Un număr total de 13 instituții din subordinea Ministerului Agriculturii, unele dintre ele cu reprezentare și în județul nostru, vor fi comasate, astfel încât să fie reduse cheltuielile bugetare, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență care ar urma să fie aprobat în curând.
Potrivit informațiilor date publicității de presa națională de profil, una dintre instituții este Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor, condusă la nivel județean de Ioana Damian, care se desființează. Patrimoniul, personalul și activitatea vor trece la Direcția Județeană pentru Agricultură Bistrița-Năsăud.
Va fi desființată Agenția Domeniilor Statului, condusă de Bogdan Butnariu, urmând să treacă tot la Direcția pentru Agricultură, dar și Oficiul Fitosanitar Județean.
Se vor desființa și Agenția Națională a Zonei Montane, Agenția Națională pentru Zootehnie ”Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor, Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole, Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor și Laboratorul Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, Oficiile de Studii Pedologice și Agrochimice, Direcția pentru Agricultură a Municipiului București și Stațiunea de Cercetări Sericicole Băneasa.
La nivel județean, în domeniul agriculturii, vor mai funcționa următoarele instituții: Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, condusă de Nuțu Tabără, Centrul Județean al APIA, condus de Iuliana Deneș, Oificiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OFIR), condus de Sorin Roșu Mareș și Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare, condusă de Ioan Dedean-Bortaș.
Bine ar fi dacă tot v-ați pus pe comasări să vă comasați și voi pe voi înșivă, 90% din ultimii 33 ani ați mângâiat puterea în așa fel încât șchiopătează totul.
E trist ce și cum se întâmplă!!!
🇪🇺👍🏻
Ar fi trebuit sa comentez articolul, nu comentariu lui Levente!
Mda, UE ne conduce, adică;
– 🌷PROGRESSIVE Alliance of Socialists and Democrats
– 🔵 Renew Europe (PROGRESSIVE)
– 🌻 Greens – European Free Alliance
Atât de bine ne conduc progresiștii, că vor să trăim ca acum 100 de ani, să stam in satul nostru, sa nu mai mergem in vacante, sa nu mai mergem cu mașina, sa nu mai mâncăm carne de vita, sa nu ne mai cumpărăm haine, pentru că poluăm țările din Asia in care se fabrica hainele.
Progresiștii falimentarea Canada, Australia, Noua Zeelanda. Țări care cândva erau raiul pe pământ, au ajuns sa decada într-un hal de nedescris.
Sunt un susținător al Uniunii Europene, dar cu alte partide la putere, in Parlamentul European, nu cu REGRESIȘTII care ne duc la sapa de lemn.
Eu sunt conservator din fire, dar ăștia de la UE vor să trăim ca-n India, Zimbabwe, sa nu mai emitem CO2.
O sa avem si PIB-ul din țările respective.
@Scuze pt. că ți-am răspuns
Așa îmi place…ai captat totul din cap în coadă, iar eu voi continua de a mă
nutri din/cu 🇪🇺 🙂
Iar acuma întoarce-te și continuă cu ceea ce făceai.
Cele trei partide europene enumerate mai sus sunt produse derivate ale stangii socialiste. Cu toate astea, atitudinea antieuropeana pe care o afirmi dar nu o recunosti duhneste din cuvintele tale si ma face sa cred ca esti psd-ist. In aceasta ipoteza lucrurile se vor limpezi: prin tine vorbeste propaganda ruseasca! UE nu a zis niciodata ce sa mancam ori sa nu mancam, unde sa mergem ori unde sa stam. Iar PIB-ul Romaniei, asa umflat artificial cu consumul, cresterea fiscalitatii, inflatia etc. este oricum de rasul Africii si Indiei.
Să fie un prim pas spre normalitate? Când vor urma alte multe instituții din județ/oraș, respectiv servicii din UAT-uri?
Tot este bine că mai rămân veteranii pe poziție. Măcar aceștia sunt băutori de vinuri bune și țin pe lângă ei secretare focoase. Ăștia mai tineri, cu barbă cioc, tunși de stiliști și nu de frizeri ar turna în pocalele de vin și droguri. Deh, poate este o modă acuma…
1. Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor a avut un singur angajat: dna. Ioana DAMIAN, care a ieșit la pensie de mai bine de o lună;
2. Dl. Nuțu TABĂRĂ nu mai conduce D.A.J. B-N, fiind și el pensionat de vreo lună.
3. art. 15 din proiectul de OUG, referitor la Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole, a fost deja eliminat din text;
Nu-i vorba doar de agricultură când vine vorba despre institutii inutile care toacă bani publici.
România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a făcut reforma administrativ-teritorială. Noi încă ne conducem după legi comuniste din 1968, adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism reprezintă o frână în calea dezvoltării economice. Prin regionalizare s-ar desfiinţa foarte multe structuri inutile populate cu tot felul de nepotisme. Un alt avantaj este decimentarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi, s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară. Chiar si la atragerea de fonduri europene au existat sincope. Din această cauză diferențele economice dintre județe sunt imense, iar birocrația omoară multe proiecte în fașă, desi dispune de un aparat administrativ supradimensionat, dar fără ca acesta să facă nimic. De aceea, trebuie recurs la o restructurare a acestor unități administrativ- teritoriale pentru ca structurile respective să fie compatibile cu cele europene, să devină funcționale si eficiente economic, deoarece in prezent cele mai multe dintre judete sunt adevărate feude pentru baronii locali. Trebuie in sfârsit să fie realizată regionalizarea, dar nu formal asa cum o avem acum, cu ADR-uri (Agentii de Dezvoltere Regională) ca organizații nonguvernamentale, ci cu regiuni administrative funcționale, cu forță juridică, adică să poți merge direct la Bruxelles să depui proiecte pe bani europeni fără să mai fi nevoit să treci prin București. E nevoie de reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare.
Regionalizarea ar duce automat si la reducerea institutiilor si agentiilor deconcentrate din cele 40 de judete existente in prezent.
Există două căi de a face regionalizarea. Prima este prin revizuirea constitutiei si introducerea categoriei administrative de „regiune” in legea fundamentală. A doua cale este mai simplă si se poate face fără modificarea constitutiei , printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Aceasta se poate face mai simplu prin reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene.
În administraţia locală, este nevoie de păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte comune.
În prezent la noi există 3.228 de orase si comune sau UAT -uri (unităti administrativ-teritoriale), dintre care cel puţin 1.000 nu-şi pot asigura din venituri proprii, cheltuielile de funcţionare şi a oferi servicii minimale pentru viaţa cetăţenilor: salarii, iluminat public, gospodărire. Toate stau cu mâna intinsă si se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul judeţean.
Doamna Iuliana Deneș este soția fratelui mai mic al familiei Deneș, fiind cumnata primarului Nicolae Moldovan și a senatorului Ioan Deneș. Ea a dat concurs pe post in familia Moldovan si a reusit cu brio. Asa cum a dat si Macarie. E cea mai potrivita sa conduca tot si sa semneze ce i se pune in fata pentru semnat. Duamne Ajuta!