Social

De ce s-au scumpit prăjiturile. Statul se preface că nu vede doamnele care fac dulciuri la negru

Prăjiturile s-au scumpit din acest an, atât din cauza ingredientelor, a creșterii salariului minim pe economie, cât și dărilor mari pe care statul le-a pus pe umerii firmelor care dețin cofetării. În tot acest timp, același stat se preface că nu observă că domeniul mustește de muncă la negru practicată de gospodine care livrează dulciuri și la evenimente cu sute de invitați.

”Ciocolata și-a dublat prețul și se anunță o scumpire și mai mare din câte ni s-a transmis și nouă fiindcă este o problemă cauzată de culturile de boabe de cacao. Și până la consumatorul final, prețul tot crește. În ce privește TVA, acesta a crescut cu 10% pentru că prăjiturile au mai mult de 10 grame de zahăr adăugat la 100 de grame de produs. Până anul trecut, TVA era 9%, acum este 19%”, a spus Ștefania Batori de la un atelier de cofetărie din județul Mureș.

La Bistrița Mariage Fest 2024, cofetăria ei a venit cu trei pachete de dulciuri pentru nunți: basic (30 de lei/persoană), premium (36 de lei/persoană) și deluxe (47 de lei/persoană).

”Am observat că tinerii care plănuiesc să organizeze nunți se îndreaptă spre prăjituri contemporane. Majoritatea doresc partea de candy bar. Dacă în anii trecuți, se obișnuia ca prăjiturile să fie puse pe mese, acum nu mai e la modă asta și toată lumea vrea să aibă un candy bar cât mai bogat și mai diversificat. În ce privește tortul, se merge mult pe monoporții și pe o prezentare a unui tort mic, drăguț, pe suport”, a spus Ștefania Batori, care încearcă să intre și pe piața din județ.

Tina Ciobănari de la o cofetărie din Poiana Stampei ne-a spus că prețurile dulciurilor au început să crească de la finalul anului trecut, iar majorarea va continua: ”Se vor mai mări în continuare prețurile. Noi încercăm să le menținem cât de mult putem pentru că nu putem scumpi produsul finit în ritmul în care ne scumpesc nouă furnizorii materia primă. Nu îi poți spune clientului că îi vinzi kilogramul de prăjituri cu 5 lei în plus că s-a mai scumpit săptămâna aceasta smântâna sau ciocolata”.

Cofetăriile care lucrează cu acte în regulă se confruntă și cu alt fenomen: concurența neloială din partea unor gospodine care fac dulciuri acasă și le vând chiar la nunți și la evenimente. În continuare, instituțiile statului se prefac că nu le văd.

”E problema instituțiilor în primul rând care ar trebui să ia măsuri, iar hotelurile, restaurantele și sălile de evenimente nu ar trebui să accepte astfel de produse în locația lor. E vorba de produse neverificate. Noi facem analize la produse, respectăm un flux tehnologic, niște standarde în producție și nu este corect să nu fie informat consumatorul în legătură cu ce mânâncă. Până la urmă, despre asta vorbim. În plus, noi ne confruntăm și cu diverse acuzații din partea clienților: la doamna aia e trei lei macarons, iar la tine e 5 lei. Păi eu am niște costuri extra care sunt destul de mari: să-mi plătesc angajații, taxele către stat. Dar este o problemă care nu ține de noi, ci de stat și chiar de consumator, în final”, a spus Tina Ciobănari.

Cofetăriile sunt asaltate de controale din partea instituțiilor statului, în timp ce gospodinele care lucrează la negru își fac reclamă pe site-uri de socializare și nu sunt deranjate de nimeni sub pretextul că ”trebuie să trăiască și ele”.

Etichete

21 comentarii

  • Pai sunt mai scumpe alea făcute de gospodine pt ca sunt ,,de casa,,.Acum când vrea cineva sa îți vândă ceva scump o baga pe asta cu ,,de casă ,,Te bufnește rasul când vezi la vânzare porci de casa ,Lăsând gluma la o parte , nu știu a cui e vina dar preturile la prăjituri sunt mai mari ca în Monaco .Or fi și taxele dar și lăcomia unor comercianți sigur .

    114
    6
    • Evident ! Majoritate vor să devină “bogații” de la noapte la zi! Iar sloganul acesta că este bio și de casă lasă de văzut ! …

      12
      2
  • Cat costă o bere la o terasă,? Dar o cafea? 10 lei?
    Și atunci de ce s-ar vinde o prăjitură sau o felie de tort cu mai puțin de 10 lei?

    Într-adevăr chiriile și salariile omoară afacerile. O măcelărie tradițională (care a existat din1888) de pe pietonalul din Copenhaga s-a închis , pt ca chiria lunară este de 90.000 dkk (60.000 lei)
    4 angajați plătiți cu 40.000 dkk brut pe lună fiecare (27.000 lei brut) = 108.000 lei pe luna.
    Deci doar cheltuielile cu CHIRIA și cu SALARIILE celor patru angajați sunt de 168.000 lei/luna.

