Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bistrița-Năsăud a constatat ”nenumărate abateri” la Restaurant Ardeal căruia, în urma episodului de toxiinfecție alimentară, i-au fost aplicate amenzi în cuantum de 24.400 de lei și i-au fost anulate autorizațiile pentru cele 11 mijloacele de transport alimente ale operatorului.
”În urma autosesizării Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bistrița-Năsăud pe tema suspiciunii izbucnirii unui episod de toxiinfecție alimentară, la persoane care la data de 09.07.2023 au participat la un botez organizat în Căminul Cultural Ragla, comuna Dumitrița și care, din informațiile publice, ar fi consumat alimente provenite dintr-o unitate de tip catering, păstrate în condiții improprii până la momentul consumului, o echipă de inspectori s-a deplasat la unitatea de alimentație publică ”Catering Ardealul”, față de care existau informații că ar fi livrat meniul servit în cadrul evenimentului menționat.
Prin deplasarea și informațiile culese la fața locului, inspectorii au confirmat acest fapt, constatând totodată nenumărate abateri ale unității cu privire la normele de igienă și siguranța alimentelor, pentru care operatorul a fost sancționat cu amendă în cuantum de 12.400 lei și suspendarea temporară a activității.
De asemenea, a fost pusă sub reținere oficială o cantitate de 60 kg produse alimentare (în special carne și produse din carne și smântână depozitată la temperatura camerei) fără elemente de identificare și cu modificări organoleptice și au fost prelevate și trimise către laboratorul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor contraprobele de alimente păstrate în unitate precum și teste de sanitație.
Totodată, au fost anulate autorizațiile pentru cele 11 mijloacele de transport alimente ale operatorului și s-a aplicat amendă în cuantum de 12.000 lei.
Controalele desfășurate până în prezent au evidențiat faptul că, la data de 09.07.2023, din unitatea menționată au fost livrate meniuri și pentru alte locații situate pe raza județului Bistrița-Năsăud, respectiv Susenii Bârgăului, Sigmir, Hăsmașu Ciceului, precum și în localitățile Hobic, Logig din județul Mureș.
Ancheta DSVSA BN este în desfășurare urmând să revenim cu un comunicat la finalizarea acesteia”, a informat într-un comunicat directorul adjunct al DSVSA Bistrița-Năsăud, dr. Anton Varga.
VEZI ȘI:
Ei bine, si dupa sanctiuni cine ne asigura pe noi consumatorii ca un boctar de pe la bucatarie nu se pisa-n zama? Valabil pentru toata tara pe unde halim in fuga.
„Errare humanum est, perseverare diabolicum” spune un proverb latin care în româneste înseamnă : A greși e omenește, dar a persevera (în greșeli) este diabolic.
Cu alte cuvinte, una e să greșești odată întâmplător, din neatenție sau grabă (errare), și cu totul alta să stărui în greșeală (perseverare).
Este si cazul restaurantului care a furnizat mâncarea la petrecerea de botez din Dumitrița, în urma căruia 17 oameni au ajuns cu toxiinfecție alimentară în spital a fost închis temporar astăzi de comisarii de la Protecția Consumatorilor Bistrița-Năsăud, iar proprietarul a primit două amenzi uriașe, în total de 100 de mii de lei pentru condițiile în care-și ținea și prepara produsele.
In anul 2019 un angajat al aceluiasi restaurant a fost surprins si filmat în timp ce scotea cutii cu pulpe de pui vrac înghețate pe care le izbea de trotuar și de pereții exterior pentru a le dezgheța, după care le arunca pe jos, pe un carton, lovindu-le pe unele cu piciorul. Toată operațiunea, care urma să fi fost etapa de pregătire a materiei prime pentru o masă comună, se petrecea într-o mizerie greu de imaginat.
Patronul restaurantului Adrian Sbârci s-a arătat atunci mâhnit si l-a demis pe acel salariat, dar iata ca situatia se repetă.
(Vezi: https://adevarul.ro/stiri-locale/bistrita/video-pulpe-de-pui-dezghetate-pe-dale-de-beton-in-1923844.html)