Taxa de salubrizare, majorată substanțial începând cu anul viitor de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri, va fi pentru pentru locuitorii din Bistrița suportată atât de ei, cât și din bugetul local. Consiliul Local Bistrița, în ședința de joi, a decis să plătească diferența între noile tarife aprobate de ADI și vechile tarife din bugetul local.
”Nu-i de dorit să mai iasă PSD în spațiul public și să sperie cetățenii, așa că trebuie să precizăm că, în urma noilor tarife aprobate de ADI Deșeuri – pe care noi nu le-am aprobat – tarife care au crescut foarte mult (cum ar fi tariful pentru colectarea deșeurilor reciclabile care este dublu comparativ cu cel pentru gunoi menajer), adică noi trebuie să facem un efort pentru a colecta selectiv, să punem plasticul la plastic și hârtia la hârtie, dar plătim dublu ca să le ridice. E decizia PSD, că până la urmă acolo e Consiliul Județean, și ADI, și Vitalia, vreau să asigur cetățenii că vor plăti 11,5 lei taxa specială de salubrizare chiar dacă în urma majorărilor substanțiale, cu concursul PSD, pe noi ne costă 24,75 de lei/persoană. Diferența o vom subvenționa din bugetul local. Cetățenii vor plăti o taxă de salubrizare echivalentă cu cea de anul acesta”, a spus Sorin Hangan.
Conform deciziei ADI Deșeuri, cuantumul taxei speciale de salubrizare începând cu anul 2024, pentru fiecare categorie distinctă de utilizatori şi tipuri de deşeuri, inclusiv cota aferentă contribuţiilor legale la Fondul de Mediu, ar fi trebuit să fie după cum urmează:
- Taxă utilizatori casnici din mediul urban: 24,75 lei/pers/lună (cu TVA )
- Taxă utilizatori non-casnici – deşeuri de plastic plus metal, hârtie plus carton şi sticlă: 1.595,28 lei/tonă; (cu TVA)
- Taxă utilizatori non-casnici – deşeuri reziduale, inclusiv a reziduurilor menajere și similare și a altor deșeuri colectate separat decât cele de hârtie, metal, plastic și sticlă: 981,88 lei/tonă. (cu TVA)
În Comisia economică a Consiliului Local, s-a propus ca utilizatorii persoane juridice, adică operatori economici, instituții publice, ONG-urile altele decât asociațiile de proprietari-locatari, cabinetele de avocatură, birourile notariale, de expertiză, birourile executorilor judecătorești, cabinetele medicale vor plăti o taxă de salubrizare de 24,75 lei/persoană/lună. Utilizatorii noncasnici vor plăti pentru deșeuri menajere 981 lei/tonă cu TVA, iar pentru cele reciclabile 1595, 28 lei/tonă cu TVA.
Amendamentul Comisiei economice a fost asumat de Comisia de urbanism și de cea juridică.
Consiliul Local a aprobat ca taxa de salubrizare să rămână la nivelul celei din 2023 cu voturi 16 ”pentru” de către consilierii PNL, USR, UDMR și PV. Consilierii PSD nu au fost prezenți la ședință.
PSD Bistrița a transmis următorul comunicat:
”Ce uită să ne spună sau nu vrea să ne spună domnul viceprimar Hangan când arată cu degetul către Consiliul Județean, ADI și PSD și ne vorbește de taxa de salubrizare de 27 de lei/ persoană/ lună este faptul că în Municipiul Bistrița, produc deșeuri 80 000 de oameni și plătesc taxă de salubrizare doar 55 000 de persoane. Puneți-i la treabă pe cei de la Direcția de Impozite și Taxe, domnule viceprimar, să-și facă datoria și să impună taxa de salubrizare tuturor persoanelor ce trăiesc și produc gunoi în acest oraș!
E în logica elementară că dacă împărțim costurile de salubrizare a orașului la mai puțini oameni, ei vor plăti o taxă mult mai mare. Dacă dăm o căutare pe Google e simplu să vedem că Bistrița e dată cu 94 000 de locuitori. Nu om fi noi atâția, dar 80 000 indubitabil suntem. Deci 25000 de bistrițeni nu plătesc taxă de salubrizare. Cine e de vină domnule viceprimar? Bistrițenii vă plătesc salariul pentru a administra bine și corect acest oraș.
