Sănătate

Cazurile de rujeolă, în creștere. Medicii insistă pentru vaccinare

În județul Bistrița-Năsăud, au fost confirmate 15 cazuri de rujeolă până la finalul lunii trecute, informează Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. Ca măsură de prevenție împotriva răspândirii bolii, instituția, în parteneriat cu medicii de familie și cu primăriile, a decis să facă o campanie de informare și de vaccinare.

”În urma declanșării epidemiei de rujeolă pe teritoriul României și după aprobarea de limitare a răspândirii epidemiei prin Ordinul nr 4128/05.12.2013, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bistrița-Năsăud, în colaborare cu medicii de familie și cu spijinul UAT-urilor, desfășoară activități de informare și vaccinare ROR.

Caracteristic pentru rujeolă este izbucnirea epidemică frecventă, în special la nivelul populațiilor de indivizi nevaccinați. Organizația Mondială a Sanatatii a atras atenția cu privire la posibilitatea apariției unei epidemii de rujeolă datorită scăderii numărului de vaccinări asociate perioadei de pandemie, care a impus măsuri de izolare în vederea prevenirii Covid. Studiile realizate în ultimii ani au confirmat creșterea cazurilor noi de imbolnăvire cu virusul rujeolei în special în comunitățile izolate sau subdezvoltate, la nivelul cărora a fost întarziată distribuirea vaccinurilor specifice datorită pandemiei generate de Coronavirus.

La nivel național au existat de-a lungul anului cazuri sporadice de rujeolă, dar, în acest moment vorbim de peste 2.000 de cazuri în 29 de județe ale țării.

Acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

În Bistrița-Năsăud au fost confirmate până la sfîrșitul lunii noiembrie 15 cazuri de rujeolă.

Rujeola apare după infectarea cu virusul Morbillivirus din familia Paramyxovirus, care afectează mai întâi sistemul respirator, iar apoi se răspândește în restul corpului. Este considerată una dintre bolile copilăriei, dar poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Virusul rujeolei este înalt contagios – trăiește în căile respiratorii superioare ale persoanei infectate. Se răspândește pe calea aerului, prin tuse și strănut și poate supraviețui pâna la 2 ore în spațiul în care persoana infectată a tușit sau a strănutat.

Un risc crescut de îmbolnăvire îl au persoanele nevaccinate (mai ales copiii mici – nou-născuți și sugari), cele cu imunitate scăzută și gravidele. În primele șase luni, sugariii sunt protejați de anticorpii materni, dar apoi e necesară vaccinarea. La sugarii cu o imunitate scăzută și înainte de perioada de imunizare, virusul poate provoca complicații grave. La femeile însărcinate, rujeola poate provoca naștere prematură sau nașterea unui copil cu greutate mică.

Perioada de incubație a bolii (durata de la infecție până la apariția primelor simptome) este de 10-14 zile.

Rujeola debutează tipic cu simptome ca febră înaltă, tuse, rinoree (secreții nazale apoase), ochi roșii cu secreții abundente (conjunctivită), disfagie (durere în gât). La 2-3 zile de la debutul simptomelor, pot să apară pete albe minuscule cu centru alb-albastrui si fundal roșu, în cavitatea bucală, pe mucoasa interioara a obrazului, denumite pete Koplik.

La 3-5 zile de la debutul simptomelor, se declanșează erupția cutanată. De obicei, erupția debutează cu pete roșii plate care apar pe față, pe linia părului și se răspândesc în jos la nivelul gâtului, trunchiului, brațelor și picioarelor. Petele se pot uni pe măsură ce se răspândesc de la cap spre restul corpului.

Erupția este însoțită de febră 39-40ºC cu evoluție autolimitată în cazurile necomplicate și ameliorarea stării generale în decurs de 3 zile după apariția eruptiei. Durata totală de evoluție a formelor necomplicate de rujeola este cuprinsă între 17 și 21 de zile cu o perioadă de convalescență de aproximativ 10 zile.

