Casa Națională de Pensii a făcut o serie de precizări cu privire la noii indicatori utilizați în sistemul public de pensii pentru anul 2024, ce se aplică începând cu data de 1 ianuarie.
I. Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de:
• 7.567 lei – începând cu 1 ianuarie 2024.
II. Cotele de contribuţii de asigurǎri sociale sunt următoarele:
• 25% – datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale;
• 4% – datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
• 8% – datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
• 20,25% – datorată de către persoanele fizice care realizează la locul unde se află funcția de bază, venituri din salarii şi asimilate salariilor în baza unor:
• contracte individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectoarele construcții, agricol și industrie alimentară, și care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 și 7 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare;
• contracte individuale de muncă, rapoarte de serviciu și unele statute speciale prevăzute de lege, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator și care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru veniturile lunare brute de până la 10.000 lei inclusiv.
• 25% – datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială.
Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 4,75% și este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale.
Mențiune: În situația participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, la determinarea punctajului realizat în sistemul public de pensii pentru lunile în care aceştia contribuie la aceste fonduri, se utilizează un indice de corecţie de 0,81000.
!!!! Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, pentru care se datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat, în baza:
• contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectoarele construcţii, agricol și industrie alimentară;
• contractelor individuale de muncă, rapoartelor de serviciu sau a unor statute speciale prevăzute de lege, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator;
Sunt scutite de la plata acestei contribuţii pentru veniturile lunare brute de până la 10.000 lei inclusiv.
Pot opta în scris, la angajator, pentru plata cotei de 4,75% datorate la fondul de pensii administrat privat.
Pot renunța la opțiunea de mai sus, prin depunerea unei solicitări în scris la angajator.
III. Începând cu 1 ianuarie 2024:
• Venitul minim lunar asigurat în baza contractului de asigurare socială este de 3.300 lei (valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată începând cu data de 1 octombrie 2023). Cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 825 lei.
• Valoarea punctului de pensie este de: 2.032 lei.
• Indicele de corecţie utilizat pentru determinarea cuantumului pensiei este de 1,41.
• Cuantumul ajutorului de deces este de:
7.567 lei – în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
3.784 lei – în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.
IV. Indemnizaţia socială pentru pensionari este de 1.281 lei.
V. Indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate este de 1.626 lei.
Alte precizări:
Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.
Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei NU sunt supuse impozitării cu 10%.
Persoanele fizice cu venituri din pensii beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
Câştigul salarial mediu net utilizat la calculul impozitului pe venitul din pensii de serviciu este de 4.426 lei.
Începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost stabilit la 4.582 lei. Această prevedere se aplică doar în cazul domeniilor de activitate prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru sectorul agricol și industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost stabilit la 3.436 lei. Această prevedere se aplică doar în cazul domeniilor de activitate prevăzute la art. 60 pct. 7 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Aceste valori sunt reglementate, după caz, prin următoarele acte normative:
– Legea nr. 422/2023 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024;
– Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
– alte prevederi aplicabile în anul 2024.
Foarte bine se intampla cu ceea ce primim in comunicat. Aseara la PRO TV dupa un sondaj al EURO-stat UE ne comunica faptul ca peste 75 % din populatia Romaniei de toate varstele sunt multumiti cu traiul zilnic in tara noastra si se spera la o reducere a emigratiei romanesti pe continent. Aceste declaratii au devansat tari ca Italia, Germania si Franta si Romania este inaintea lor la aceasta perceptie luata proaspat de la popor.
Cine nu crede sa verifice stirea pe internet.
Felicitari Guvernantilor care reusesc ca in tara asta sa fie o oaza de stabilitate si vedem ca se incearca sa se rezolve in bine si pretentiile fermierilor si transportatorilor.
Romania demonstreaza ca aici fara fite prea multe se poate trai linistit si bine.
In declarații devansam pe toata lumea.Depinde in ce medii se fac sondajele.Daca fac sondaje intre magistrati si aristrocratia bugetara procentul e mic si ăstia sunt nerusinati.Daca se face sondajul in medii cu educatie precara ,astia sunt multumiti ca au cu ce umple mațul .Stabilitate in ignoranta si tupeu de golani si fanfaronada ,asta a reusit guvernul de sekuristi pe care i lauzi ,ca un cadru de nadejde care percuteaza la ordin.
De ce ati dat minusuri domnului Balan care este un vesnic optimist? Ne punem din nou, mereu, cenusa pe cap, ne plangem soarta, ne lamentam, …… gasim mereu defecte…. Nu incercam sa iesim prin gandirea si actiunile noastre din acest carusel plin de pesimism si inchistare! Pai ,in acest fel fratilor, nu putem face saltul atat de necesar iesirii din spirala neputintelor! Daca,fiecare dintre noi, nu incearca sa vina cu ceva palpabil, capabil sa ofere societatii,comunitatii,o valoare cat de mica,dar valoare(idee, gand, fapta),ramanem incremeniti „‘in proiect””…..De meditat….
