Blocurile zugrăvite într-o ”variantă coloristică amazoniană” sunt de domeniul trecutului la Bistrița, oraș în care reabilitarea termică a avut ”o dinamică bună”. Aceasta va continua și în 2024, dar după reguli urbanistice clare, a spus primarul Ioan Turc.
”În 2024 se lucrează în continuare pentru reabilitarea termică a zeci de blocuri. Este o problemă pe care vrem să o rezolvăm cât mai repede pentru că oamenii vor plăti mai puțin iarna, iar orașul începe să arate altfel. E de apreciat că în materie de reabilitări termice, Bistrița a avut o dinamică bună și înainte. Noi însă nu am mai mers pe varianta coloristică amazoniană, nu trebuie să arate orașul ca un canar. Sunt reguli în materie de estetică urbană pe care, dacă nu le respecți, orașul pierde din frumusețe. Am mers pe culori care nu deranjează. Se schimbă aspectul, dar, în același timp, nu cred că trebuie să te doară ochii când te uiți la o clădire”, a spus primarul Ioan Turc într-o emisiune la AS TV.
Edilul s-a referit la cele două blocuri de pe strada Crinilor, zugrăvite în mov și albastru când primar era Ovidiu Crețu (PSD).
Ioan Turc a amintit că administrația pe care o conduce are și pentru Piața Morii avem un proiect de regenerare, că va intra într-o refacere totală pietonalul Liviu Rebreanu, Piața Centrală, și străduțele Zorilor și Vasile Alecsandri.
”Avem proiecte care vizează tot arealul. Nu rămâne nicio zonă exclusă. Folosim fondurile europene la maximum pentru ca orașul să își schimbe fața”, a explicat Ioan Turc.
În Las Fierbinți este o scenetă antologică pe care v-o citez din memorie.
Primarul: O să fac aici Minunatul Orinoco de Jules Verne.
Prefectul: Nu. Tu fură tot, că de aia ești pus aici. Dacă nu furi tu vin alții după noi și fură ei. Ai înțeles?
Primarul: Da, să trăiți,
Prefectul: Fură dar și împarte că aici vroiam să ajung. Să ajungă și la mine ca eu să dau mai departe și tot așa, dar din dar se face rai. Ai citit Biblia?
Primarul: Nu.
Prefectul: Pă-i s-o citești. Deșertul Sahara să rămână după noi. Pustiul să s-aleagă.
Primarul: Da să trăiți!
Ori poate Ioan Turc este inspirat de Phoenix – Canarul și viscolul. Poți să știi?
Zidul Cetății este cea mai veche și valoroasă parte a Bistriței .
Zidul cumva a reușit să scape tuturor dezastrelor, pe porțiuni a reușit să scape de decretul pricipelului Austriac carea vrut să-l dărâme integral, a reușit să scape furiei comuniștilor însă se pare că nu reușește să scape de acești noi administratori inconștienți ai orașului. Zidul Cetății trebuie restaurat și pus la adevărata valoare printr-un sistem de lumini monumental. Pentru protejarea lui trebuie interzis accesul autovehiculelor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălniceanu, Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru, și trebuie încurajat pe aceste străzi doar accesul pietonilor și bicicliștilor, împreună cu pista de biciclete și aleia de pe valul de pământ de apărare din Parcu Mare vor face o buclă agreabilă de plimbare cu bicicletele și pietonală. Aceste străzi pot fi incluse în traseul Turistic de timp Urme de Pași numit ” Pe urmele Cavalerilor ” care cuprinde străzile Dogarilor-Mihail Kogălniceanu- Ecaterina Teodoroiu-Barbu Lăutaru-C R Vivu-Bisticioarei-Crinilor-I Slavici- Subcetate până la ruinele primei Cetăți a Bistriței de pe Dealul Cetății acolo unde se vede acum antena de telefonie mobilă.
https://www.youtube.com/watch?v=pVN89ZQt0hQ
Eu propun sa fie obligatorie teleportarea!
Pâna atunci când vei spoi fațadele Primarule Turc vezi că ai uitat două săritori mari pe Dornei și o să-ți explodeze fumusețile de autobuze electice aproape de primărie chiar sub nasu tău.
Primarul are dreptate insa este de adaugat urmatoarele.
Aparatul Primarului are pe mai departe aceasi sefi si sefuti in Urbanism, Juridic etc care in vremea lui OTC au dat aprobari, au eliberat autorizatii culorilor de tip CANAR.
Eu propun sa le inchiriati o schela si toti scosi la lucru cu bidinelele in mana sa aduca imaginea si culorile la cum se doreste in prezent.