Persoanele infectate pot răspândi virusul cu 4 zile înainte și 4 zile după apariția erupției.

Recent a fost aprobată strategia de vaccinare până în 2030, scopul ei fiind acela de a inversa trendul descrescător al acoperirii vaccinale, ceea ce a dus la acumularea în timp a unei mase receptive (respectiv număr mare de copii nevaccinați) și la apariția epidemiei. Vaccinarea protejează oamenii împotriva bolilor infecțioase grave, cum ar fi rujeola și celelalte boli transmisibile (difteria, tetanosul, tusea convulsivă, oreionul, rubeola, boala pneumococică invazivă și poliomielita), boli care pun în pericol viața. Referitor la rujeolă la nivel global, vaccinarea previne apariția a 2,7 milioane de cazuri de boală.

Rujeola poate fi prevenită prin vaccinarea cu vaccinul ROR. Acesta protejează față de trei boli: rujeola, oreion și rubeola. CDC (Centrul pentru Prevenția si Controlul Bolilor din SUA) recomandă 2 doze de vaccin ROR în cazul copiilor: prima doză la 12-15 luni, a doua doză la 4-6 ani. Adolescenții și adulții ar trebui să fie vaccinați la zi cu ROR.

Vaccinul ROR este sigur și eficient. Două doze de vaccin ROR au o eficiență în proportie de 97% în prevenția rujeolei. O singură doză este eficientă în proporție de 93%.

Declararea epidemiei de rujeolă în România înseamnă o schimbare pe termen scurt a politicii de vaccinare.

Astfel, în vederea limitării răspândirii cazurilor de îmbolnăvire prin rujeolă, s-au decis următoarele măsuri:

  • derularea unei campanii de vaccinare ROR cu o doză suplimentară la copiii cu vârste între 9-11 luni – doza suplimentară se consideră doza 0 și nu se ia în considerare la evaluarea acoperirii vaccinale cu două doze de vaccin ROR;
  • recuperarea de urgență la vaccinarea ROR pentru copiii cu vârste între 1-4 ani nevaccinați;
  • recuperarea de urgență la vaccinarea ROR pentru copiii cu vârste între 5-14 ani nevaccinați sau care nu au schema de vaccinare completă, respectiv două doze de vaccin ROR.

Aceste măsuri, care se adresează copiilor, urmăresc eliminarea riscului de îmbolnăvire, complicații și chiar deces la această categorie de vârstă vulnerabilă. Implicit, aceste măsuri vor reduce riscurile pentru sănătatea publică, fiind vorba de o boală extrem de contagioasă”, a transmis directorul executiv al DSP, dr. Anca Andrițoiu.

În timpul anului precedent, numărul cazurilor de rujeolă și pneumonie a fost ușor peste 900, însă în prezent, acesta a crescut semnificativ, depășind 30.000 de cazuri. Declinul ratei de vaccinare în rândul copiilor a contribuit la scăderea imunității la această boală.

Conform informațiilor furnizate de UNICEF, între ianuarie și 5 decembrie 2023, s-au confirmat 30.601 de cazuri de rujeolă în Europa și Asia Centrală. Această cifră este semnificativ mai mare față de cele 909 cazuri înregistrate pe tot parcursul anului 2022, marcând o creștere alarmantă de 3.266%.

Etichete

20 comentarii

  • Bine ar fi ca tema vaccinări să fie depășită la aceste înălțimi și în plin 2023, de a nu te vaccina sunt comportamente inecesare.

    2
    29
  • Domnule Levenre,încearcă sa fii explicit!Nu se înțelege nimic din ce afirmi! Eu spun clar! Dacă nu doriți sa se îmbolnăvească copiii de aceasta boala uneori grava,sa-i vaccinați!

    28
    7
    • @Pop Marius Nicolae
      Vaccinarea joacă un rol important pentru a se putea evita îmbolnăviri inecesare și bine ar fi ca să existe o ordine la/pe
      tema sănătății unde să fie înțeleasă importanța vaccinurilor din partea acelora care se neagă la ele.

