Economie

Ultimele zile în care locuințele sunt mai ieftine. Ce se va întâmpla de luni

Sunt ultimele zile în care oamenii care vor să își cumpere o locuință nouă au șansa să dea mai puțini bani de ea. De luni încolo, crește TVA-ul de la 5% la 9%, iar prețul pentru imobile va fi mai mare. Dezvoltatorii imobiliari le promit însă celor care semnează un precontract că vor plăti prețul de anul acesta.

”Din păcate, decizia Guvernului de a majora cu 4% TVA-ul la locuinţe va afecta preţurile apartamentelor în toată ţara. Şi când vorbim de zeci de mii de euro, orice procent contează…Aşa că, dacă eşti în căutarea unui apartament, nu amâna pentru la anu’ ce poţi face acum!”, anunță dezvoltatorii imobiliari pe paginile lor de socializare.

Din 1 ianuarie 2024, în baza Legii nr. 296/26 octombrie 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, se majorează cota de TVA de la 5% la 9% pentru livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.

Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei. Prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege și livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice.

Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare. Orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%.

Totodată, începând cu data de 1 ianuarie 2024, prin aceeași lege se modifică definiția pentru “locuințe care în momentul livrării pot fi locuite ca atare,” fiind introduse noi condiții, referitoare la finisajele exterioare și interioare, la instalaţiile sanitare şi obiectele sanitare, precum și la instalaţiile electrice (inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/comutatoare şi prize), ce trebuie să fie îndeplinite de locuințe la data livrării pentru ca operațiunea să fie supusă cotei reduse de TVA de 9%.

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, se va aplica în continuare cota redusă de TVA de 5%pentru livrarea de locuinţe eligibile pentru cota redusă de TVA, dacă în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 au fost încheiate acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe;

Persoana fizică poate achiziţiona, în perioada 1 ianuarie -31 decembrie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă cu cota redusă de TVA de 5% ( dacă în anul 2023 au fost încheiate acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe ) sau 9% conform noilor dispoziții din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin Legea nr. 296/2023.

În luna noiembrie a.c., în Bistrița-Năsăud s-au vândut 131 de apartamente.

Etichete

13 comentarii

  • Preturile sunt pentru aia care muncesc in vest sau trag sfori pe acasa. Cei care au salarii modeste doar viseaza la apartamente noi. Daca luam schitele de la apartamente nu vedem ceva util, spatiu mic si multi bani. In zona mall sunt multe apartamente care stau goale. Sa muncesti din greu si sa bagi banii in apartamente lasate goale nu este o idee buna. Mai bine iti traiesti viata ca cei din vest. Romanul lucra o viata doar sa stranga averi. Vestita comuna Certeze din maramures are vile care mai de care… dar care stau goale aproape 12 luni din an. Multi nu vor sta permanent in ele pentru ca nu mai apuca…. Daca muncesti si nu vezi lumea ai muncit degeaba. Averile sunt pentru cativa ani… nu sunt duse in eternitate, deci….?

    44
    3
  • ,,vezi ., că iară s-o scumpit salama! -apoi poate s-o scumpească cât vor ei, ca eu tot de 5 lei îmi cumpăr ” Ceva asemănător e și cu locuințele. Dacă cererea e mare, are lumea bani, ele vor fi scumpe și invers. Cu toată creșterea TVA-ului, se pot și ieftini în următoarea perioadă, deoarece banii se pare că vor fi tot mai puțini, în țările unde muncesc ai noștri toate s-au scumpit, tot mai mulți iau decizia să rămână acolo, așa ca le vor cumpăra politicienii, să aibă unde caza asiaticii. No, numa zâc.

    31
    2
  • Prin 2050 toate aceste cutii vor deveni viitoarele GHETOURI din Romania si vor fi locuite de refugiatii climatici si economico-sociali veniti aici exact ca in perioada marilor migratii ale cetelor de goti, ostrogoti, huni, slavi, musulmani, tatari,mongoli etc. Nu o spun eu ci istoricii si INS din Romania si UE.

    20
    17
    • Dar până atunci trebuie să avem unde locui. Oricum Dvs nu mai apucați 2050, nu vă faceți probleme. Vom vedea atunci ce vom face cu aceste apartamente.

      13
      12
  • Cand omul a facut un ban in strainatate as zice ca nu merita sa ii tina la banca. E mai profitabil sa investesti intr-o casa sau apartament. In strainatate nu iti ajung ptr o locuinta. Orice cetatean al judetului nu isi cumpara casa sau teren la tara. Cumpara in Bistrita. De aici si cererea de locuinte ieftine si nelocuite. Candva vor insemna mai mult decat un depozit la banca cu dobanda spre zero.
    Cei ce au mai multi bani cumpara in Cluj.Nu suntem noi cei care sa le spunem bistritenilor ce sa faca cu banii lor.

