Social

Cum a ajuns o familie din Bistrița să transporte prin sufragerie resturile vegetale din grădină

O familie din Bistrița a ajuns în situația hilară să transporte resturile vegetale din grădină prin sufragerie pentru că un vecin nu-i permite să folosească terenul proprietatea municipiului Bistrița ca să aibă acces în spatele casei. Este vorba de cartierul Subcetate unde Primăria Bistrița a concesionat mai multe loturi de teren unor familii tinere ca să-și edifice locuințe.

În anii 2000 în care primar al Bistriței era Vasile Moldovan (PDL), s-a decis concesionare a câte 253 de mp de teren unor familii tinere care să-și edifice case în noul cartier al orașului, Subcetate, fiecare locuință având o deschidere la stradă de 10,5 mp. Numai că situația de pe hârtie nu a fost respectată de aproape niciunul dintre concesionari, iar Gheorghe Bercheșan a făcut ce a făcut și s-a instalat pe 370 de metri pătrați cu o deschidere la stradă de 12,7 metri pătrați.

Toată lumea a închis ochii, el a plătit mai puțin și a folosit mai mult. Vecinii lui, familia Daniel și Mariana Zăgrean și-au turnat fundația casei, însă, din cauza unor conflicte cu vecinul pe tema unei bucăți de teren dintre case, rămasă neatribuită, dar care le permitea accesul în grădinile din spate, au decis să renunțe și s-au mutat. Au vândut în 2005 fundația familiei C. care a continuat construcția casei și s-a mutat. O vreme, lucrurile păreau în ordine, însă la un moment dat Gheorghe Bercheșan și-a luat cu de la sine putere încă un teren de 80 de cm, ceea ce a dus la modificarea tuturor loturilor. I-a interzis familiei C. să mai intre pe acest teren, iar consecința a fost un conflict între cele două.

În luna martie a acestui an, administrația locală, cel mai probabil sesizată despre situație, a introdus pe ordinea de zi a Consiliului Local un proiect pentru actualizarea informațiilor cadastrale ale imobilelor-teren proprietatea Municipiului Bistrița – domeniul privat, situate în zona Subcetate, prin modificarea suprafețelor conform documentațiilor cadastrale întocmite de către societatea TOP RMR CONSTRUCT SRL Timișoara și însușite de către Consiliul Local, ceea ce a condus la noi acte adiționale la contractele de concesiune încheiate pentru utilizarea acestora.

Între cele două case s-a descoperit o suprafață de 14 mp, iar Primăria Bistrița a propus împărțirea egală a ei între cele două familii: una să primească 7 mp, iar alta 7. Fiecare să-și delimiteze proprietatea și să o folosească, însă Gheorghe Bercheșan nu a vrut. A apelat la avocatul Dan Molnar care a scris o plângere prealabilă, primul pas înainte de a da în judecată Consiliul Local. În plângere, el face acuzații grave la adresa funcționarilor din Primăria Bistrița. Iată-le:

În ședința Consiliului Local de miercuri, Gheorghe Bercheșan a venit să-și susțină punctul de vedere.

”Vecina mea a cumpărat casa de la alt proprietar, ea știe ce a cumpărat, și-a făcut gard de delimitare. Acum vrea să-și facă poartă prin gard la ea să intre la mine în curte să meargă în spate. Nu știu dacă e corect. De 15 ani de când a cumpărat, am zis că facem gardul jumate-jumate, o făcut gardul la mine și de acolo ne-am certat. Nu am vorbit cu ea de 15 ani cel puțin și acum ea o zis că eu am amenințat-o și nu știu ce am făcut. Apropo de plângerea prealabilă, cu domnul avocat am cerut documentație conform cu originalul de la Patrimoniu, nu mi s-a eliberat și m-am dus la avocat. Nu știam ce să fac și cum să fac“, a spus el.

Vecina lui, Angelica Mirela C., a cerut și ea dreptul la replică: ”Singura mea intenție ca și concesionar de bună credință a unui lot atribuit de Primăria Bistrița este de a utiliza singura cale de acces pentru curtea din spatele casei mele, un lot pe care vecinul meu și l-a atribuit exclusiv lui, lot care se află în posesia Primăriei. Vă rog să-mi acordați sprijin pentru a utiliza acest mijloc de acces pentru că nu vreau să o fac în mod abuziv. Din partea vecinului nu există niciun fel de intenție”.

