Economie

Vânzările de apartamente au crescut ușor, dar nu ating nivelul de anul trecut

În județul Bistrița-Năsăud, s-au vândut mai multe apartamente decât în iunie, însă mai puține cu 10% față de iulie 2022. Cei mai mulți bani, 2500 de euro/mp se cer pentru un penthouse.

Potrivit ANCPI, în luna iulie s-au vândut în județul Bistrița-Năsăud 86 de unități individuale față de 95 în aceeași lună din anul trecut. Față de luna iunie 2023, când s-au vândut 82, se înregistrează însă o ușoară creștere.

Aceasta în condițiile în care prețul pe metru pătrat solicitat pentru vânzarea apartamentelor noi la nivelul întregii țări a crescut cu 4% în iulie 2023 față de aceeași lună a anului anterior, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut cu 5%, în medie, conform celor mai recente date de pe Storia.ro, platforma de imobiliare lansată de OLX.

Top 3 cele mai scumpe apartamente din Bistrița

  • 2500 de euro/mp pentru un penthouse în zona Pensiunea Morariu, 50 de mp – 125.000 de euro.
  • 1957 de euro/mp pentru un penthouse de pe Drumul Dumitrei Vechi, 92 de mp – 180.000 de euro, în condițiile în care piesele de mobilier și dotările au costat 80.000 de euro, menționează vânzătorul.
  • 1935 de euro/mp pentru un penthouse de pe Calea Moldovei, 124 de mp utili – 240.000 de euro.

În total sunt peste 700 de apartamente de vânzare în Bistrița-Năsăud.

TVA-ul pentru cumpărarea unei locuințe cu o suprafață de cel mult 120 de metri pătrați și un preț de cel mult 600.000 de lei fără TVA (aproximativ 120.000 de euro fără TVA) ar urma să crească de la 5% la 9% începând din 1 septembrie 2023, potrivit unui draft de ordonanță pregătit de Guvernul României. Draftul ordonanței include însă o serie de derogări.

Rămâne în vigoare regula potrivit căreia o persoană fizică poate achiziționa o singură dată o locuință cu cota redusă de TVA, indiferent dacă achiziția se face individual sau în comun cu una sau mai multe persoane fizice. De asemenea, pentru locuințele care nu respectă suprafața maximă și prețul maxim menționate mai sus TVA-ul rămâne 19%. 

11 comentarii

  • Vine iarna iar pretul benzinei și al gazului creste din nou.
    SUA inflație in creștere de la 3% la 3,2%.
    Danemarca creștere a inflației de la 2,5 la 3,1%
    Dobânzile rămân la nivele ridicate multe luni de acum încolo.
    Atât BCE cât si Fed maresc dobânzile cu 0,25% in luna Septembrie.
    Companiile încep sa aibă probleme (salarii mai mari, dobânzi la credite mai mari, materii prime mai mari) vânzări in scădere.
    Reduc productia si Încep sa dea oameni afara.
    Șomerii nu mai pot plăti rata la banca, cei care au un job, nu cumpara imobiliare acum, ci așteaptă vremuri mai bune.
    Cu ce sa cumperi apartamente, daca nu msi primesti tichete de masa, tichete de vacanta, pierzi din sporuri, sau s-ar putea sa fie si mai rău, să fi restructurat, pentru ca Guvernul face economie la buget, dau comaseaza instituții si nu mai e nevoie de atâția șefi.
    Cu ce sa cumperi apartamente, daca creste TVA, dacă toată lumea plateste CASS si impozit de 10%? (construcții si IT)
    Guvernul trebuie sa reducă deficitul la 4,4% iar anul viitor trebuie sa îl reducă si mai mult (la 3% din PIB)
    Cum îl reduci la 3% in 2024 daca tu mărești pensiile cu 10%????

    Bursa Nasdaq a scăzut cu 7,4% in ultimele 30 de zile,
    Va fi fin ce in ce mai rău in următorii doi ani!
    Efectele dobânzilor mari asupra economiei se văd după 16 luni de la atingerea nivelului maxim.
    In România nivelul maxim al dobânzii de referință (de 7%) a fost atins in Ianuarie 2023. Deci incepand din Iulie 2024 o sa isi facă efectul din plin!

    Un număr scăzut de tranzacții imobiliare, ține prețurile sus!
    Ca sa scadă pretul, numărul tranzacțiilor trebuie sa crească, sa vândă oamenii apartamentele, pentru că nu mai pot plăti ratele la banca.
    Iar cei care locuiesc in străinătate si nu mai fac fata cheltuielilor de acolo, vand apartamentul din Bistrița, pentru a putea trai in Spania, Italia sau Marea Britanie.
    Trebuie sa crească oferta, sa fie 1000 de apartamente de vanzare pe Storia.ro , nu 700.
    Garsoniere sunt in jur de 51-60 la vanzare. Puțin!
    Trebuie sa fie concurenta între vânzători, sa fie motivați sa lase la preț?
    Chiar mă întreb care e pretul real de vanzare, nu afișat.
    In multe tari pretul real e cu 10% mai mic decât cel afișat, cerut de către vânzător. Se negociază o reducere de 10%.

