Guvernul nu va face nicio rectificare bugetară până nu va adopta ”ordonanța austerității” prin care să reducă deficitul bugetar, a spus ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, potrivit căruia, în caz contrar, există riscul de suspendare a fondurilor europene și intrarea în recesiune.
„Rectificarea bugetară nu poate avea loc decât după ce aceste măsuri se aprobă. În caz contrar, dacă măsurile nu se aprobă, spun cu toată răspunderea: deficitul bugetar ajunge în jur de 7% din PIB. Coaliţia trebuie să fie foarte pragmatică şi este, din acest punct de vedere, să rezolve această problemă pe care o avem acum. Cum am spus, deciziile sunt ale coaliţiei de guvernare şi sunt convins că dumnealor vor decide ce este mai bine pentru România, aşa cum a afirmat domnul prim-ministru, şi măsurile cât de curând vor fi aprobate. Repet, în caz contrar, spun cu toată răspunderea şi responsabilitatea, deficitul bugetar va ajunge în jur de 7%“.”, a declarat Marcel Boloș la Băile Figa.
Ministrul Finanțelor a explicat că, prin aceste măsuri pe care Guvernul le va adopta, va fi o temperare a deficitului bugetar.
”Chiar dacă vom ieşi cam şifonaţi la sfârşitul acestui an, anul viitor va arăta cu mult, mult mai bine decât ceea ce avem în prezent”, a spus Boloş.
Potrivit ministrului, discuţiile cu Comisia Europeană pe marginea pachetului de măsuri fiscale ar urma să înceapă în 24 august, însă reprezentanţii Ministerului Finanţelor vor merge la Bruxelles abia după 28 august, când vor reveni la muncă responsabilii cu partea financiară din CE.
Printre măsurile enunţate de ministrul Finanţelor în cadrul conferinţei de presă de joi se numără prinderea corporaţiile multinaţionale în planul de măsuri fiscale, combaterea evaziunii fiscale prin amenzi de cel puţin 10 ori mai mari şi pedepse dublate pentru evaziunea fiscală, redevenţe mărite chiar şi de o mie de ori pentru exploatarea resurselor minerale şi a hidrocarburilor, la care se adaugă „un proces de reorganizare profundă a ANAF”, în vederea îmbunătăţirii colectării.
😃😃😃…
Da??…
Canci lovele…
Acuma va trebui luat taurul de coarne și să-l toreați, așa veți demonstra din ce pastă sunteți făcuți!!
Scrieți-vă strategiile pe o bară de gheață și pe urmă o puneți la soare.
Lectii de politica date incepatorilor de incepatori.
Aceste iesiri la rampa ca …GATAAAA….! nu se mai poate asa!!! De maine ziua nu mai poate avea 24 de ore!!! Luam coarnele de bou in frau si le aruncam in istorie…de maine sau la anu va fi mult mai bine!!!!
IMI AMINTESC de vulpea firoscoasa din scoala primara, o poveste cu amenintari din partea unor….incapabili…in prag de an electoral!
PS… nu va faceti iluzii! Bugetul e doar a lor!!!!
Domnul ministru are langa el perfectiunea contractelor cu statul…si are curajul sa vorbeasca despre deficit si austeritate!!!
In timp ce ministrul o da cu reducerea cheltuielilor dom prefect urmareste pe telefon contul soacrei cu intrarile de la primariile din judet.
Deficitul bugetar la nivelul județului se poate reduce cu 7% foarte simplu dacă primăriile din județ vor denunța contractele de consultanță pentru management administrativ, pornit calculatorul de la buton, aprins lumina în birou și aranjat borcanele pe rafturi în beci încheiate cu firmele soacrei, soției și fiului prefectului județului.
În poză prefectul calculează deja pierderile famigliale și se gândește că trebuie să redeschidă Rapsodia ca să mai mănânce și gura lui ceva.
Nu ati inteles nimic din situatie buey singaporezilor…Austeritatea va priveste doar pe voi.Ei…ministrul peneleu secondat de aristrocratia rosie va taie vouă macaroana.
