Social

Protest la Finanțe. Ce solicită sindicaliștii. ”Nu mai sunt suficiente promisiunile!”

Angajaţi din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud au protestat, vineri, faţă de prevederile ordonanţei de reducere a cheltuielilor pregătită de Guvern.

Potrivit liderului Sindicatului Sed Lex BN, Costel Aron, revendicările sunt: egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional şi gradație în cadrul sistemului fiscal, introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale ”finanțe” şi a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfăşurate, respingerea în totalitate a proiectului ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, care dacă ar fi aprobat în forma actuală ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) şi la pierderea locurilor de muncă.

”Nu mai sunt suficiente promisiunile! Protestele vor continua în absenţa unor angajamente ferme!”, a transmis sindicatul finanțiștilor.

În data de 22 august, între orele 8.30-10.30, sindicaliştii vor organiza protest cu încetarea lucrului, în faţa tuturor sediilor instituţiilor din cadrul sistemului fiscal.

În proiectul ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind reducerea cheltuielilor bugetare, apar prevederi referitoare la plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1.000 de lei, indemnizația de hrană și voucherele de vacanță nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 de lei, anularea posturilor vacante, desființarea biroului și funcției de șef birou, normative de personal (10 funcții de execuție pentru serviciu, 20 de funcții de execuție pentru direcție, 40 de funcții de execuție pentru direcție generală.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, consideră că protestul celor de la Finanţe este îndreptăţit din punctul de vedere al salarizării, pentru că sunt cu grilele de salarizare rămase în urmă. El a mai anunţat că proiectul de ordonanţă privind măsurile fiscal-bugetare nu îi afectează pe cei cu venituri mici. Ministrul a spus că toţi angajaţii îşi primesc salariile, nu vor exista probleme cu plăţile şi niciun angajat nu va trebui să susţină examen pentru a îşi păstra funcţia. În schimb, a precizat că nu este de acord ca angajaţii cu venituri mari să primească şi beneficii suplimentare.

11 comentarii

  • Cred ca de atata bine, sunt rupti de realitate ! Un tratament bun pentru ei ar fi sa mearga 2- 3 ani sa lucreze in mediu privat, cel putin ca si angajati, dar mai ales ca si patroni !

    Apoi ar regreta vechiul loc de munca : caldut, sigur, pufos, munca cu treaba buna, etc.

    Nu spun mai mult, oricum nu intelegeti. Pui de nutela, ce sa mai zic!

    70
    8
    • @iacob

      Te-ai oprit, ți-a rămas pe limbă…ca exemplu??… tu ca privat pentru a avea o linie de credit și a fi solvent înaintea Băncilor și în fața Finanțelor îți duci locuința ca garanție….
      Pe urmă vine cealaltă distracție cu cecurile/taloanele plătite la 30/60/90 etc de zile, iar printr-o casualitate ai nevoie de lichidez linia de credit ți-o decontează mai repede contra unui procentaj din valoarea cecului/talonului, fiindcă și din astea există la privat.
      Ca privat, ajungi mai repede la serviciu și pleci ultimul.
      În zilele libere ești desconectat dar nu de tot, mereu cu un ochi pe telefon.
      Și așa mai departe… dacă te plictisești în viață fă-te privat, va fi un os dur de ros.
      Cam asta e panorama unde ar putea încerca acești oameni?? vor fi ca la Hollywood 😃

      5
      4
    • Le-ar prinde un dus rece la privat pt cateva luni, apoi sa vezi plansete si regrete.
      Daca si-ar face treaba toti nu ar fi nicio problema, dar sunt multi degeaba angajati doar sa lucreze si ei, libere si concedii la greu, week-enduri prelungite si multe altele, ceea ce la privat NU EXISTA

      22
      1
  • Motto:
    „Revoluţia a fost o iluzie. Fără discuţie. Ruşinea pe care o trăim acum. Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră.”
    (Victor Rebengiuc, între teatru și Marcel Ciolacu)