    Am cumpărat o felie de tort din Copenhaga 65 dkk (40 lei)
    Un tort întreg de 1100 grame costă 319 dkk ( 212 lei).

    https://bertelskager.dk/collections/de-mest-udvalgte-kager-i-foraret/products/raspberry-kage?variant=43379186139290

    Firmele au cheltuieli mari, nu au cum să vândă. Ieftin!
    În fiecare zi citesc ca tristă te de tradiție au dat faliment, ca firme care produc haine își închis magazinele de prezentare și vând doar pe internet, ca magazine de bijuterii dau faliment, etc.

    22
    21
    • Deci și din nou,.preturile au crescut pt că PCR a crescut taxele sa acopere gaura pe care tot PCR a făcut-o.

      24
      1
    • Reteta originala ptr.2Kg de Amandina (10 portii )

      Blat colorat pentru Amandine – 660 g

      7 oua separate albusuri – galbenusuri
      170 g zahar tos
      1 praf de sare
      60 g sirop de zahar ars (din 60 g zahar si 30 g apa) – o lingura se retine pentru glazura!
      260 g faina alba
      60 g apa rece
      10 g ulei de floarea soarelui
      optional: 15 g cacao

      Crema de cacao – 600 g

      250 g fondant alb de cofetarie
      250 g unt gras min. 80%, la temperatura camerei
      50 g unt topit
      30 g cacao
      1 plic zahar vanilat
      7,5 g rom superior (o lingura) sau cateva picaturi de esenta

      Sirop de trampat – 280 g – recomand dublu!

      154 g zahar tos
      126 g apa rece
      coaja rasa de la ½ lamaie (razatura)
      a plic zahar vanilat
      15 g rom superior (o lingura buna) sau cateva picaturi de esenta

      Glazura fondant de cacao:

      350 g fondant alb de cofetarie
      15 g cacao
      15 g sirop de zahar ars (pastrat de la blat)
      Va rog faceti calcul comparati si trageti concluziile!

      19
      9
  • Deci se poate!
    In sfarsit ia cineva in vizor marii evazionisti: femeile care vand prajituri fara sa taie factura. Poi trimiteti ma ANAFu pe ele!

    Oare voi traiti ca si mine in orasul in care bijnitarii schimba valuta in Decebal fara sa ii vada nimeni de 30 de ani incoace?
    In care cele mai mari firme de constructii din judet isi platesc angajatii cu minim pe economie pe contract si restul banilor in plic?
    Sau in care cei care au buldoexcavatoare, macarale, tractari, ofera servicii cu sute de lei pe ora fara sa dea vreodata factura?
    In care personaje dubioase se plimba pe strada cu masini de sute de mii de euro fara sa ii intrebe nimeni de unde au banii?

    Doar vroiam sa verific.

    128
    7
    • Ai mare dreptate.
      Voiam doar sa -ti atrag atentia:
      Forma corecta a verbului a vrea la imperfect este voiam. Imperfecul verbului a voi este vream. Deci VROIAM nu este corect!!!
      Deci hai sa nu fim PSD isti si nici PNL isti, ci romani cu carte!!!

      18
      16
    • Alea nu le vede doamna
      Cred că i plac prăjiturile doar de la cofetăria X , care i s a plâns

      3
      1
  • Când aud că ANAFU te ciocănește – pentru mica evaziune – îmi vine să râd ca la orgasm.
    Ce școli trebuie să aibă ca să constate că aproape ca regulă – cel puțin jumătate din comercianții de rând nu fiscalizează veniturile. D-apoi dentiștii, frizerii, depanatorii, instalatorii, zugravii, mecanicii, croitorii, prestatorii de servicii de curățenie, piețarii-samsari, cibela, piața la ruși, taximetriști, etc. etc.Vrem să ne tot dea statul, dar noi să nu-i dăm nimic ?!

    43
    6
  • Sunt scumpe pt că s-au taxat cu TVA de 19% toate dulciurile, zaharul, băuturile carbogazoase …și nu numai. Se încearcă descurajarea consumului acestor categorii de alimente. Ce vor zice fumătorii? Vor avea concurenta.

    2
    1
  • Oricum, zahărul ucide ! E ca la vulpi , acreala . Hai s-o lăsăm baltă. Mănâncă cine poate și cine își permite. Bună dimineața, cetățeni! Bine ați venit în lagărul Capitalist…..

    5
    1
  • Pfff pai si ce sa faca saracele pentru un banut in plus ca na statul cu o mana da si si cu zece ia pe bunee va legati de ele saracele !!!

    4
    3
  • Si sincer prajiturile de casa sunt de mii de ori mai bune decat cele din comert pline de margarina aditivi indulcitori artificiali etc … prefer sa cumpar de la ele decat porcariile din cofetarii

    10
    4
  • Inca nu am vazut patron de cofetarie fara bolid de zeci de mii de euro…
    Pot da exemple cu nume si prenume si numele cofetariei pe cine intereseza…dar ziceti voi, care mor de foame? ca nu inteleg, de ce le plangem de mila?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.