Medicul Gavrilaș Mureșan, care conduce de peste 15 ani Clinica Sanovil și grupul care s-a dezvoltat în jurul ei, nu a extins activitatea medicală în afara Bistriței întrucât consideră că ”un medic de calitate nu trebuie să plece nicăieri ca să aibă pacienți”.
”Extinderea la țară eu, personal, cred că nu e rea, însă nu am încercat să fac lucrul acesta pentru că, din punctul meu de vedere, un doctor de calitate nu trebuie să plece nicăieri ca să aibă pacienți. Vin ei. Nu este o diferență așa de mare să cobori de la Mița până la o policlinică în Prundu Bârgăului sau până la Bistrița. La nivelul de mobilitate care există acum nu se mai pune problema unor distanțe de 30 de km pentru un pacient”, a declarat dr. Mureșan într-un interviu acordat Timp Online.
La Clinica Sanovil vin pe lume în fiecare an între 800 și 1000 de copii, ale căror mame provin din mai multe județe ale țării.
”Cele mai multe paciente provin din Bistrița-Năsăud, pe locul doi este Suceava, Maramureș și Cluj. Pentru mine este un mare compliment că avem paciente din Dej. Sunt și din Florești, dar, de obicei au o legătură în Bistrița și atunci vin la noi să nască, însă din Dej nu e aceeași situație. Au de ales și vin la noi. Mai vin și din Târgu Mureș fiindcă acolo nu este nicio clinică privată de obstetrică. Pentru că nu e un lucru simplu să ții o astfel de clinică. Ne-au descoperit și vin paciente multe din Harghita, din Toplița. Am o pacientă din Mediaș. Ea are 5 copii născuți la noi, toate fete. Acum e gravidă și face al șaselea copil, un băiat, dar tot la noi a venit”, a mai explicat dr. Mureșan.
De ce aleg pacientele să nască într-o clinică privată
”Poate că și noi, doctorii, suntem altfel. Și personalul e altfel pentru că legătura între noi și paciente este mai motivată, mai directă. Toți doctorii care lucrează în privat au un interes pe care îl conștientizează mai ușor. Noi știm că, dacă suntem buni cu pacienții și buni ca meseriași, vin la noi. Dacă nu, nu. Și dacă mai vin la noi, noi avem un venit, dacă nu mai vin, nu avem. La stat nu e așa. La stat nu te judecă numai șeful tău, pacientul nu te judecă în sensul în care să ia și măsuri. Pacientul te sancționează prin faptul că nu mai vine la tine. E o sancțiune foarte dură pe care la stat nu o simți.
Ginecologii care lucrează la noi lucrează numai în privat. Suntem 5 ginecologi. Noi acceptăm și colaboratori care lucrează la stat, dar medicii de bază lucrează numai la noi. Sunt multe secții în spitale care nu au cinci ginecologi. Noi suntem o secție mărișoară în orice clasament, inclusiv ca număr de nașteri. Anul acesta, am avut 800 de nașteri. De obicei, ne învârtim în jurul a 1000 pe an. De când suntem, peste 11.000 de copii au venit pe lume la Sanovil. Am avut un maxim de nașteri în anii pandemiei pentru că atunci a fost o catastrofă la stat, chiar și policlinicile erau închise. Noi am lucrat întruna. Veneau la noi paciente refuzate de spitale de stat, nu mă refer strict la Bistrița, au venit la noi și au născut”, a spus dr. Mureșan.
Ce planuri de dezvoltare are Sanovil
”Aici, la Sanovil, în Viișoara, vom mai construi o aripă de spital, nu foarte mare. Vom extinde blocul operator și vom optimiza câteva circuite. Vor fi săli de operație de ginecologie, de chirurgie, de ORL astfel încât foarte mulți doctori și din județ și din altă parte vor avea posibilitatea să-și exercite meseria în mod legal.
Pe Bălcescu aș vrea să contruiesc, dar acolo suntem într-o dictatură proletară unde proprietatea nu e respectată deloc, dar nu mă dezarmează această situație. Cred că se va rezolva și vom construi și acolo”, a mai spus medicul.
Românii merg la clinicile private, pentru ca au bani.
În Danemarca oamenii plătesc impozite mari și nu își permit să meargă la privat.
3500 euro impozit pe locuință pe an
3500 euro impozit anual pe terenul de sub locuință și cute.
3500 euro impozit anual pe casa de vacanță.
Nu ține nimeni apartamente goale , așa, să speculeze în creșterea valorii apartamentului.
Nu ține nimeni casa de vacanță , dacă merge acolo de doar 6 ori pe an , impozitul de 3500 euro îl plătești oricum.
