Actualitate

A crescut numărul de elevi. Cristian Nicula: Îmi place să cred că vom putea ajunge la 50.000

Anul școlar va începe cu 1.500 de elevi mai mulți față de precedentul, a spus inspectorul școlar general Cristian Nicula de la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud. Acestora le vor preda doar 33 de profesori necalificați din totalul de 3.637.

Dacă în anul școlar 2022-2023 au fost școlarizați 48.000 de elevi, în anul școlar 2023-2024 vor fi 49.500, cu 1.500 mai mulți.

”Vom ști niște date certe abia în jurul datei de 11 septembrie, însă creșterea va fi undeva la 1.400-1.500 de elevi. Sper să fie mai mulți, dar în momentul de față derulăm o campanie pentru a recupera copiii care sunt în situație de abandon școlar împreună cu direcțiile sociale din primării. I-am rugat pe domnii directori să facă un efort comun și să-i aducem la școală”, a spus inspectorul general în ședința Colegiului prefectural.

El a explicat că sunt mai mulți elevi fiindcă au fost înființate creșe la Feldru, Tiha Bârgăului, Lechința, Susenii Bârgăului, Rodna și Căianu Mic, dar și pentru că s-au întors familii cu copii și din străinătate.

”În clasa a IX-a au intrat cu 800 mai mulți elevi decât cei care au absolvit clasa a XII-a. Derulând campania aceasta, îmi place să cred că vom putea ajunge la 50.000 de elevi, dar e un target, nu știu dacă vom reuși să-l îndeplinim. Din străinătate au venit și s-au înscris în creșe, în ciclul gimnazial, cât și cel liceal. Vin destul de mulți”, a spus Cristian Nicula.

Din totalul de 3.637 de catedre, acestea sunt ocupate cu 3.604 profesori calificaţi şi doar 33 de profesori necalificaţi.

”Necalificați înseamnă că nu au absolvit în specialitatea pe care o predau, spre exemplu Educație tehnologică și altele unde nu se dau examene. Cam toți sunt cu studii superioare, mai puțin învățământul primar unde sunt cu liceu, dar și ei sunt calificați. La învățători stăm chiar foarte bine. Cel mai rău stă la Fizică și Matematică“. În ședința de mâine vom ”, a spus inspectorul general.

Un număr de 17 unităţi au derulat Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar în anul şcolar 2022-2023, iar din toamnă vor fi 31. Anul trecut, 8.700 de elevi din județ au primit tichete sociale în valoare de 500 de lei/an.

În județ vor funcționa anul acesta 301 unități de învățământ.

Etichete

4 comentarii

  • Doar teoretic. El chiar spune: ,,vom ști niște date certe, abia după 11 septembrie…” Iar afirmația că: ,,din străinătate, vin destul de mulți…” nu prea se confirmă, dimpotrivă. Știu situații, în care au fost înscriși copii, aflați în străinătate, care nu vin, dar să poată completa două clase a câte 15 elevi. Sigur, trebuie justificat cumva numărul mare de cadre didactice, 3637 la 48. 000 elevi, asta înseamnă un cadru la 13 elevi, iar înainte de 1989 era 1 la 50 elevi…no, numa zâc.

    10
    6
    • Activistul de partid zice ca sunt prea multe cadre didactice …Da lectori la scolile de partid si la Stefan Gheorghiu ,de pe vremea matale nu erau prea multi?Că nu se mai termina cu produsul lor si urmasii lor.

  • Target-ul ISJ (dictat de sus, desigur) este taierea numarului de norme pentru a a se reduce cheltuielile cu personalul, iar asta inseamna automat reducerea numarului de clase. In timp ce in orase clasele sunt supra aglomerate, depasind de multe ori 30 de elevi, la tara se forteaza formarea claselor. De ce nu se comaseaza scolile la tara, iar transportul copiilor sa fie asigurat de microbuze scolare? Sunt prea multe norme in raport cu numarul de elevi deoarece persoanele direct interesate forteaza functionarea unor unitati de invatamant unde sunt mai multe cadre didactice decat copii care frecventeaza scoala. Pana la urma e relevant cati copii frecventeaza cursurile si reusesc sa isi insuseasca un nivel acceptabil de cunostinte, nu doar sa figureze ca fiind inscrisi in sistem.

    6
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.