Culorile de tip CANAR au aparut tocmai cu avizul Primariei din trecut, fiti siguri de asta domnule Primar.
Locatari blocului trebuie să voteze culoarea şi cum să arate blocul lor nu un politruc hanarnist sau vreun ” civic” fiindcă ei locatarii vor vedea zilnic blocul lor şi va fi destul de enervant să vaaaaaaaaaaaadă zilnic o culoare pe care nu ei au vruto.
Multă lume cu probleme grave tare la mansardă. Toate probleme din Bistrița sunt rezolvate 🤣 avem străzi pe unde să putem circula 🤣 avem parcări etajate subterane şi supraterane 🤣 avem toate străzile asfaltate 🤣 avem canalizare 🤣 De toate avem 🤣 singurul lucru rămas care ne incomodează este culoarea blocurilor 🤣. Băi Turcule pe mine ca cetățean culoarea blocurilor este ultimul lucru care mă interează pot fi roz bombon cu picățele că tot este la modă printre LGB-işti şi fanii Barbi. Mă incompetenților apucați-vă odată de lucruri serioase sau dacă nu sunteți în stare lăsați mă pe alți mai capabili.
Este o idee bună şi eu propun ca redacția Timp Online să facă o nouă rubrică cu Solicitări şi Reclamați pentru Primarul Bistriței şi Consiliu Local poate astfel ar băga în seamă şi doleanțele reale ale oamenilor din Bistrița nu numai găştile din PNL şi Bistrița Civică.
Asta spune un om pățit care a făcut câteva petiți la Primărie la care nici până la ora actuală nu a primit nici-un răspuns nici măcar clasicul ” Am primit cererea ….. şi o vom analiza cu atenție „. Poate aşa măcar de ruşinea publică vor răspunde la petiți.
D-le Turc . scapati-va de canarii din primarie care zboara linistiti pe sub scaunul dumneavoastra.
Va coloreaza de nici nu va dati seama .
Răi pesediștii ăștia! Primarul ar face o treabă mare dar nu e lăsat.
@PSD tot aia e
ai uitat un CĂ la canarii
@restu` de prostaci ..anafabeți funcționali dis de dimineață la prostat anti TURC 🙂 sunteți demni de milă
nu cunoașteți limba română, vi se văd lacunele printre șipcile lipsă
@Cristiana vă propun o pagină a nemulțumitului să-și verse omul năcazurile fără atacuri la X sau Y în subsolurile articolelor TimpOnline
Eu ma intreb cu ce o sa se mai lege de mine postacii analfabeti dupa ce voi expune sentinta castigatoare cu autorizatie cu tot.
Ce o sa mai gasiti ba la un om de 67 de ani ?
Ştiu eu : Păi tot cu asta şi cu altele că ai o sumedenie la activ.
Ia să mai vedem poate vei fi luat la întrebări cu : pasajele subterane, parcările, centutra,
cinematograful 23 August, stadionul
şi cu casa
Acestea sunt numai câteva dintre ele.
„Orașul nu trebuie să arate ca un canar. ” Atunci, faceți ceva, fiindcă lamentăruile nu ajută la nimic.
In Piata Petru Rares, kitsch-ul e la el acasă este Piata Petru Rares. In anul 2009, fostul edil Ovidiu Cretu a mutat de aici bustul lui Petru Rares pentru a face loc controversatului monument sub formă de sulă , cel pe care bistritenii l-au asociat in sintagma “Ce are Sula cu Prefectura”. Dar astanu e totul. Pn anul 2016 fântâna arteziană din fata prefecturii a fost „decorată” cu o monstruozitate cromatica numita “floarea de crin”. De asemenea, la sfârsitul lunii decembrie, 2018, in Piața Petru Rareș a apărut din nou statuia lui Petru Rares , de data asta plasată ca nuca in perete in fata prefecturii, lângă fântâna arteziana dând pietei un aspect execrabil de bazar oriental. Niciunul dintre aceste monumente nu sunt în armonie unul cu celălalt, iar imaginea de ansamblu, este distonantă inclusiv în raport cu clădirile din jur.
Singurul eveniment care are legatura cu locul este Revolutia din decembrie , 1989. Bistriţa a fost unul dintre primele oraşe in care au protestat în dimineata zilei de decembrie 89, peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială s-au adunat in fata fostului Comitet Judetea de Partid (Prefectura de astazi). Ei şi-au riscat viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, dacă se va trage sau nu la Bistriţa. Daca s-ar pune problema schimbarii numelui pietei Petru Rares din Bistrita, aceasta ar trebui sa se numeasca Piata Revolutiei. De aceea trebuie facuta ordine, in sensul mutării munumentului eroilor din piata Petru Rares, in Cimitirul Eroilor acolo unde isi dorm somnul de veci eroii neamului, iar in locul lui să revină statuia domnitorului moldovean, care dă si numele pietei. De asemenea si “Floarea de crin” ar trebui mutată pe strada Crinilor langă blocurile colorate in mov dupa gusturile primarului Cretu. In fata prefecturii să rămană doar monumentul revolutiei, singurul care are legatura cu istoria locului.
