Economie

Vânzările de terenuri agricole au scăzut simțitor. Cât a costat hectarul

Vânzările de terenuri agricole au scăzut simțitor în județul nostru, însă tranzacțiile care s-au făcut au fost la prețuri bune, arată datele Agenției de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și ale Institutului Național de Statistică.

Conform surselor citate, în județul Bistrița-Năsăud s-au vândut, în ultima lună din anul trecut, 62 de terenuri agricole, mai puține decât în noiembrie când au fost făcute 85 de tranzacții și aproape la jumătate față de aceeași perioadă a anului precedent când au fost tranzacționate 115.

În medie, pământul arabil s-a vândut cu 37.721 lei/ha în județul Bistrița-Năsăud, conform datelor Institutului Național de Statistică. Prețul este ceva mai mic decât media națională, dar mai mare decât în alte județe.

Un hectar de teren arabil a costat, în România, în medie, 39.704 lei, echivalentul a 7.990,49 euro/ha. Cel mai ieftin teren agricol s-a vândut în Regiunea Nord-Est, unde prețul mediu a fost anul trecut de 34.743 lei/ha, echivalentul a 6.991,92 euro/ha, iar cel mai scump teren agricol în Regiunea Bucureşti-Ilfov unde s-au făcut tranzacții la 59.263 lei/ha, echivalentul a 11.926,59 euro/ha.

Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în ultima lună din 2023 au fost Dolj – 734, Brăila – 644 și Buzău – 611.

Etichete

10 comentarii

  • Sursa e credibilă, dar reflectă doar vânzările făcute oficial prin OCPI, adică cele care erau întăbulate, aveau extras CF. Prețurile de asemenea, nu totdeauna sunt declarate real, pentru a nu plăti taxele notariale și impozitul. Foarte multe vânzări de terenuri au fost făcute, doar prin notariat, ori pur și simplu cu 2 martori, iar prețul real îl știu doar cumpărătorul și vânzătorul. No, numa zâc, dar știu ce zic.

    42
    7
  • Oare se cunoaste faptul ca exista in Romania o comuna care nici acum,dupa 34 de ani de la revolutie,nu a dat inca titlurile de proprietate?
    Este comuna Ludos , jud.Sibiu ,care nu a dat nici acum titlurile de proprietate,motiv pentru care 1 ha de teren agricol se vinde la pretul derizoriu de 1000 E / ha. Si absolut nimeni nu mai vorbeste de acest lucru si absolut nimeni nu este tras la raspundere.Ce parere aveti despre acest lucru?

    28
    10
    • cât timp nu se mai penalizează intenția, iar prescripția intervine din ce în ce mai repede nici n-o să vedem prea mulți trași la răspundere.

      6
      2
    • Omule! De ce nu reclami la Presedinte, Guvern chiama PRO TV ul fa scandal mare ca sa poti rezolva?!

      2
      1
  • Domnule de la Ludos de Sibiu, nu ești singur. Sunt cazuri cu sutele în țară. Toată vina o poartă comisiile locale.
    La fel de adevărat este și faptul că există comune, care au trecut demult de titlurile de proprietate, pentru că primarii harnici și deștepți au făcut Cadastrul General. În aceste comune prețul terenurilor din intravilan a crescut simțitor. Când ai cadastru,electricitate,apă, canal, gaze,cablu și asfalt, prețul terenului este unul bun. Și chiar terenurile arabile au căutare.

    9
    2
  • Oricum,70%, din terenul agricol al României este vândut, Străinilor,legislația le- a permis, Tara Vândută,În tarii, ca Germania,Franța,Holanda,,străinii nu pot cumpăra teren agricol, Niciodată nu permite Legea și un P.S,în Germania este 25 0000ha/ teren agricol,

    10
    2
  • Problema este ca acum nu poti sa cumperi un teren extravilan numai daca faci agricultura .Pana in 27 martie 2023 se putea cumpara si daca nu facea i agricultura dar avea i domiciliu in UE in ultimii 5 ani .Ministerul agriculturii prin cati va incomperenti de acolo a facut acest lucru printr o schimbare de interpretare a legii ….

  • TRĂDĂTORI. ALȚII AU MURIT PT PĂMÂNT. CUM RĂMÂNE CU,, NU NE VINDEM TARA,,? ÎN CAZUL IZBUCNIRII UNUI RĂZBOI, PT CE VOR MURI SOLDAȚII NOȘTRI? PT PATRIE? PATRIA CUI? S-A VÂNDUT TOATĂ BOGĂȚIA NAȚIONALĂ, NU DOAR PĂMÂNTURILE. TOT CE AM CONSTRUIT NOI GENERAȚIILE ÎN VÂRSTĂ. MAI AU PUȚIN, SPUNE GEORGIANA SAMBOTIN(CĂUTAȚI PE GOOGLE). VOR VENI PLINI DE „LACRIMI” ȘI CU DECLARAȚII DE DRAGOSTE DE TARA ȘI DE POPOR, DOAR SA PRINDĂ CIOLANUL. MAI CONTEAZĂ CA „MUNȚII NOȘTRI AUR POARTA, NOI CERȘIM DIN PORTA ÎN POARTA”?

    8
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.