Elevi care învață în nouă școli din județ vor primi și anul acesta de mâncare printr-un program guvernamental, a anunțat inspectorul școlar general Cristian Nicula. Cei mai mulți, peste 800, sunt din comuna Tiha Bârgăului, urmați de Livezile – 500 și Parva – 350.
Programul ”Masa caldă” s-a desfășurat într-o singură școală din județ în anul 2021-2022, a crescut la 9 școli în anul 2022-2023, a rămas la fel anul acesta, iar din 2024 va fi implementat în și mai multe școli.
”Sper ca din 1 ianuarie 2024 să intre și alte unități în acest program”, a spus Cristian Nicula.
Limita valorică zilnică pentru masa caldă a unui elev rămâne tot 15 lei, ca și anul școlar trecut, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, publicat în consultare publică de Ministerul Educației.
Acolo unde nu se poate livra masa caldă sau nu există cantine, pachetul alimentar trebuie să conțină: o pâine feliată sau chiflă, produse din carne şi/sau brânzeturi/derivate din lapte, legume – roşii, castraveţi, salată sau alte produse similare și un fruct. Produsele alimentare sunt livrate zilnic din unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi sunt păstrate până la servire, dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, în unităţile de învăţământ preuniversitar, în condiţii igienico-sanitare şi de siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare.
În vederea asigurării condiţiilor igienico-sanitare, pentru unităţile de învăţământ care nu au cantină, produsele care fac obiectul suportului alimentar trebuie însoţite de ustensile sigilate, care permit consumul în condiţii optime de igienă.
Programul Masa caldă în şcoli a fost înfiinţat în perioada Guvernului Cioloş, în 2016, acesta fiind pilotat pe 50 de şcoli. Următorul Guvern, Grindeanu, a decis continuarea programului pilot tot în 50 de şcoli, după care a urmat o decizie similară şi a Guvernului Dăncilă.
Foto arhivă masa caldă servită elevilor din Parva
F frumos !✌️ bine.
!!!”Copiii nu NU pot învăța cu burta goală. !!!! Capacitatea de concentrare le este afectată. Atenția lor se îndreaptă către alte lucruri. Se uită în bănci, se caută în ghiozdan, cer voie la toaletă. De multe ori am stat după ore ca să fac pregătire suplimentară cu copiii. Dar dacă le este foame copiilor, ei nu pot face față”,
^
spunea o dna profesoara din Călărași.
O societate care isi hraneste detinutii zilnic cu 3 mese pe zi, dar abia un corn si lapte dat copiilor/elevilor vorbeste foarte mult in ce stare se afla.