În opt comune din județ nu există niciun cabinet medical individual al vreunui medic de familie, în ciuda sporurilor pe care doctorii le primesc de la 1 iulie pentru a lucra în mediul rural. Acestea pot ajunge până la 77% în județul nostru.
Comunele Budești, Chiochiș, Miceștii de Câmpie, Poiana Ilvei, Runcu Salvei, Sânmihaiu de Câmpie, Șanț și Leșu nu au cabinete medicale individuale ale medicilor de familie. Pentru ca locuitorii de aici să aibă totuși cui se adresa la nevoie, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud a contractat servicii pentru puncte secundare de lucru.
Deficitul de medici din mediul rural se perpetuează deși, de la 1 iulie a.c., prin noul contract cadru, se acordă sporuri medicilor care acceptă să lucreze la țară. Dintre cei 127 de medici de familie din județ care activează în 125 de cabinete medicale, 79 primesc de la 1 iulie a.c. sporuri între 5% și 77%. Așadar este vorba de 62,2% din totalul lor.
Cum se acordă sporurile pentru mediu rural
”Sporurile care se acordă de la 1 iulie a.c. sunt, la noi în județ, în medie de 25%. Sporul se dă în funcție de distanța la care se află comuna față de prima unitate spitalicească. Dacă e la 50 – 60 de km sporul va fi mai mare. Contează și numărul populației și cât de răsfirate sunt satele. Nu e același lucru să fie o comună cu un sat sau cu două sate cu ulițele asfaltate, cu apă și canalizare sau să ai niște sate răsfirate pe dealuri și în fiecare să fie 30 – 40 de familii. Cel mai mare spor este de 77% (la Silivașu de Câmpie -n.r.) unde medicul are o listă mică de pacienți. Lucrează într-o comună unde sunt sub o mie de locuitori și, ca să rămână acolo, la distanță mare de oraș, normal că i-a dat un spor mai mare. Mai sunt sporuri de peste 40% la cabinete cu puțini pacienți pentru că minimul de pacienți în rural este de 600, iar în urban de 800 de pacienți. La până o mie de pacienți în listă banii cabinetului sunt puțini și din acest motiv se dă un spor de 60-70%”, a explicat dr. Ecaterina Marica, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Familie Bistrița-Năsăud (foto).
Veniturile medicilor nu sunt mari nici măcar după ce se aplică sporurile
“Oamenii nu înțeleg diferența între venitul cabinetului și cel al medicului. Eu și asistenta mea putem sta aici 7 ore. Dacă nu intră nimeni să introduc în cititor cardul de sănătate și să-mi valideze consultația, eu nu primesc niciun ban decât pentru capitație. Și acest venit a scăzut de la 50% la 30%. Pentru activitate se acordă 70% și per capitație 30%. Eu trebuie să plătesc asistenta, toate utilitățile și dările către stat. Sunt niște cheltuieli. Asistentele le plătim cu salarii comparabile cu cele din policlinică și spital și nici nu e corect să le plătim cu salarii mai mici fiindcă sunt în dreapta noastră, ne ajută, lucrăm împreună. Nu le putem lăsa să ajungă la pensie și să ia pensie de 1000 de lei”, a mai spus dr. Marica.
De ce refuză medicii tineri să profeseze la țară
”De obicei, comunele sunt mici, departe de oraș, au puțini locuitori, au sate răsfirate. Sunt localități unde există locuința medicului, dar sunt foarte multe comune nu oferă tânărului medic nimic. Trebuie să se ducă într-o gazdă, nu își găsește locul acolo. Dacă un preot are casa parohială, multe comune nu oferă aceste facilități medicului ca să îl poată integra în comunitate mai ușor. Eu am lucrat acum 30 de ani la Șieu Odorhei, dar eu am fost cea care m-am integrat în colectivitate pentru că mi-am dorit, pentru că îmi plac oamenii. De multe ori însă, un medic tânăr poate nu are ușa deschisă nici la Primărie, poate nici școala nu îl cunoaște. Trebuie să știi să te integrezi și chiar la biserică să te duci să te vadă lumea. Nu este câștigul atât de mare pe cât se crede. Acum au crescut veniturile, dar este un efort foarte mare pentru medic, vă spun sincer”, a explicat ea.