    6
    6
    • Nu au timp ca trebuie sa munceasca sa stranga averi. Averi pe care le dau dezvolatorilor sa le construiasca apartamente care mai apoi stau goale. Cei care castiga bine doar din pix sunt agenturile imobiliare, care au facut doar sa scumpeasca piata ca doar si gura lor trebuie sa manance zece paini. In romania toti vor averi si n-au timp sa se bucure de viata. In tarile din vest lumea isi traieste viata. Intinde-te atat cat este plapuma ca nu traiesti 200 de ani. Unii viseaza sa ajunga faraoni de la averile stranse dar intr-o zi (1 – 20 de ani) tot vor muri iar banii ii vor lasa la poarta cimitirului.

  • Prima dată ,migratorii se vor stabili in șandramalele fara autorizatie si asa e si normal ,mai ales ca nu cred ca pana in 2050 o sa apara motivarea instantei ,aia pe care o astepti tu,poate alta pe care nu o sa vrei sa o faci publica.Probabil vor fi asiatici care gatesc la ceaun in curte.După ce ti ai chinuit vecinii din curte ,ba cu terenul ,ba cu partidul la tine acasa ,or mai avea bieții de ei si concursuri sefi la cuțite.

    9
    4
  • Multumiti din inima partidului pentru scumpiri. Scumpirile locuintelor se datoreaza exclusiv guvernului care a marit impozitele si taxele pe proprietate, pe munca, pe afaceri, TVA-ul, a scumpit gazul, curentul si carburantii. Nu pacaleli cu piata mondiala si liberalizarea ca la noi pe energie este instituit monopolul statului care este singurul proprietar si aproape singurul producator! Multumiti lui Ciolacu, noul Dragnea de Buzau secondat de neterminatul Ponta!

    14
    3
    • …degeaba dai vina pe guvernul non sens sau pe parlamentarii care s incopetenti! Asta se vrea!
      Astia nucau nici un program, nici o idee pe termen lung, sunt cum bate vantul!
      Fara prosti nu avem evolutie!
      Mergi intr un sat…si vezi pretul pamantului…taranul…daca creste tarata creste si carnea!
      Romania nu prea mai produce mare lucru si toate preturile se duc spre cele de afara ca dexacolo vin…acolo vor ajunge si locuintele!
      Daca ne izolam ca Coreea de nord aveam preturile din 89!
      Asta sa vrut in 89! Piata de consum plina de sclavi!

      5
      3
  • Gingis Han esti defazat complet de la subiect. Totul s-a incheiat asa cum era de asteptat in favoarea mea dupa acte. Eu nu am chinuit pe nimeni in proprietatea mea, INVERS da, asa s-a intmplat timp de 15 ani. Ocupa-te de nevoie tale nu de ale mele.

    7
    7
  • Noi cu PSD in frunte vom avea victorii multe! Pana la sapa de lemn mai este putin. O vom lua cu totii pe urma Teleormanului si Vasluiului. O tara de asistati social si de bugetari, toti cu mana intinsa si cu capul plecat. Vom fi o tara de slugi stapanita de imbecili ca Buzatu, Arsenie- Ciorapel, Valcov, Dragnea, Ciolacu si multi altii ca ei.

    18
  • Motto:
    „ACESTI IMBECILI CARE NE GUVERNEAZA „-
    (Andre Santini -Manual Lucid si Autocritic pentru Uzul Oamenilor Politici, Editura Amarcord, 1999)
    Titlul cărtii lui Andre Santini se potriveste perfect guvernărilor actuale. Premierul Marcel Ciolacu declarat de mai multe ori că nu vor creşte taxele şi impozitele anul viitor şi nici nu vor fi introduse taxe noi, ceea ce e o mare minciună. Ciolacu uită că guvernul și-a angajat răspunderea la finele lunii septembrie pentru Pachetul de măsuri fiscale care prevede taxe noi, taxe crescute, facilități eliminate care intră in vigoare cu incepere din 1 ianuarie, 2024, astfel:
    -Microîntreprinderile plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30% ;
    -Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri;
    -Băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri, în 2024 și 2025, iar în 2026 vor reveni la o taxă de 1%;
    -Companiile din petrol și gaze cu afaceri peste 50 milioane de euro vor plăti impozit suplimentar de 0,5% pe cifra de afaceri;
    -Scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei;
    -Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS;
    -Crește TVA pentru anumite produse; (inclusiv creșterea TVA-ului pentru locuinte de la 5% la 9%)
    -Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor plăti un impozit special;
    -Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei;
    -Pentru PFA, se menține sistemul actual de plafoane de 6-12-24 salarii minime, dar se introduce un plafon suplimentar de 60 de salarii minime;
    -Veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%;
    Fondul Monetar Internațional (FMI) a criticat taxa de 1% pe cifra de afaceri și a afirmat că politica fiscală trebuie să fie mai predictibilă.

    5
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.