      2
      22
  • @Levente !!! Clar că trăiești în România!!! Dar cel mai bine ar fi să nu mai comentezi!!! Ești penibil!!! Văd că ai inceput azi să,, inventezi,, cuvinte noi în limba română!!! Te sfătuiesc să lași baltă comentariile pe care cu,,drag,, le faci la fiecare articol!!!! Ar trebui să înveți limba țării unde trăiești!!!!

    15
    2
    • Ai dreptate ,Levente de obicei scrie anapoda rau de tot si e cam enervant. Dar faza cu painea ,parerea mea,e aiurea. Ca e romaneasca sau alta ,ce importanta are? Nu e gratis,o cumpar pe bani .Si pentru bani muncesc.
      Sper ca intelegi ce vreau sa zic.
      Fara suparare,da?

    • @ Andrei !!! Cred că inutil ar fi fost înțeles de toată lumea! ,, inecesare,, mă îndoiesc! Limba engleză nu o ,, stăpânesc,, ! Poate era mai simplu și pentru mine dacă era un exemplu din limba română!!!

      7
      1
    • Învață engleza și ți se va deschide o lume. Nu e responsabilitatea mea că nu știi engleza sau să folosești instrumente care să îți traducă în limba pe care o stăpânești. Mai puțin Facebook/Instagram/TikTok și mai mult studiu. România educată!

      1
      1
  • @ Levente!!!! Dacă ai citit comentariile și ai văzut ,, degetul,,, în jos la,, comentariile tale, sper să nu mai comentezi, până nu stăpânești limbă țării în care te-ai născut și trăiești ! Încearcă altceva! Capra cu trei iezi, Cățeluș cu părul creț, etc ! După încearcă să înțelegi un articol și chiar să-l comentezi! Sau cere cuiva să îți traducă din maghiară în română! Altfel, las-o baltă!!! Dacă nu înțelegi ce am scris, încearcă pe Google translator! Sunt o persoană din părinți maghiari! Dar trăiesc în România! Mănânc,, Pâine,, și nu pâine,, din Ungaria,, !

    6
    2
    • Andrei, să înțeleg, părinții tăi scriu și vorbesc la fel de bine ca și dl Puskas în română?

      Cred că ar trebui să fi mai sensibil și înainte de a condamna categoric pe unii oameni după scris, greșeli să citești mai mult despre bilingvism, oamenii poligloți, creierul lor procesează informația diferit decât a celor care operează într-una singură.

      Poți învăța regulile și biblia pe de rost, dar nu înseamnă decât că știi ceva..nu neapăra opera peste tot cu cunoștințele respective și nici că înțelegi lumea actuală.
      De altfel vorbind în termeni de dute-n în Ungaria demonstrezi că nu cunoști istoria propriei tale țări sau localități , sunt minorități care au construit țara pe care o numeși România iar părinții tăi, nu sunt bozgori pentru că s-au născut maghiari cu o identitate culturală aparte.
      De fapt ce e ironic tu riști să te faci tratat bozgor de vecinul tău pentru că logic chiar dacă vorbești mai bine limba română nu ai istoria familială care să te facă un Pop. Poți rămâne un Papp în acte de exemplu. La fel ca și copiii tăi.
      Când vei accepta istoria ta, vei fi un pic mai respectuos spre diferențe și efort și modul de a te adresa comporta public.
      Ai putea să începi să înțelegi, cu un articol accesibil
      https://linguisttoday.com/polyglot-brain-differences-and-what-we-know-so-far/
      Încearcă să reflectezi.
      Te-ai adresa părinților care evident fac greșeli de exprimare așa cum te adresezi dlui Levente?

