Social

Se distribuie pubelele verzi pentru sticlă, cumpărate cu bani europeni

A început distribuirea pubelelor verzi pentru colectarea deșeurilor reciclabile din sticlă, achiziționate de ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud printr-un proeict cu fonduri europene.

În municipiul Bistrița, distribuirea pubelelor verzi va fi gestionată de operatorul de salubritate Supercom după un program care va fi comunicat în timp util. Operatorul de salubritate va organiza transportul la domiciliu al pubelelor verzi și le va preda utilizatorilor pe baza buletinului de identitate și semnătură, a precizat șeful ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae.

În zilele de 9 și 10 decembrie, în intervalul orar 08:00 – 17:00, cetățenii din localitatea componentă Sigmir și Valea Sigmirului vor primi pubele verzi pentru deșeurile reciclabile din sticlă. În cazul în care locuitorii din Sigmir nu sunt acasă în intervalul respecitv, aceștia își vor ridica ulterior pubelele verzi de la sediul operatorului de salubritate Supercom – pe str. Drumul Cetății, nr. 11 – vizavi de Rombat.

Programul de distribuție pentru restul zonelor din municipiul Bistrița va fi anunțat în curând.

În orașele Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi și zona rurală, distribuția pubelelor verzi a început în această săptămână și este coordonată de primăriile din aceste localități. Recipientele de colectare a deșeurilor reciclabile din sticlă se distribuie pe baza buletinului de identitate și semnătură.

Proiectul ”Recipiente de colectare a deşeurilor pentru dezvoltarea şi modernizarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Bistriţa-Năsăud” are o valoare totală de 47,48 milioane lei, din care 27,16 milioane lei sunt fonduri europene din Programul Operațional Infrastructură Mare.

8 comentarii

  • Sunt bune si astea pt sticla dar negre pt menajer nu sunt! Si nici sanse nu-s sa aduca! Pe de alta parte nu ne puteam lipsi de ADI si totul sa se deruleze prin relatie directa Primarie-Supercom? ( întreb, nu dau cu bota!!)

    8
    1
  • Si ar trebui marita frecventa de ridicare la deseurile plastice si de hartie, sunt mult mai multe decat desurile menajere! Toate produsele cumparate vin ambalate in plastic si hartie.
    Ar cineva idee cat de des se ridica reciclabilele prin Europa? Daca da, scrieti in comentarii poate ajuta.

    • „In general” nu am mai auzit asa ceva. Da, se poate si duce, dar se preia din locurile special amenajate in acest sens si de la cetateni direct (de la cei care stau la case), conform unui program stabilit. Si conform „Ordonanţei de urgenţă nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor”.
      Dupa ce am cautat pe internet am gasit ca acolo unde s-a reusit (si s-a dorit) implementarea soluţiilor Zero Waste, a fost acolo unde s-a crescut frecventa colectarii iar pubelele stradale şi containerele au fost îndepărtate şi înlocuite de un sistem de colectare separată la sursă, pe cinci fracţii, inclusiv deşeuri biodegradabile. Inclusiv in Romania sunt localitati care au reusit asta. În Valea lui Mihai, din judeţul Bihor, sătenii colectează gunoiul pe cinci fracţii, pe un model inspirat de oraşul Hernani, din Spania, locul cu unul dintre cele mai înalte grade de colectare separată a deşeurilor din UE: 90%. Încă din 2014, Târgu Lăpuş din Maramureş era acceptat în reţeaua oraşelor „Zero Waste“. Cu un simplu Gooagle o sa gasiti asemenea exemple de localitati. Dar in nici un caz cum se procedeaza la noi.

  • Parca vad ca raman fara pubele, desi am platit si platesc taxa de salubritate pentru toti membrii, spre deosebire de unii.
    Dar nu-i nimic, ca nu mai platesc de la anul.

    2
    1
  • Afaceri pe mulți bani publici. Asta e rezultatul ADI Deseuri. Servicii proaste pe multi bani. Bataie de joc de contribuabili și imensă risipă. Motivatia, ca de obicei banii europeni. Băi băieți, europenii pun la dispozitie resurse pentru ca sa faceti lucruri utile, lucruri necesare nu ca sa va bateti voi joc de ei. Asa v-ati batut joc de banii pentru Semingropatele care n-au fost folosite niciodată in rural si acum sunt inchise definitiv. Afaceri doar pentru firmele de casa care au livrat si care le-au ingropat te miri unde. Vor mai luat bani sa le dezgroape si sa le arunce la gunoi.
    Cine credeți voi ca o sa tina in curte tomberonul pentru sticle, pana se umple? Ce ați valorificat voi din sticla colectată din urban? NIMIC! Absolut nimic. Niște putori de la CJ care nu fac nimic de 15 ani ani umflă salarii si mulg la intervale bani pentru profitorii de casa si sponsorii roșii. O rușine, un scandal!

  • Taranoilor !
    Va da statul de toate numai sa nu fiti mocicosi .
    Nu pe vale bre ci la pubela verde mizerie de oameni, normal doar cei ce arunca aiurea deseurile .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.