fara voi nici o morisca nu se invarte. …noooo…a doua gluma…
Mai bine prajiti-va la soare, ca ati comentat de-a moca.
„Paradox românesc” când a propus ilustra comisie s-a inspirat sau vrea să-l concureze pe Hagi. Iată câteva din perlele „regelui”, care merită să fie lecturate pe internet, respectiv:
-„Să fie bine, ca să nu fie rău. Omul este o persoană umană. Să luăm titlul e imposibil, dar realizabil. Eu, și când eram jucător, am lucrat în detrimentul echipei”.
Decat batran degeaba mai bine …. tanar!