De asemenea, in Piata Unirii din Bistrita care este locul cu cele mai profunde legaturi cu Marea Unire de la 1 Decembrie, 1918, totul a fost falsificat, mai ales după ce in anul 2012 acelasi primar incult a mutat bustul lui Cuza de la IJP fără să stie că numele pietei se revendică de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 si nu are nimic comun cu Mica Unire. De aici a plecat spre Alba Iulia delegatia romanească din partea Comitatului Bistrita-Năsăud participantă la Marea Adunare Nationala convocată de către Marele Sfat Național Român, prin Consiliul Național Român Central de la Arad, dupa ce “Credentionalele” fuseseră sfintite in Biserica Romana Unita din Bistrita. Putina lume stie ca printre cei 1.228 delegaţi participanti la Marea Adunare Naţională din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, se numarau si cei din partea Comitatului Bistrita-Nasaud , printre care: Grigore Pletosu, Vasile Bichigean, Teodor Şimon, Vasile Moisil, dr. Emil Precup, Augustin Bena, Victor Motogna, dr. Nicolae Drăganu, Ioan Pecurariu , Macedon Linul , dr. Laurenţiu Oanea, dr. Alexandru Hăliţă, dr.Gavril Tripon, dr. Vasile Pahone dr. Victor Onişor, unii dintre ei avînd şi mandatul (credinţionalul) pentru votarea Marii Uniri. Pe langa Rezoluţia Marii Uniri, în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, a fost ales si Marele Sfat Național Român organul provizoriu al puterii de stat din Transilvania până la unirea definitivă cu România, având rol legislativ. Dintre cei 212 membri ai Marelui Sfat Naţional Român, 5 au fost alesi din partea Comitatului Bistrita-Nasaud: dr. Gavril Tripon, dr. Vasile Pahone, dr. Victor Onişor, dr. Alexandru Haliţă dr. Laurenţiu Oanea.
De aceea, bustul lui Cuza din Piata Unirii trebuie sa fie mutat inapoi la IJP, unde se mai află incă soclul de marmură de pe care a fost dislocat in 2012 de către fostul primar Ovidiu Cretu, iar in locul lui din Piata Unirii sa fie ridicat un monument simbol, evocator al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 .
Acest „Monument al Unirii” ar putea fi realizat sub in forma de obelisc având înăltimea totală (soclul + obeliscul propriuzis) de 1918 cm . Obeliscul propriuzis de la soclu până în vârf ar trebui sa aiba 1600 cm (anul primei uniri sub Mihai Viteazul), iar împreuna cu soclul de la baza de 3,18 m sa se ridice la 1918 cm (anul Marii Uniri).
Pe trei dintre laturile obeliscului s-ar putea amplasa efigiile din bronz ale domnitorilor Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si Regele Ferdinand, iar pe cea d-a 4-a latura ar putea fi trecute numele delegatilor din Comitatul Bistrita-Nasaud participanti la Marea Adunare din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, dând astfel o personalizare locală Monumentului Unirii.
De asemenea, pe soclul monumentului s-ar putea monta un basorelief din bronz executat după imaginea fotografică a Marii Adunari de la Alba Iulia, avandu-i in prim plan pe episcopii Iuliu Hossu si Miron Cristea .
Deocamdată actuala in administrație nu prea s-au reabilitat blocuri.Dupa ce reabiliteaza cam acelasi numar de locuințe ca si cealaltă administratie și le va vopsi neamazonian ,atunci va putea critica acest domeniu.Sau sa ințelegem ca nu va reabilita blocuri si doar va vopsi pe cele reabilitate deja.In rest sunt de acord că trecuta administratie a facut o gramada de kitchs si investiții aiurea categorie in intră si fântânile arteziene .Cat despre canar…ăsta e galben.
Primarul se ocupa de reabilitarea blocurile din strada morii ,care au fost construite în anii 90 și în zona centrala ( Colibitei) lângă LIDL ,arata ca după război dupa 40 de ani ?
Aici nu prea pricep eu se reabilitează blocurile la care sunt proprietari particulari însă casa mea nu se reabilitează ?! Eu plătesc mai mare impozit la casă şi am cheltuieli mai mari decât cei de la bloc.