Chiria la un spațiu comercial e de 9000 dkk (6000 lei/luna)
O mașină de 30.000 euro costa 60.000 euro, pt ca plătești 30.000 euro să i înmatriculezi.
În Danemarca lumea nu are bani de clinici private, pentru ca banii sunt la Stat, iar spitalele se stat funcționează bine.
În România banii sunt la populație , deci Sanoviluk are clienți, iar spitalele se stat nu funcționează .
O să funcționeze, când românii vor plăti impozit anual de 1% din valoarea casei și 2% pe an din valoarea terenului.
Ai casa de 200.000 euro ( 2000 euro impozit ) pe an.
Ai teren intravilan, pe dealuri , in valoare de 50.000 euro? Impozit de 1000 euro/an.
Și nu va mai fi nevoie de clinici private, iar spitalele de stat vor fi finanțate corespunzător. Și toată lumea va beneficia de servicii de calitate, nu doar bogații,
Statul este cel mai prost administrator nu doar in Romania ci si in Danemarca, America etc. Va dati seama ce vise umede au politicienii sa creasca si mai mult taxele sa aiba si mai multi bani de manevrat, de tras comisioane. Daca cresc impozitele rezultatul este ca aici nu se va mai produce nimic, totul se va produce in Asia, lent saraceste toata lumea.
Solutia corecta este sa nu se mai ia bani pe sanatate, iar cand ai nevoie te duci pe banii tai. Ca la stomatolog.
Pai in Danemarca e exact opusul, domnule Adrian. Exista cateva familii bogate, care impreuna cu taxarea excesiva a populatiei impiedica bunastare pentru antreprenori si in general pentru oamenii care isi asuma riscuri finanicare.
Faptul ca doar bogatii isi permit in Romania servicii medicale in privat este absolut fals. Cea mai buna optiune pentru Romania ar fi privatizarea serviciilor in ambulatoriu si cu asta s-ar incheia povestea cu „medicul care lucreaza si la stat si la privat”. Efectul ar fi exact invers fata de ceea ce spuneti dvs. si anume ca printr-o astfel de privatizare mai multi pacienti ar beneficia de servicii mult mai bune si intr-un timp mult mai scurt in baza unei asigurari medicale. Asta s-a intamplat defapt cu serviciile stomatologice, unde calitatea serviciilor a crescut exponential incepand cu anii 2008-2009.
Iar de sistemul public de sanatate tin sa va reamintesc cu fiecare ocazie ca spitalul judetean construieste cu 100 de milioane de euro o ANEXA de 4 etaje. Cu banii astia un privat gen Sanovil ar fi construit un spital intreg de la 0. Asociatia Daruieste Viata a construit cu aproximativ jumatate suma asta un mega spital pentru copii in Bucuresti.
Nu te pune nimeni sa stai în dictatura Danemarciei, cu preturile de aruncat oamenii în strada. Cum ar trebui sa fie impozitul dacă jumătatea din tara catiga minim pe economie.
Deci să înțeleg ca încă nu plătim destul statului?
Esti constient ca aceasta comparatie este total pe langa. Compara si salariile din Danemarca cu cele din Romania nu doar impozitele.
Si cu impozitele mici tot s-a renovat spitalul si inca se lucreaza la el, e doar alegerea oamenilor unde vor sa mearga.
Ai dreptate,Denisa! Dl.Adrian traieste in Danemarca ,a doua in Europa ca nivel de trai al populatiei! Alta forma de guvernamant(Monarhie Constitutionala),alt sistem guvernamental,alte mentalitati……..Nu se poate face comparatie! De 33 de ani ,ne zbatem sa recuperam ce am pierdut din cauze pe care toata lumea le cunoaste, dar nu vrea sa le recunoasca…..si acum incercam ,pe repede inainte,poticnit, sa facem fata prezentului si viitorului….! In felul asta ,fara o strategie bine pusa la punct, inchegata ,serioasa si responsabila ,pentru 20 ,30 de ani,ne ducem ….. Am avut sansa in 1990,in 1992,1997….Pana acum ,s-a ratat! Inca nu-i tarziu! Doctorul Muresan G,are dreptate in ceea ce afirma! Cu respect,MNPop
Policlinica Sanovil este un real succes pe piața medicală bistrițeană, plătești și ești servit de personal competent!Mergeți la Spitalul Județean BN, ai cotizat o viață și sunt de toată jena, cică și clinic mai nou, se fac cercetări la greu, nu le știe nimeni, nici directorul chiar, stați calmi,internați-vă cu încredere dar nu uitați să vă comandați din timp copârșeu…