Cultură

Un fost instrumentist își vinde chitarele în piața de vechituri: S-a cam terminat cu muzica

Trei chitare, o vioară și un acordeon care întrețineau atmosfera la petrecerile din Bistrița, au ajuns să fie scoase la vânzare la prețuri de nimic. Însă nu le vrea nimeni, a constatat cu tristețe Iosif Mârza, fost instrumentist care ne-a spus povestea lui.

Iosif Mârza (56 de ani) spune că a învățat de mic, de la tatăl și bunicul lui, să cânte la instrumente cu coarde, cei doi doi fiind ”vioriști” renumiți în zona Bistriței și Becleanului.

”Am început să cânt de la 10 ani, la 14 ani deja cântam în formații. Am făcut și Școala Populară de Arte și apoi am tot învățat singur sau de la alții. Taică-mio și bunicu o fost vioriști de renume în anii 70 în Beclean și Bistrița. Cântau muzică lăutărească, dar la local (restaurant – n.a.) abordau orice din muzica universală. Cântam și eu cu ei. Învățam orice melodie. Ascultam o melodie nouă azi, mâine o interpretam. Am cântat cu mulți soliști, chiar și cu Petre Petruse, cu surorile Codorean, cam cu toți. Înainte, adică pe vremea lui Ceaușescu, aveam evenimente și sâmbăta, și duminica. Se câștiga bine atunci, câte o mie de lei pe seară (echivalentul unui salariu lunar de la vremea aceea – n.r.), pentru că avea banul valoare. Nu am prea reușit să economisesc ceva pentru că banii se duc. Am și trei copii și eram singurul care întrețineam familia”, ne-a spus Iosif Mârza.

Cele trei chitare pe care le-a adus la piața de vechituri le-a cumpărat în timp cu bani mulți. Acum îi ocupă spațiul de acasă și, pentru că nu mai cântă decât rar, a decis să le vândă la piața de vechituri.

”Pe o chitară electrică am dat atunci cum ar fi azi 1500 de lei, dar acum nu-mi dă nimeni pe ea nici 300 de lei. Nu prea e nimeni interesat de ele. Nu se mai pune bază pe muzică. Muzica lăutărească e foarte încurcată cu mixare și remixare, s-a deteriorat. Acum se strică talentul, sunt numai efecte. Muzica era muzică pe vremuri și muzicantul muzicant. Acum apeși pe o clapă și face tot. Eu îmi dau seama dacă are un muzicant talent după cum prinde un instrument în mână. Muzicanți adevărați mai sunt și la Bistrița în orchestre. Ca să ne întoarcem la muzica aceea adevărată ar trebui să avem educație în materie de folclor. În școli ar fi foarte bine să se introducă o parte de folclor românesc și să se învețe instrumentele. Sunt copii care nici nu cunosc instrumentele vechi. Chiar mi-aș dori să văd tinere talente și le-aș învăța și eu din ceea ce știu”, a adăugat el.

Iosif Mârza e acum agent de pază, dar de-a lungul anilor a cântat la chitară cel mai mult, la vioară și la clape, dar mai puțin. Prima trupă în care a cântat s-a numit ”Discopol”, iar alta ”Sunet”.

După ce a cântat 30 de ani la nunți cu formația și 15 ani ca instrumentist într-o formație de local, el a ajuns la următoarea concluzie: ”S-o cam terminat cu muzica, acum, de când cu electronica, se cântă pe o singură orgă”.

3 comentarii

  • Nu sunt de acord cu cele afirmate ! Nu s-a terminat deloc cu muzica de calitate si nici cu instrumentistii valorosi! Imbatranesc intradevar, dar muzica de calitate pe care o compun,se pastreaza! Si ,de multe ori si dexteritatea si vocea…. Daca doreste ,dau exemple si din tara si din strainatate! Pacat ca, nu a reusit sa impartaseasca din talentul sau,copiilor…Sa lase chitarele ,in casa! Cu respect,MNPop

    32
    6
  • Chitara electrică din poză e de fabricație recentă. Faza că a cumpărat-o în timp cu mulți ani în urmă este fals. Chitara C. Giant cam cea mai slabă chitară stratocaster din toate timpurile. Am găsit-o cu 100lei și tot nu m a interesat. Dacă chitara era cumpărată în anii 80 90 sigur era ceva de calitate și chiar valora minimum 1500 lei. Sănătate. ✌️

    11
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.