Primăria Bistrița organizează în data de 29 ianuarie 2024, ora 15:00, licitație deschisă pentru atribuirea contractului de achiziție publică de servicii având ca obiect ”Elaborarea și transpunerea în format GIS a Planului Urbanistic General al Municipiului Bistrița”, valoarea estimată fiind de 3.184.986,9 lei fără TVA.
Proiectul este finanțat din PNRR.
Elaborarea Planului Urbanistic General presupune revizuirea reglementărilor urbanistice, a indicatorilor urbanistici propuşi şi a prevederilor planului iniţial, prin aducerea acestora în acord cu legislaţia în vigoare, tendinţele de dezvoltare şi cerinţele de dezvoltare durabilă socio-economice şi de mediu actuale, precum şi actualizarea listei de proiecte de investiţii necesare pentru implementarea viziunii de dezvoltare, în baza unor studii de specialitate şi a analizei gradului de implementare a planurilor urbanistice în vigoare şi a impactului acestora la nivelul localităţii.
Obiectivele urmărite prin elaborarea PUG sunt: optimizarea relaţiilor localităţii cu teritoriul administrativ şi judeţean; stabilirea şi delimitarea teritoriului intravilan; stabilirea şi delimitarea zonelor construibile; stabilirea şi delimitarea zonelor funcţionale; stabilirea şi delimitarea zonelor cu interdicţie temporară sau definitivă de construire; stabilirea şi delimitarea zonelor protejate şi a zonelor de protecţie a acestora; stabilirea cadrului de modernizare şi dezvoltare a echipării edilitare; evidenţierea deţinătorilor terenurilor din intravilan; stabilirea obiectivelor de utilitate publică; stabilirea modului de utilizare a terenurilor şi a condiţiilor de conformare şi realizare a construcţiilor.
GIS (Geographic Information Systems) este un standard de codificare a informațiilor geografice într-un fișier digital.
Luna trecută, Planul Urbanistic General (PUG), aprobat în 2013 și avizat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a fost prelungit cu 5 ani prin votul Consiliul Local Bistrița.
Inainte de toate trebuie organizata o dezbatere publica in care bistritenii sa fie consultati si ascultati ca sa nu se trezeasca cu surprize neplacute. Nu blocuri intre casa si nici in apropierea padurilor urbane la mai putin de 100 M de liziere. Atentie mare si la livada cu Peri SECULARI. Mai sunt o groaza de propuneri si de alta natura care merita spuse.
Pai din ce zici tu , eu care mi- am cumparat cu buna credință un teren langa o liziera de padure… ( care a costat cat un apartament in mijlocul orasului) sa nu imi mai fac casa sau cum? Eu l am cumparat ca sa scap de toata agitația din oras… si sa nu mai stau cu toți nebunii la un loc. Mai gândește-te ca in cazul meu mai sunt o gramada de proprietari de terenuri si nu le cade bine asemenea idei.
Elaborarea unui nou Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului Bistrița este o necesitate, având in vedere că actualul PUG a fost realizat in anul 2013 sub vechea administratie si de atunci a fost prelungit in repetate randuri, desi s-au inregistrat mari carente la capitolul urbanism.
(Vezi: https://timponline.ro/ovidiu-cretu-despre-actualizarea-planului-urbanistic-general-ce-prevede-noul-pug/)
Este suficient să amintim că în 28 ianuarie 2010, în timpul primului mandat al primarului CRETU, consilierii au votat în unanimitate pentru transformarea Dealului Codrișor în zonă de agrement și au adoptat un PUZ în acest sens. Numai că la scurt timp, in septembrie 2010, la câteva luni după aprobarea PUZ-ului respectiv Crețu s-a sucit și de-atunci timp de trei mandate a tinut-o langa pentru realizarea unui drum cu două benzi prin mijlocul pădurii Codrișor. Atunci Crețu a facut o mica excrocherie astfel ca Pădurea Codrișor să rămână în extravilan, aceasta fiind o condiția obligatorie pentru realizarea centurii. Si iată că dintr-o prostie orasul Bistrita a ramas si fără centură ocolitoare, dar si fără o zonă de agrement amenajată pe dealul Codrișor.
Este doar un exemplu din multe altele pentru care Consiliul Local ar trebui să ia în calcul datele cuprinse în Planurile Urbanistice Zonale ”Codrișor” I și II aprobate conform HCL din 2006 și 2010, să completeze prevederile din documentaţia de urbanism in elaborarea unui nou Plan Urbanistic General al municipiului Bistriţa.
De asemenea este imperios necesar sa fie incluse in intravilan zonele in care s-a extins orasul in ultimii ani.
SERGIU. Semnalul amenajarii padurii Codrisor ca si Zona de agrement a fost dat de Florin Chereji si colegii de la Bistrita Civica, si au fost deja alocati 170.000 lei pentru primele amenajari. Asta doar asa ca o aducere minte fata de cum stau lucrurile.