”Apelez la dumneavoastră de a-mi înlesni această facilitate până la urmă legală, ca ultim mijloc prin care îmi pot deservi nevoile mele și ale familiei. Nu sunt chestiuni de ordin personal, nu sunt alte răzbunări. Nu știu ce vă imaginați dumneavostră, dar fiind în posesia unei case proprietate personală, a unei fundații pe care am achiziționat-o prin contract de vânzare cumpărare, să nu îți fie permis accesul în curtea din spatele casei doar prin interiorul casei. Suntem în plin sezon de toamnă, fac curățenie și trebuie să-mi transport toate resturile de vie, crengi, copaci prin casă. Faceți un exercițiu de imaginație. Am apelat la bunăvoința vecinului, se opune categoric. Situația e degradantă de 15 ani și nu s-au găsit soluții până acum. Sper să aibă o finalitate acest demers legal consider eu”, a spus Angelica Mirela C., potrivit căreia timp de 15 ani, fostele administrații PDL și PSD au trimis-o ”să se înțeleagă cu vecinul, aceasta fiind o misiune imposibilă.

Viceprimarul Sorin Hangan care s-a documentat în teren cum stau lucrurile a explicat clar situația.

”Nu o cunosc pe doamna C. și nu-l cunosc nici pe domnul Bercheșan. Prima oară am discutat azi cu dânsul, iar pe doamna o văd acum pentru prima oară. Mă simt lezat de această plângere prealabilă în care se fac niște acuzații grave și neonorante. M-am simțit lezat pentru că știu ce se întâmplă fiindcă domnul director de la Patrimoniu (Vasile Marina -n.r.) m-a dus la fața locului. Nu știu de ce de 15 ani nu s-au mai remăsurat acele parcele.

Domnii sunt doi concesionari ai parcelelor concesionate de Primăria Bistrița. Fiecare parcelă are 250 de mp, cu o deschidere la stradă de 10,5 metri. Așa e planul făcut de expertul topograf, așa s-au atribuit și așa plătesc domnii concesiunea. Pentru 250 de mp, parcela având 10,5 metri front la stradă.

Când m-am dus acolo am văzut că domnul Bercheșan are cea mai somptuoasă casă din acel corp de 6-7 construcții, cu cea mai mare lățime la stradă. Am cerut documetația și am văzut că are 370 de mp. Folosește de 15 ani nu 250 de mp, ci 370 de mp. Sunt mai mulți concesionari care folosesc peste 250 de mp de teren, așa încât trebuie să refacem contractele și să le concesionăm 370 mp sau cât are fiecare și să luăm bani pe ele pentru că Primăria Bistrița nu a primit nimic în 15 ani pentru terenul pe care îl utilizează domnul suplimentar. Dintre toate parcelele, a domnului Bercheșan are 12,7 metri deschiderea la stradă. Nu știu care e istoria, cert este că există între cele două case 14 mp, ar trebui să dăm unuia 7 mp, altuia 7 metri și să folosească acea portiță între case și să intre fiecare în curtea lui. Într-adevăr situația doamnei e ingrată. Imaginați-vă că strângeți frunzele și le duceți prin sufragerie ca să le ridice Supercom. Eu propun să menținem HCL pe care am adoptat-o în luna martie. Unii, care s-au simțit lezați de afirmațiile domnului avocat Molnar, au propus să revenim asupra HCL să dăm doar 250 de mp familiei Bercheșan și să luăm celelalte suprafețe de teren, că așa ar fi corect. Dacă domnii ne fac pe noi (în fel și chip -n.r), trebuie să fim corecți până la capăt”, a spus viceprimarul Sorin Hangan.

Viceprimarul a spus că mai mulți concesionari au teren în plus, dar în ce privește frontul stradal, doar Bercheșan ”abuzează”.

”Dacă nu avea nimic în plus față de cei 250 de mp, noi nu interveneam cu proiectul de hotărâre. Când am descoperit că folosește așa de mult teren, e de bun simț să facem o corecție așa cum poate fi ea făcută, altfel nimeni nu ar fi intervenit”, a spus Sorin Hangan.

După toate aceste discuții și lămuriri, Consiliul Local Bistrița, cu 15 voturi ”pentru”, niciun vot împotrivă și nicio abținere a decis menținerea prevederilor din Hotărârea Consiliului Local nr. 57 din 30.03.2023.

Etichete

2 comentarii

  • Și sunt sigur că acest domn spune că e creștin, merge la biserică, spune un doamne-ajută, face cruci uriașe, pupă poala popii. Este absolut incredibil câtă răutate, câtă nemernicie este în unii oameni. Incredibil. Nu credeam că specia umană poate coborî atât de jos. Atitudine mai jegoasă de atât nici nu există. Acest domn sunt sigur că va sfârși în iad. Mi se face greață. Doamne, pedepsește-l, că nu-i vreau răul.

    30
    1
  • Mai sunt multe cazuri în care propietarii s-au „întins” mai mult decât au în acte! Aproape toți cei care au proprietăți lângă pădure au făcut treaba asta că doar cine și cum îi iau la rost!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.