    22
    8
    • Mamma Mía…. în aceste linii și cu o așa panoramă nu va străluci soarele pe străzile noastre!!!…dar totuși există unii care iau atitudine, le pun în balanță pentru a exista și un echilibru și anume… în presa Occidentală cu săptămâni în urmă deja stipulau cum unele State deja au anunțat pachete pregătite pentru a combate o eventuală escaladarea a prețurilor combustibililor, la fel au anunțat menținerea în continuare TVA -ului în 5% la produsele de primă necesitate, mergem mai departe…. Unele importante bănci de la Eurozona la fel au lăsat clar dispunerea de lichidez în arca/ cuferele lor, la fel se vorbea de o foarte posibilă incepere a scăderi a dobânzilor din partea Bănci Centrale Europene!!!
      A Grosso Modo, mereu problemele ivite în Occident tot ei au fost Occidentalii care le-au dat soluții pentru rezolvarea lor!!!
      Acuma bineînțeles au fost și vor fi dintre aceia care nu sunt la înălțime și vor începe să căuta al cinci-lea picior la o pisică…..la Statele Țărilor mă refer.

      2
      10
    • Trebuie sa fii orb sa nu vezi ca situatia de acum e consecinta cheltuielilor comandate din vremea plandemiei! Achizitii nejustificate pt o situatie voit exacerbata! Prietenii stiu de ce!

  • În general, din prețurile afișate se mai lasă 5%. În situații punctuale (de ex. plata cash integral, ultimul apartament, apartament poziționat nefavorabil, parter sau ultimul etaj) poți obține un discount de 10%.

    9
    1
    • Ce am observat pe un dait de anunturi?
      Persoana fizica scoate la vanzare un imobil cu 45000 de euro. Agentia i contacteaza si l ameteste ca are clent si valoreaza mai mult!!!
      Asa ca anuntul reapare cu 50000 euro si cand suni la ei…CLIENTUL NU VREA SA NEGOCIEZE DIN 50000
      Asa incepe …..blocajul unor SMECHERI!!!!!

      29
    • …persoana fizica vrea sa de a lovitura daca vinde cu 45000euro.
      Sta 2 luni cu anuntul pe olx fara sa sune nimeni dar se gandeste: daca suna careva il las si la 35000 euro. Suna primul telefon: uraaaa, s a dezghezat piata…care e ultimul pret…50000euro ultimul pret….si tot asa inca 2 luni de chin…..iar suna…
      Morala?
      Decat 50000 euro pe olx mai bine 35000 in buzunar!!!

      9
      1
  • Românul nu prea are stofă de proprietar. El să stea în chirie, să poarte alții grija țiglelor pe care nu le mai are (blocul, că el n-avea demult). Să se îndrepte spre trecut, când stătea în chirie la IJGCL și plătea 100 lei pe lună și credea că-i proprietar.

    5
    16
  • Statistica, adica INS ne spune noua foarte clar ca prin 2050 la o populatie de doar 12 -15 milioane de romani batrani majoritatea acestor constructii vor deveni viitoarele GHETOURI ale Romaniei numai bune de locuit pentru refugiatii climatici si de razboaie cat mai dese izbucnite in diferite locatii de pe glob.
    Concluzia. faceti cat mai multe blocuri si daca se poate de 20 etaje ca sa fie si tinte pentru rachetele rusesti asa de distractie.

    3
    8
    • Refugiatii de razboi si cei climatici vor ocupa prima data sandramalele fara statut juridic clar adica alea fara autorizatie.Ce tare ar fi sa se intoarca vremurile cand se repartizau de catre partidul care ti a fost asa de drag ,pe cei fara locuinta in casele in care se considera ca este spatiu locativ excedentar.Vedea te as cu niste vietnameji si si beduini ,coleg de camera.

      3
      1
  • Ai vrea tu sa locuiesti intr-o asemenea SANDRAMA cu o gradina plina de flori de toate felurile.
    Despre lipsa autorizatiei te anunt draga IMPOSTOR ca nu mai am nevoie de o hartie fara valoare si totul este gata si se transeaza in justitie in luna septembrie.Stau foarte bine cu restul actelor cu mult mai importante.
    Dormi si mananca linistit ca am si mostenitori care sa primeasca legal rodul muncii mele.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.