      3
      5
    • Un alt articol , în engleză, dacă nu o stăpânești poți utiliza chat gpt să-ți traducă, e gratuit.
      De altfel , lumea tehnologică împreună cu inteligența artificială e deja orientată spre a produce sisteme, dispozitive user-end de traducere instantanee, între vorbitori de limbi diferite.

      https://theworld.org/stories/2020-02-11/polyglot-brain-different-mit-researchers-are-trying-find-out

      Cei care vorbesc mai multe limbi, au un creier care lucrează mai eficient cu informația de bază.
      O spune știința.

      3
      5
    • Andrei, sau mai bine Andras (Bandi), din ceea ce ai scris, înțeleg că părinții tăi sunt maghiari, dar tu ești român. Cred că părinții tăi sunt tare mândri de tine! Cât despre Levente, dacă bine îmi aduc aminte, a scris odată într-un comentariu că nu mai stă în România de mulți ani. Poate chiar acest ziar și comentariile pe care le scrie îl ajută să nu uite complet limba română. Ar trebui apreciat că vrea să exerseze limba română. Și acest om nu a jignit niciodată pe nimeni, nici când îl jignesc alții. Fiți mai înțelegători și mai buni cu semenii voștri. Dacă redacția a aprobat comentariile lui, înseamnă că nu încalcă nicio regulă.

      1
      1
  • @ Levente! @ CC (lai coborât jos pe Pământ, zbura înalt de tot…
    😃 ) Citat din comentariul,, Levente,, ! Tot acolo sunt Levi! Părinții mei vorbesc și scriu perfect în limba română! Asta este pentru CC ! Amândoi lucrează în învățământ de peste 30 de ani! Nu cred că trebuie să fii doctor docent să faci un comentariu simplu și la obiect!

    3
    1
    • Andrei,
      După declarația ta, părinții tăi lucrează în învățământ, înseamnă că au avut acces la educație specializată, examene , au un parcurs de viață pe care nu toți îl au identic. Unii ar spune privilegiați dintr-un punct de vedere. Însă pentru că tot tu ai adus pe părinții tăi în discuție(aici pe internet e simplu de inventat genealogie sau povești neverificabile pentru persoane care manipulează) poate vei găsi timp să-i întrebi care e opinia lor profesională pentru care minoritățile nu reușesc să vorbească, comunice corect în limba majoritarilor.
      Iar apoi să ne transmiți și nouă, concluziile.
      Ca să avem ce învăța, e o atitudine diferită față cea de a judeca.
      La scurt, de unde ai atitudinea xenofobică?
      Referirea la Ungaria.
      Nu cred că din educația parentală.
      Sincer mă îndoiesc că părinții tăi sunt maghiari.
      Ai fi semnat Andras , în opinia mea.
      Ceea ce conduce la următoarea întrebare.
      Ce te deranjează.
      Cuvintele atipice inexistente, gramatica-structura formulării frazelor la dl Levente?
      Ar mai fi și o întrebare adițională.
      De ce în caz ipotetic ești persoana gata să tolereze româna stricată a Prințului Nicolae vs limba română alterată a domnului Levente?

      1
      1
  • De fapt, Andrei, există un studiu devenit referință despre modul în care copiii proveniți din minorități se raportează la majoritatea așa zis impus normală. Că studiul a fost făcut ca să verifice încrederea de sine a copiilor , adresând o diferență vizibilă și anume culoarea pielii, foarte bine ar putea fi a adresat și pe alte diferențe.
    https://www.naacpldf.org/brown-vs-board/significance-doll-test/

    Iar mai târziu, un experiment ultrarepetat a fost folosit pentru a dovedi importanța pe care o are autoritatea și educația la clasă în a dezvolta-inhiba încrederea de sine , pe baza unui criteriu arbitrar.

    Iar pentru a înțelege diferența asta între ceea ce categorisim Noi și Ei, care e universală,ai putea învăța aici..merge până la nivel biochimic, oxytocina.

    https://youtu.be/14XSzWT4vI0?si=hlnbq111wqjbPHwF

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.