Totodată, domnul viceprimar se bate cu pumnul în piept și se laudă că în Consiliul Local Bistrița nu s-au aprobat tarifele de colectare a deșeurilor municipale, dar nu ne spune că cei din PNL au votat fără să respire majorarea tarifelor pentru curățenia orașului și măturatul stradal, pentru același operator, numai cu o lună în urmă. Când a fost vorba de contractul Primăriei cu Supercomul ați votat tarifele, când e vorba de contractul ADI-ului cu Supercomul, arătați cu degetul către PSD.
De asemenea, domnul vice Hangan ne spune public, că plătim un tarif mare pentru colectarea deșeurilor reciclabile, dar el știe foarte bine că acest tarif este plătit operatorului de colectare doar pentru 30% din deșeurile reciclabile colectate de la populație, respectiv cele care se pot valorifica prin vânzare către reciclatori, restul de 70% din deșeurile colectate ca și reciclabile, sunt plătite operatorului la tarif de deșeuri reziduale. Din valorificarea deșeurilor ADI-ul a virat în ultimii doi ani 13 miliarde vechi doar primăriei Bistrița. Haideți să fim corecți domnule viceprimar și să privim lucrurile în mod obiectiv! De Crăciun să fim mai buni și mai corecți!” – Augusta Lucia Săsărman, consilier local.
Hangan arata bine și mai mare rușinea sa le fie incapabililor lui Suciu. Sa meargă toți la reciclare sa învețe a deosebi alba de neagra. Știu ei unde ar face cursuri.
Am căutat tarifele din țara (comuna) în care locuiesc eu ;
Citat: o familie formată din 4 persoane, care locuiește într-o casă de mărime medie plătește 29.000 lei/an la apă, salubrizare, încălzire, electricitate.
Apa 2000 lei pe an
Canalizare 4000 lei pe an
Incalzire centralizata (RATX) 10.000 le pe an
Electricitate 9000 lei pe an
SALUBRIZARE : 4000 lei/an
Deci 333 lei e salubrizarea pe luna.
Cum sa platesti 11 lei/luna, adica de 30 de ori mai putin decat platesc eu? Sunt oare salariile in Romania de 30 de ori mai mici ca in Danemarca? Nu!
24 lei e pretul corect! Nu trebuie subvenționat!
E o greșeală să plafonezi, să subvenționezi la toată lumea. Statul și primăriile nu-și permit acest lucru, costă zeci de miliarde!
Am văzut bugetul de stat pe 2024 și 5% e alocat pt plata creditelor și a dobânzilor la credite, E mai mult decât Bugetul Apararii, sau Bugetul Educatiei sau Bugetul Sanatatii !!!!
Oamenii trebuiesa plateasxa pretul REAL si doar cei care sunt foarte saraci sa beneficieze de ajutor din partea autoritatilor sa-si plateasca facturile.
In acest fel statul reducere cheltuielile cu subventiile la jumatate.
Dacā nu credeti ca o familie din Danemarca plateste 29.000 lei pe an la apā, canslizare, salubrizare incalzire centralizata si Energie electrica;
https://www.fh.dk/nyheder/nye-forsyningspriser-for-2024
Fă bine, taci!
mama ei de aritmetica …
cf postarii si sursei: salubrizare = 5734 DKK/an/4 pers.
5734 DKK = 3830 RON
3830RON / 4 pers / 12 luni = 79.8 RON/pers/luna
unde e diferenta de 30 ori?
bine ca stii sa dai lectii si sa compari mere cu pere…
Foarte bine zis, să vină acasă până nu uită limba română.
Voi ăștia de la gunoaie vă plângeți ca sunt majorări și sunt și sunt.