Foarte puțini absolvenți de Medicină aleg specialitatea
”Medicina de familie este foarte frumoasă și incitantă fiindcă atunci când programezi pacienții nu știi ce îți apare din spatele ușii la consultație. Sunt copii, sunt adulți, sunt bătrâni, sunt probleme de traumatologie, de pediatrie, de cardiologie. Din acest motiv spun că activitatea noastră e ca într-un evantai, suntem la baza medicinei. Dacă munca noastră ar fi apreciată la justa valoare, cred că mulți absolvenți de facultate s-ar orienta spre rezidențiat spre Medicina de familie, dar le este frică. Făcând facultatea într-un oraș, după care urmează un rezidențiat, ei își doresc să ajungă să muncească tot în orașe mari probabil prin căsătorie. Pe de altă parte nici în facultate nu sunt stimulați să urmeze Medicina de familie. Și acum, și cu ani în urmă, Medicina de familie era și este considerată, pe nedrept, cenușăreasa sistemului”, a mai spus dr. Ecaterina Marica.
Cele mai mari sporuri pentru că lucrează în mediul rural le au CMI ale medicilor din următoarele localități:
- Dr. Andrea Cherteș – Silivașu de Câmpie – 77%
- Dr. Vlad Reu – Milaș – 44%
- Dr. Marcel Morar – Miceștii de Câmpie – 43%
- Dr. Ovidiu Udrescu – punct de lucru Sânmihaiu de Câmpie – 42%
- Dr. Adrian Oșian – punct de lucru Runcu Salvei – 39%
- Dr. Aurora Zăpârțan – Șieu Odorhei – 39%
- Dr. Ana Matei – Urmeniș – 33%
- Dr. Ovidiu Fetti – Leșu – 29%
- Dr. Ioan Viciu – punct de lucru Poiana Ilvei – 27%
- Dr. Mihai Măriașiu – punct de lucru Chiochiș – 23%.
Situația fericită de la Silivașu de Câmpie
Contactată telefonic, dr. Andrea Cherteș (31 de ani) care primește cel mai mare spor, de 77%, ne-a spus că este originară din Sărmașu, județul Mureș și s-a stabilit la Silivașu de Câmpie, mai întâi ”probă”.
”Anul trecut când am terminat, eram doar 10 absolvenți de Medicină de familie. Fiecare avea un părinte care era medic de familie și prelua la oraș cabinetul familiei. Și nu era nimeni tentat să meargă în altă parte. Eu, fiind din satul apropiat, am venit până îmi găsesc altceva, o alternativă, dar acum pot să spun că îmi place. De când avem și centru de permanență sunt mulțumită. Cele două activități combinate merg foarte bine și nu aș mai opta pentru oraș. Am aici și o locuință de serviciu pusă la dispoziție de Primărie care mi-a oferit și fonduri să dotez cabinetul. Altfel ar fi fost foarte greu. Pentru ca să deschizi un cabinet trebuie să vii cu bani de acasă. Dacă nu ai pe cineva care să te ajute e foarte greu pentru tine, ca medic începător, să ai așa o responsabilitate mare. Nu doar consulți, ce ai învățat în facultate, ai nevoie de un IT-ist pentru că e un program nou, lucruri noi. Nici nu știu câtă medicină faci de fapt într-un cabinet de medicină de familie. Prea puțină față de câte hârtii faci. Dacă nu aveam locuință, era greu să fac naveta fiind și la centrul de permanență.
Lucrez de anul trecut din septembrie. Aici avem cam 630 de pacienți și la început, mi-a fost foarte greu fiindcă abia ne ajungeau banii pentru salariile noastre, ale femeii de serviciu și pentru alte lucruri de care avem nevoie în cabinet.
Acum însă, având în vedere că primim sporul acesta de rural și serviciile pe care le putem face – și acelea contra cost – ne ajută. Avem o listă cu 20 de servicii pe care le putem face, cum ar fi EKG. Un serviciu de EKG este cuantificat cu 10 puncte. În felul acesta ne permitem să mai creștem bugetul cabinetului și să ne susținem activitatea”, a spus dr. Cherteș.
Adaugă comentariu