O poză care nu mai are nevoie de prezentare…
Tic tac!
pai nu promitea dumnealui 15 % la salar grevistilor din finante??? despre ce austeritate vorbim? cei mai bine platiti bugetari, cei din finante, mai primesc 15 \% in timp ce acolo unde se face intradevar treaba(nu doar se dau amenzi si se fac contorale si se incaseaza bani de la cetateni si firme) se taie in carne vie!!!
Felicitari pentru Alex, Bitcoin si Raspuns adica moa!
Nu voi intelege niciodata tupeul politic de numire a unei persoane in acea functie stiind ca in spate sunt fapte penale curate ca lacrima!!!
„Dumnealor (coaliția) vor decide”. Așa spune Boloș, de parcă el e undeva în exterior și nu are nimic de spus. Tocmai el e pionul principal când e vorba de rectificări de buget, că de aia e ministru de finanțe. Ciudat modul de abordare a problemei, nu se știe cum funcționează de fapt coaliția stânga-dreapta și nici cine ia decizii. O să ia AUR, din 2024 încolo.
O sa taca si AUR brusc.Locul il are rezervat in coalitie in locul USR si UDMR.Pana la alegeri brusc-adeptii noului patriotism economic le pastreaza locul cald.
Mamma Mía Alianța pentru Unirea cu Rusia 🤦
Tara nu se conduce prin ordonante de urgenta. Pentru reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, sunt necesare reforme structurale profunde precum:
-Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
-Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
-În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
-Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
– Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a făcut reforma administrativ-teritorială a ţării. Noi încă ne conducem după legi comuniste din 1968, adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism este o frână a dezvoltării economice. Prin regionalizare s-ar desfiinţa foarte multe structuri inutile populate cu tot felul de nepotisme. Un alt avantaj este decimentarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi, s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară.
De aceea, trebuie recurs la o restructurare a acestor unități administrativ- teritoriale pentru ca structurile respective să fie compatibile cu cele europene, să devină funcționale si eficiente economic, deoarece in prezent cele mai multe dintre judete sunt adevărate feude pentru baronii locali. Trebuie in sfârsit să fie realizată regionalizarea, dar nu formal asa cum o avem acum, cu ADR-uri (Agentii de Dezvoltere Regională) ca organizații nonguvernamentale, ci cu regiuni administrative funcționale, cu forță juridică, adică să poți merge direct la Bruxelles să depui proiecte pe bani europeni fără să mai fi nevoit să treci prin București.
Ba mai mult, există două căi de a face regionalizarea. Prima este prin revizuirea constitutiei si introducerea categoriei administrative de „regiune” in legea fundamentală. A doua cale este mai simplă si se poate face fără modificarea constitutiei , printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Aceasta se poate face mai simplu prin reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene.
În plus la noi dintre cele 3.228 de orase si comune sau UAT -uri (unităti administrativ-teritoriale), cel puţin 1.000 nu-şi pot asigura din venituri proprii, cheltuielile de funcţionare şi a oferi servicii minimale pentru viaţa cetăţenilor: salarii, iluminat public, gospodărire. Toate stau cu mâna intinsă si se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul judeţean.
De aceea, in loc de tot felul de tergiversări fără noimă trebuie făcută cât mai curând posibil reforma administrativă.
Pe de altă parte, atragerea fondurilor europene in special pentru proiectele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este conditionata de îndeplinirea programului de reforme propuse de România si agreate împreuna cu oficialii Comisiei Europene, si anume:
-Reforma pensiilor;
-Reforme în politica fiscală;
-Revizuirea cadrului legislativ pentru companiile cu capital de stat;
-Revizuirea sistemului de salarizare în administrația publică;
–Crearea și operaționalizarea Bancii Naționale de Dezvoltare;
–Un nou sistem pentru a accede în funcțiile publice;
-Modificarea legilor justiției și consolidarea cadrului anti-corupție;
-Transport fără emisii de carbon;
-Energie Regenerabilă.
Propunerile făcute de „Liviu” sunt pertinente. Aici, suntem în situația soțului încornorat, „știe tot satul, dar nu știe bărbatul”, adică onoratul Guvern. Numai o Revoluție de Catifea, cu purjarea societății de sus până jos și instaurarea meritocrației ne poate salva. Astfel, tranziția la un capitalism modern va ține în veci.