Cultură

Septembrie începe cu filme bune: Caravana TIFF Unlimited ajunge la Bistrița

După ce a strâns mii de spectatori în fața ecranului la Cluj-Napoca, Iași sau Satu Mare, între 1-7 septembrie Caravana TIFF Unlimited se oprește la Happy Cinema Bistrița și propune o săptămână de filme bune, incluse în programul celui mai mare festival de film din țară – TIFF. Pe marele ecran vor fi proiectate comedii, povești clasice, dar și filme românești pentru întreaga familie.

Biletele au fost puse în vânzare online, pe happycinema.ro, dar se pot cumpăra și de la casieria cinematografului.

Confort Nordic (Northern Comfort, r. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson), comedia despre frica de zbor cu avionul, deschide vineri 1 septembrie programul. Filmată în Anglia, Franța și Islanda, comedia este o cursă contra cronometru prin aer și printre nămeți, o aventură improbabilă în care anxietatea e contagioasă, iar paranoia pândește după colț. Sâmbătă spectatorii sunt invitați la comedia moldovenească Carbon (r. Ion Borș), care a fost un hit de box office peste Prut, strângând în fața ecranului 100.000 de spectatori. Filmul a câștigat premiul publicului la TIFF.22. Weekend-ul se încheie cu o comedie romantică spaniolă, o altă preferată a publicului de la TIFF: Povești indiscrete (r. Cesc Gay).

Programul Caravanei continuă cu cel mai recent documentar semnat de unul dintre titanii Hollywo0d-ului, Oliver Stone. Nuclear este o investigație fără precedent a puterii nucleare și a modului în care aceasta poate schimba lumea. E pericoloso sporgersi, filmul de debut al regizorului român Nae Caranfil va fi proiectat pe marele ecran într-o variantă restaurată la peste 30 de ani de la premieră. O poveste de dragoste aparent inocentă, filmul își demonstrează și astăzi caracterul universal. Spectatorii sunt așteptați și în familie la film, cu mic cu mare, pentru David, cea mai nouă producție a regizorului Radu Muntean, care îl are ca protagonist pe ultra maratonistul Tibi Ușeriu. Carvana TIFF Unlimited la Bacău se încheie pe 7 septembrie cu Rheingold, o biografie hip-hop a artistului german Xatar, semnată de regizorul Fatih Akin.

Caravana TIFF Unlimited este un proiect organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei.

Program:

Vineri 1 septembrie, ora 19.00

Confort nordic / Northern Comfort, r. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson| Islanda, 97’

Filmul oficial de deschidere la TIFF 2023, cu peste 3.000 de spectatori.

Sâmbătă 2 septembrie, ora 19.00

Carbon, r. Ion Borș | Republica Moldova, 103′

Peste 100.000 de spectatori peste Prut. Premiul Publicului în iunie la TIFF.

Duminică 3 septembrie, ora 19.00

Povești indiscrete / Stories not to Told, r. Cesc Gay | Spania, 100’

Luni 4 septembrie, ora 19.00

Nuclear / Nuclear Now, r. Oliver Stone | SUA, 105’

Premiat La Biennale di Venezia 2022, unde a avut premiera mondială.

Marți 5 septembrie, ora 19.00

E pericoloso sporgersi, r. Nae Caranfil | România, 104′

Premiul criticii la Festivalul Internaţional de Film de la Montpellier, Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Bratislava, Premiul special al juriului la Festivalul de Film de la La Baule

Miercuri 6 septembrie, ora 19.00

David, r. Radu Muntean | România, 110’

Joi 7 septembrie, ora 19.00

Rheingold, r. Fatih Akin | Germania, 138’

3 comentarii

  • Imi plac filmene europene, și aproape că mă uit doar la filme europene.
    Filme franceze despre viața in ghetourile Parisului, cu imigranți, probleme, (inițiere in sociologie).
    Filme maghiare, din Georgia (Gruzia), poloneze (Pădurea de Mesteceni), islandeze (sa văd cum trăiesc oamenii acolo, pe insula aceea).
    Filme norvegiene (La furat de cai) prin pădurile fără sfârșit ,de molid si lacuri folosite pentru transportarea buștenilor.
    Ieri am văzut un film german la cinematograf “ Irgendwann werden wir uns alles erzählen”
    Traducere “Într-o zi o sâ ne povestim unui altuia totul”. Citat din cartea lui Dostoievski, Frății Kamarazov.
    Imi plac filmele europene, se aud muștele zburând in cameră, se aud cosasii in iarbă, lumina din cameră are o lumina plăcută, calda, de apus de soare.
    Pozitia din care se filmează, nu se schimba tot timpul (din 5 in 5 secunde) ci filmează cu aceeași cameră mult timp!

    Imi plac asemenea filme , mult mai mult decât propaganda Woke de Hollywood, care face filme pentru a schimba comportamentul oamenilor.

    17 lei un bilet la Cinematograf, nu e scump!
    Eu am plătit 105 DKK (70 lei).
    Asta ca sa aveti un termen de comparație.
    Trebuie sa castigi 12.000 lei net in Danemarca, ca sa trăiești ca unul cu 3.000 lei net in România.

    6
    6
    • Dar tu ce muncesti in diaspora?
      Iti raman bani sa mergi la un film?
      „Padurea spanzuratilor” in Danemarca cat costa?
      In Romania e gratis, doar trebuie sa vrei! (Cam asa suna comentariul tau pentru un roman…pe care nu l intereseaza conversia marcilor, editorialelor unor romani plecati care cred ca au reusit in viata!)
      Apropo…tu ai bolostoi in curte? Eu am!!!

      7
      4
    • Comentariul meu a fost la subiect; despre filme europene; de ce imi plac si de ce nu imi plac filmele de la Hollywood!
      Din cele 31 de rânduri pe care le-am scris, doar ultima fraza este despre prețuri, iar tu, in loc să vezi întregul, esențialul, Arta Cinematografică te legi de nimicuri, de ceea ce deviază de la subiect, ceea ce nu este important! Ultima fraza!
      Am scris-o pentru a vă arată ca sunteti niște plângăcioși, veșnic nemulțumiți, veșnic nedreptățiți, veșnic făcând greva! Când de fapt un profesor din România trăiește la fel de bine ca unul din Danemarca, iar un necalificat din România trăiește la fel de bine ca un necalificat din Danemarca, pentru ca voi plătiți 3 lei la transportul in comun local, și ei plătesc 15 lei. Că voi plătiți impozit pe locuinta de 300 lei pe sn, iar ei plătesc 3000 lei.
      Proporția salariu/prețuri e la fel!!!

      Acum despre “a reusi in viata”!
      Când reușește in viața un pește?
      Când se menține in viața; are apa, mâncare, se ferește de peștii prădătorii (de știuci, caracatițe) sa nu fie mâncat.
      Când reușește un măr in viață?
      Când se menține in viața!
      Are apă la rădăcina sa nu se usuce, are rădăcinile plantate in sol bun, când nu îl doboară furtunile, când nu îl umplu bolile fitosanitare.
      Când reușește omul in viața, când are apa, mâncare, aer, când nu se îmbolnăvește, când nu îl calcă cu mașina vre-un drogat!

      De ce scriu “Editoriale”.
      Pentru că mă plictisesc, uitându-mă la lebede, alergând prin pădure de unul singur, mergând la cinematograf de unul dingur etc.
      Pentru că imi face bine, din punct de vedere psihic!

      2
      4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.