    Inafară de greva spontană declanşată la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, sunt în desfășurare mai multe proteste ale angajaților din direcțiile financiare din ţară precum Arad, Buzău, Ploiești, Piatra-Neamț, Iași, Cluj, Satu Mare și Tulcea.
    Este doar inceputul unor proteste de amploare la nivel national ca reactie la proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, prin măsuri haotice și tăieri otova, fără nici un fel de analiză prin care să poată fi stabilit impactul pe termen mediu si lung.
    Si asta nu e totul. Guvernul anuntă ca începând cu data de 1 ianuarie 2025 mai multe serviciile publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea unor autorități publice centrale se transferă la autoritatea din coordonarea/subordonarea autorităților publice județene, conform proiectului de OUG privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
    Odată cu descentralizarea serviciilor publice de interes național și transferul activității acestora către autoritățile publice județene are loc și transferul de patrimoniu precum și de resurse financiare alocate sub formă de cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Prin urmare nu se face nici un fel de reducere de cheltuieli. Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie!
    Asta nu e reformă prin transferarea unor directii sau institutii deconcentrate din subordinea ministerelor in subordinea autorităților publice județene. Adevărata reformă s-ar realiza prin comasarea judetelor si reducerea numărului acestora, prin reforma administrativ-teritorială , ceea ce ar duce automat la reducerea directiilor deconcentrate din teritoriu. Aceasta ar conduce la o reducere a cheltuielilor de functionare a administratiei. De asemenea, premierul mai are si posibilitatea reducerii numarului de ministere odată cu care s-ar diminua si numarul de secretari de stat si directori ai institutiilor din subordinea ministerelor.

    21
    3
  • sa le fie rusine, multi in frunte cu cicioc pusi politic si pe pile, daca cineva ar face niste cercetari amanuntite cum au ajuns fiecare acolo, vai de mine, penibili
    nu se uita in oglinda, daca mergi acolo nu stie nici unul meserie, pe bune

    50
    2
  • O formă onestă de protest ar fi să vă înaintați demisiile și să vă angajați în mediul privat. Mie când nu mi-au mai convenit anumite aspecte la slujba pe care am avut-o în cadrul unei companii de telefonie mobilă, am pus demisia pe masă și am plecat. Eu zic să vă bucurați că încă aveți slujbe, nu să vă revoltați că vi se iau privilegiile. În ce țări civilizate primesc bugetarii vouchere de vacanță, sporuri de calculator vechi (adică spor pentru că utilizați calculatoare care nu sunt de ultimă generație și chipurile produc radiații), sporuri de 15% pentru condiții vătămătoare etc? Unde? Uitați-vă la Polonia! Are 40 de milioane de locuitori (dublu raportat la populația României), dar mult mai puțini bugetari decât România. Polonezii au aproximativ 800.000 de bugetari, noi avem 1.300.000 de bugetari la 19 milioane de locuitori. Nebunie curată! Dar reforma se va face până la urmă, indiferent cât încearcă guvernanții s-o amâne, s-o întârzie. Și mă refer atât la reformă în sectorul bugetar cât și la reformă administrativ-teritorială.

    42
    4
  • Poate sa ne spună cineva cât câștiga net un salariat la Finante, după 20 de ani de vechime ? Tot încerc sa aflu și nu prea ma prind cu toate sporurile . Net. Lunar. Multumesc

    19
    2
  • Suntem in era calculatoarelor, multe servicii sunt digitalizate. In majoritatea tarilor, toate actele, platile se fac de pe calculator.Nu trebuie sa mergi sa bati la usi sau sa stai la cozi. La noi de ce nu se poate, inclusiv la Finante. Ei nu stiu ce inseamna sa lucrezi la privat. De aceea fac greve, de prea mult bine.
    Asa s-au obisnuit, cum se atinge cineva de un banut sau cumva le pun in pericol locul de munca, hopa, liderul de sindicat, ii scoate la greva.

    23
    3
  • sa-si digitalizez Institutia … si angajatii sa se investe cu noul Sistem digital, iar daca NU, sa vina altii mai tineri si mai noi

    13
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.