Timp de gândire

Ce n-a putut Bistriţa a reuşit Becleanul

Oraş mic de care s-a auzit mai mult datorită cântecului „Drumul Gării din Beclean/ Şi-o fată de ardelean/ M-au lăsat fără suman”, Becleanul nostru de pe Someş a dat clasă Bistriţei cel puţin din punct de vedere turistic. Nu ştiu cum a reuşit primarul Nicolae Moldovan minunea asta, dar uite că a reuşit.

Becleanul era, în urmă cu circa un deceniu, un oraş prin care trecea o şosea oribilă, plină de gropi. Nu ai fi oprit în ruptul capului nici să-ţi iei o apă plată. Era pomenit în ştiri doar când se mai petrecea câte-o ispravă la spitalul de psihiatrie. Întotdeauna de rău!

După ce Nicolae Moldovan a fost ales primar, lucrurile au început să se schimbe, încet, dar sigur. La început a făcut ce a putut: şi-a asfaltat străzile, a pavat pieţele, a făcut lucruri mărunte. Însă exact acolo s-a văzut că în fruntea oraşului este un gospodar. Apoi, primarul a început să vorbească despre un proiect, Băile Figa, o staţiune pe care o avea în minte şi care urma să prindă viaţă. Mie uneia mi-a fost greu să cred că acest lucru se va întâmpla cu adevărat. Anul trecut, înainte de inagurare, am dat o raită prin zonă. Şi nu mi-a venit să cred cât de bine arăta tot. Am înţeles şi de ce. Primarul aproape că se mutase la Figa. Supraveghea fiecare mişcare a constructorilor, retuşa, avea grijă de fiecare detaliu. Şi, aşa cum era de aşteptat, inagurarea Băilor Figa a fost un succes răsunător. Toată Bistriţa a migrat vara trecută spre băi, iar anul acesta sunt sigură că se va întâmpla la fel fiindcă Nicolae Moldovan a avut grijă ca proiectul să fie dezvoltat, să vină cu lucruri noi, să ne facă să fim curioşi şi dornici să vedem ce aduce nou sezonul care se deschide duminică. Se numeşte marketing pentru cei care nu cunosc foarte bine noţiunea. E ceea ce face orice organizaţie care se respectă. Creează orizonturi de aşteptare, face update-uri periodice şi îşi ţine publicul într-o adevărată tensiune. Una minunată, dacă mă întrebaţi pe mine.

De pe DN 17 cel modernizat vezi ca simplu trecător prin Beclean steaguri precum cele din staţiunile moderne ale lumii. Toate te anunţă că te afli într-un loc în care ar merita să te opreşti, să admiri, să guşti, să simţi. E cât se poate de clar că Becleanul face turism la cel mai înalt nivel.

Sigur că unii dintre voi veţi spune că nu totul este perfect. Sunt de acord. Nu e perfect din cauza oamenilor care nu ştiu păstra şi respecta munca altora. Nu veţi găsi nicăieri turişti 100% civilizaţi, cu respect pentru locul în care se află şi pentru cei din jur. Din păcate, acest lucru nu poate fi schimbat de nicio administraţie, fie ea cât de performantă. E o problemă de educaţie ce poate fi rezolvată până la vârsta de şapte ani. Tarifele mici cu care se intră la Figa ar putea fi de vină, dar, în acelaşi timp trebuie să fim suficient de maturi să înţelegem că cei cu bani mulţi aleg destinaţii exotice şi ar fi păcat să oprim omul de rând să se bucure şi el de apă, soare şi sport.

De ce Bistriţa e faţă de Beclean într-un con de umbră din punct de vedere turistic? De ce în 2011 avem un ştrand municipal ca vai de el şi o singură piscină privată la care nu-şi permite oricine să dea 15 lei pe intrare zi de zi? Sunt multe explicaţii. În primul rând, fostul primar Vasile Moldovan nu cred că avea vârsta potrivită ca să înţeleagă că omul nu poate trăi doar cu zâmbetul primarului şi cu bairamul cu mici şi bere de la Zilele Bistriţei. Actualul primar, Ovidiu Creţu, a înţeles că e nevoie de bazin de înot, de baze de agrement şi a venit cu ideea Wonderland-ului. Din păcate, un Consiliu Local ostil, o Armată care a tot amânat cedarea Dealului Cocoşului şi multe alte oprelişti au făcut ca şi anul acesta Bistriţa să nu aibă ce oferi celor care îşi doresc să iasă într-un week-end să se distreze lângă un lac şi o pădure. Dincolo de orice orgolii politice şi teme de la partid, toţi consilierii locali ar trebui să se gândească la faptul că sunt acolo şi încasează indemnizaţii ca să reprezinte interesele locuitorilor oraşului nu ale şefilor de la partid. Vara aceasta, cu un an înainte să li se termine mandatul, unii ar merita să roşească, dar nu de la soare!

Cristiana Sabău

1 comentariu

  • Pentru un acces direct la Baile sarate de la Figa, cat si pentru cei care nu poseda masini personale, sugerez firmelor de transport bistritene sa infiinteze un traseu de sezon Bistrita-Figa si retur, din ora in ora. Aceasta sugestie am facut-o si la inaugarea bailor, dar nimeni nu a actionat. Poate acum va fi luata in considerare de cei interesati.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.