Luați situația reală din teren
E doar un exemplu
Voi calculați 24 lei de persoană pe an asta însemnând 288 lei de persoană cu 4 membri ar fi 1152 lei pe an
Eu spre exemplu stau maxim 60 de zile pe an acasă și plătesc cat unu care produce deșeu zi de zi
Practic luați niște bani degeaba,efectiv degeaba
Sunt obligat să-i plătesc pt ca în lipsa contractului,în alea 60 de zile împărțite peste an,stau cu gunoiul în fața porții
Și pot spune ca cel puțin 20% din populația județului îi în aceiași situație
Faceți 2-3 calcule simple și vedeți câți bani vă intră în buzunar de pomană
Nu vă mai cacati pe voi ca vă ungeți și pute
E călduț în prima faza dar mai apoi tot rece ajunge
„(cum ar fi tariful pentru colectarea deșeurilor reciclabile care este dublu comparativ cu cel pentru gunoi menajer), adică noi trebuie să facem un efort pentru a colecta selectiv, să punem plasticul la plastic și hârtia la hârtie, dar plătim dublu ca să le ridice.”
Păi nu trebuiau să scadă reciclând plasticul, hârtia, metalul etc? Propaganda așa ne zicea, ha-ha. Când mai citiți „politici verzi”, „energie verde și curată”, ”contoare smart” și așa mai departe, în secunda 2 trebuie să vi se aprindă beculețul în creier că urmează o țeapă pentru populație într-un fel sau altul, sigur, mascată frumos prin cuvinte ca ”progres”. ”Progresul” e bun doar, nu? Sigur, ”ei” se referă la un tip de ”progres”, iar voi înțelegi altul. ”Eroare de comunicare” ar zice unii.
Trebuie doar să vă uitați ce s-a întâmplat mai la Vest de România și aveți și traseul pe care România îl va urma.
(Războiul între săraci continuă…)
Câtă manipulare și nesimțire pot avea politrucii ăștia. Că gunoierul șef ciuclea cere mereu, mereu mai mulți bani, nu-i nimic nou sub soare. Se știe, prost nu-i cel care cere, prost îi cel care dă. Bine, când dai din banii cetățenilor, pentru avantajele tale, se cheamă hoție și nu prostie. Peste tot în lumea civilizată, plătești cât gunoi produci, cântărind la ridicare pubela cu menajer, iar reciclabilul nu se plătește, deoarece se valorifică ulterior. Teoretic, așa se întâmplă și la noi, doar că se cântărește la poartă la Tărpiu, iar acolo cei doi gunoieri, Supercom și Vitalia, au tot interesul să fie cantitatea, respectiv greutatea cât mai mare, că în funcție de asta facturează către primării, care plătesc ca prostul, cât zice hoțul, împărțind banii pe număr de locuitori. Nu-i normal, ca un om, care colectează selectiv, face compost, reciclabilul îl valorifică la alți operatori, să plătească la fel ca alții care produc deșeuri de 10, sau 100 de ori mai mult. Iar de aducerea Supercomului în Bistrița, se face vinovat 100% Ovidiu Crețu, care a fost coleg de ,,dormitor” în Senatul României cu ciuclea și care era ,,întâmplător” președintele ADI Deșeuri, Radu M. fiind în concediu, când s-a reziliat contractul cu Vitalia și s-a încheiat cu Supercom. Ovidiu Crețu și azi câștigă după Supercom, deoarece toți angajații Suprcomului, fac medicina muncii la cabinetul particular al doamnei Crețu. În rest, praf în ochii noștri, aruncând vina de la un hoț albastru, la unul roșu. Ar mai fi multe de zis, cu argumente, dovezi, dar eu nu-s DNA, ori organ de anchetă, doar numa zâc, dar știu ce zic.
Am urmărit ședința CL cu majorările de tarife salubrizare și în care Hangan striga că nu voi vota creșterea , după 20 minute a primit telefon că deja sa votat creșterea.
Doar imagine și campanie.
Degeaba, nu te mai votez veci.
Asa santeti de 33 de ani de la revolutie. Aruncati vina unul pe celalat. Santeti toti lla fel. Ahtiati dupa putere. Niste ”Gunoaie” toti la un loc….pe valea Tarpiului va este locul