Nu toți am fost nomenclaturişti-securişti să avem pensi nesimțite pentru acea suntem nemulțumiți.
Dom. doctor, n-are rost să-l aperi pe Bălan, oricine îndrăznește să aibă altă părere față de el, e jignit și insultat de acest individ. Și normal că Bălan e optimist, la ce pensie specială are…
Felicitări domnului MNP și domnului Bălan Marius pentru comentarii! Ambele comentarii sunt pertinente! Iar pentru întrebarea domnului MNP îmi permit să răspund eu! Într-un comentariu al meu i-am,, spus,, domnului Bălan ca să posteze sub un pseudonim, deoarece se pare că numele dansului îi aduce comentarii negative! Nu este normal,dar se pare că are mulți,, prieteni,, ! Greu de înțeles, dar tot timpul așa se întâmplă la comentariile dumnealui! Felicitări amândurora!
Păi chiar postează sub pseudonimul de veveritz etc şi atunci îşi ia minusuri cu nemiluita.
Nu e o solutie buna ca domnul Balan sa comenteze sub alt nume pentru ca il cunoastem ca ne jigneste oricum…facandu ne…analfabetzi functionali!
Vorba aia…te cunoastem cum deschizi gura!
Draga ANDREI. Atata timp cat tatal si mama mea s-au gandit sa ma boteze si sa ma inregistreze cu doua nume frumoase nu am de ce sa ma ascund in fata nimanui. Fac parte dintr-o alta generatie educata cu simtul raspunderii si asumarii numelui. Eu iau de bune si comentarile negative al unor bieti si nefericiti carcotasi, si ele vin pe o alta turnanta cea politica intrucat din 2007 pana in 2020 am condus totusi doua partide politice PER si PV. Sunt convins ca cei care imi aduc jigniri sunt fostii adversari politici de mana a treia.
Astept totusi ca din postarile mele documentate de fiecare data cine are intelegere sa traga niste concluzii si daca fiecare ne corectam atitudinea atunci este bine.
Nu ma dau atotstiutor ,insa citesc mult, ma documentez si sunt prezent atunci cand este cazul in viata administrativa a orasului cand Primaria invita contribuabilul la discutii.
Multumesc ANDREI pentru aprecierile tale.
Poate că citeşti mult, problema este ca să şi înțelegi ce citeşti.
PS. Ai condus două partide spre desfințare PNL şi PV ( pe primul la desfițat tu singur pe celălalt tot tu lai vândut PNL-ului ) cu tine au avut aceeaşi soartă ca PNȚ amicul tău de aici ( Marius şi el ) ştie mai bine şi el cum se face treaba asta .
Stimati colegi in d-ale comentatului.
Daca ati observat voi si chiar aveti o intelepciune la voi, eu raspund fix cu aceasi moneda si va fac analfabeti functionali doar pe cei care imi pun in carca niste aberatii intolerabile.
Unii spun ca am distrus orasul prin propunerile mele, altii ma fac chiar aici ca sunt detinator de pensie speciala si ca am fost informator si securist daca am muncit la ROMTELECOM.
Desi am explicat de zeci de ori ca nimic nu este adevarat din aceste scorneli am spus clar ca am candidat din 2007 pana in 2020 si comform legii si a CODULUI PENAL am completat o declaratie ca nu am fost membru al SECURITATII COMUNISTE si nici COLABORATOR, totusi unii nu au inteles asta.Cine nu a candidat nu a vazut cum apare un dosar de candidat.
Ei bine cei care continua sa imi aduca astfel de acuze sunt pentru mine niste ANALFABETI FUNCTIONALI , deoarece numai nu inteleg cele spuse de mine si nici faptul ca nu am fost platit din bani publici si ceea ce am propus sunt doar activitati civice pe care oricine le poate practica. Aici sunt vreo 3-5 papagali care se iau unul dupa altul inventand povesti despre mine, ai normal ca reactionez cand trebuie.
O Zi Buna tuturor !
PAREREA ta este departe de adevar. Am plecat de fiecare data prin DEMISIE din cele doua partide si in nici un caz nu aveam cum sa vand o filiala judeteana cu totul. In cazul PER-ului fiind presedinte la municipiu nu la judet.Oricum ambele partide au stat gratis cu sediul in casa parintilor mei fara sa dea un leut, si nici nu am cerut asta.
Ca dupa plecarea mea cele doua partide sunt la pamant fara activitate si implicare , asta este cu totul altceva si perfect adevarat si sesizabil.
Ce arata asta ?
Fara mos Balan baietii au intrat la apa in cele doua partide si vei vedea ca nici consilieri nu vor mai prinde la Bistrita si cam peste tot.
Asta-i adevarul politic draga parere. Nu te pricepi la politica scrie despre altceva.